Horizon Forbidden West - tipy a triky
zdroj: Vlastní foto autora

Horizon Forbidden West - tipy a triky

17. 2. 2022 20:11 | Návod | autor: Adam Homola |

Horizon Forbidden West je velká hra s tunou obsahu, systémů a prvků. Navzdory svým obecným kvalitám ale začíná natolik pomalu, až je to možná trochu ke škodě a první dojem není z těch nejlepších. Na druhou stranu toho tvůrci využívají seč můžou: Pečlivě vysvětlují a názorně předvádí všechny základní stavební kameny.

Veteránům jedničky tak nemají úvodní hodiny moc co dát, zatímco nováčci série či žánru dostanou potřebný prostor pro absorbování všeho podstatného. Nejen kvůli tomu se Horizon Forbidden West bez tipů a triků pohodlně obejde. Jen těžko se tu ztratíte a v nouzi nejvyšší najdete přehledné vysvětlivky prakticky všeho v herním menu. Přesto všechno jsem zapátral v paměti a pár tipů se mi podařilo vyškrábnout.

Souboje

Horizon Forbidden West zdroj: Vlastní foto autora

Nová mechanika Valor je nesmírně užitečná, a tak na ni nezapomínejte, ať už používáte jakoukoliv. Valor můžete aktivovat relativně často, tak směle do toho. Dokáže vám pomoci se stealth postupem, ale klidně vám můžou vytrhnout trn z paty i v těch nejtěžších soubojích.

Došly vám léčivé bobule? Když podržíte šipku nahoru, vyrobíte si rychle další várku (pokud máte po kapsách dostatek bobulí). Nemusíte tak plýtvat lektvary a funguje to i během soubojů.

Pokud vám dojdou jak léčivé bobule, tak lektvary a už opravdu nevíte kudy kam, hoďte si pod nohy kouřovou bombu. Ta nepřátele na chvíli zmate a vám koupí pár drahocenných vteřin. Během nich se v klidu stihnete schovat do nejbližší vysoké trávy nebo prchnout úplně.

Používejte pasti alespoň někdy, i když tomuhle hernímu stylu třeba úplně neholdujete. U normálních nepřátel zase tak důležité nejsou, zatímco u těch nejtěžších jsou k nezaplacení. Stačí přitom jen jedna nebo dvě a hned můžete mít v souboji navrch.

Nejedno bojiště je poseto sloupy s přitahovacím bodem, a tak používejte Pullcaster. Přitáhnete se s ním do vzduchu a můžete zaútočit na nepřítele z výšky. V kombinaci s plachtěním na Shieldwingu a zpomalením času se z vás tak při troše cviku může stát efektivní letecká hrozba.

V kempech rebelů nově nenajdete alarmy, ale na druhou stranu stačí jen zabít lídra, opustit kemp - a máte hotovo. Přesto tam raději zůstaňte a vyčistěte všechno, co můžete. Odměn, často i velmi vzácných, tam najdete docela dost.

Čím větší a nebezpečnější robot, tím důležitější může být jeho počáteční sken. Zapněte Focus a z bezpečí krytu se podívejte na jeho silné a slabé stránky. Má na zádech obří kanón? Dejte mu prioritu a pomocí šípů s efektem Tear ho odpárejte jako první. Kanón se pak bude válet na zemi, odkud ho můžete sebrat a použít proti jeho bývalému nostiteli.

Úkoly

Horizon Forbidden West zdroj: Vlastní foto autora

Dotahujte do konce i ty na pohled nedůležité vedlejší úkoly. Na jejich konci vás totiž nečekají jen zkušenostní body, ale občas dostanete za odměnu třeba užitečné brnění nebo legendární zbraň.

Pokud nemusíte spěchat, nespěchejte. Dejte se s NPC do řeči a dostanete hromadu kontextu. Ne snad že by to bez něj nedávalo smysl, ale čím víc toho víte, tím lepší to je.

Svět se vaší úrovni nepřizpůsobuje a balanc tu není zrovna nejlepší. Proto počítejte s tím, že čím víc úkolů splníte, tím jednodušší závěrečné mise budete mít – v tom horším slova smyslu. Protože co by mělo být výzvou, může být díky přelevelované Aloy jen běžným soubojem.

Vybavení

Horizon Forbidden West zdroj: Vlastní foto autora

Ze začátku sbírejte všechno, co vám přijde pod ruku, ale na druhou stranu není nutné hromadit úplně pořád úplně všechno. Není potřeba mít ve Stashi nastřádáné tisíce věcí, bohatě stačí jen vyšší stovky a máte vystaráno na většinu hry.

Nezapomínejte si doplnit předměty ze Stash do inventáře pokaždé, když na některý narazíte.

Nebojte se dát si pauzu od velkých úkolů a vydejte se klidně na lov té jedné konkrétní součástky, která vám chybí pro vylepšení oblíbeného brnění či zbraně. Vylepšování věcí není (alespoň na jednoduché a normální obtížnosti) zásadní, přesto je užitečné.

Jestliže hrajete na vyšší obtížnosti, kupujte si jídlo. Já ho na Normal prakticky nepotřeboval, nicméně buffy nejednoho pokrmu jsou velice užitečné a v těch nejnáročnějších situacích mohou pomoct.

Pohyb

Horizon Forbidden West zdroj: Vlastní foto autora

Ze začátku se s potápěním moc netrapte. Aloy vydrží pod vodou jen chvilku a nemá to moc smysl. Počkejte si na dýchací zařízení, pak se můžete bez problémů vrátit a vyzobat všechny rybníky. V hlubších vodách vyhledávejte především vraky lodí a jiná očividná místa, a ta pak pořádně prošmejděte. Často v nich najdete poklady.

Lezení na ty nejvyšší hory a kopce v prvních hodinách taktéž moc neřešte. Dostávat se z nich dolů není nic příjemného, protože Shieldwing ze začátku nemáte. Dostanete ho ale relativně brzy, a potom vám budou hory říkat pane. Tedy spíš paní.

Při lezení jste sice oficiálně omezeni jen na zvýrazněné čáry a záchytné body, jenže podobně jako v leckterých jiných hrách s otevřeným světem můžete v některých případech kus hory jednoduše uskákat. Nejde to vždy, ale někdy se tím dostanete mnohem rychleji přesně tam, kam potřebujete.

Netrvá dlouho, než dostanete schopnost přivolat mounta a delší cestu si tak výrazně zkrátit. Pokud navíc investujete do stromu schopností Machine Master, můžete z jeho hřbetu i střílet.

Ostatní

Horizon Forbidden West zdroj: Vlastní foto autora

Na PlayStation 5 hrajete spíše v režimu Performance, kde se mohou snímky za vteřinu vyšplhat až na magickou hranici 60 a po většinu doby se tam i udržet. Vizuální rozdíl mezi Performance a Resolution není zase tak velký, respektive je pro běžné oko běžného hráče sotva postřehnutelný. Pokud netípáte obrázky a ty pak nepřibližujete jako Deckard, rozdílu si prakticky nevšimnete.

Pokud ho máte standardně vypnutý, zapněte si v ovladači DualSense i repráček. Hra přes něj občas komunikuje užitečné informace a byť to není klíčové, jde o příjemný bonus.

Nebojte se otevřít nastavení přístupnosti a pohrát si s některými hodnotami. Můžete si například nastavit automatické léčení, když máte málo života, automatickou aktivaci Shieldwingu při pádu z výšky, různé typy asistence při zaměřování apod.

Pokud vám to pomůže, v nastavení ovládání můžete zapnout míření skrze pohybové senzory DualSense.

V obecných nastaveních pak můžete udělat další užitečnou věc – nastavit, jak moc se má hra zpomalit při výběru zbraní.

Nejnovější články