Grand Theft Auto IV - průvodce 2.část
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto IV - průvodce 2.část

25. 5. 2008 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Jak nejlépe sbalit kterou roštěnku a čím se vám odmění za orgasmy, koho nechat žít a která vozidla se nejlépe hodí pro skoky a závody?

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 25.května 2008


Druhý díl průvodce nejpopulárnější hrou jara odkrývá některé méně známé aspekty, na které při hraní narazíte - zákulisí rande, rozhodování o osudech dalších postav, jak na skoky, závody či holuby. První díl průvodce minule pojednával o způsobech přepravy po Liberty City, doplňování zdraví, na co se hodí jednotlivé zbraně či jak utéct při různých stupních zalarmování policie.

Rande

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hlavní hrdina Nico se může postupně seznámit a randit s pěticí dívek. Dvě z tohoto harému, Michelle a Kate, se s Nicem spřátelí automaticky v rámci příběhu. Se zbytkem se Nico může seznámit na internetu ve hře. Kiki a Carmen nalezne na webu www.love-meet.net a Alex zase na www.craplist.net v internetových kavárnách. Každá z těchto žen má unikátní zájmy a hodnoty. Každé se líbí jiná auta, jiné Nicovo oblečení, styl řízení a také každou baví něco jiného. Pokud se strefíte do vkusu každé z nich, jejich náklonnost bude stoupat mnohem rychleji.

Obecně platí, že byste s dívkou měli obezřetně řídit, nepřejíždět chodce, nebourat do ostatních vozů a rozhodně nikoho nezabíjet. Stejně tak nedělá dobrotu zakrvácené oblečení, nebo vozidlo. Před vyzvednutím dívky raději svůj obleček vyměňte a svůj vůz umyjte v myčce, nebo si opatřete jiný. Mějte také na paměti, že některým dívkám se nelíbí, pokud zároveň randíte ještě s další konkurentkou.

Všechny dívky vezmou hovor, jen když nemáte rozdělanou žádnou misi. Pokud jste zrovna „v práci“, dovoláte se pouze na záznamník. Podobně dívky telefon nezvednou v noci, kdy spí. Pokud se poslední rande zrovna nepovede, budou nějakou dobu také trucovat. Po domluvení rande na vás bude dívka čekat jednu hodinu herního času. Po uplynutí této lhůty už o schůzku nebude jevit zájem, začne dočasně trucovat a klesne jí náklonost. Po skončení schůzky, nebo pokud nezvednete hovor od roztoužené dívky, musíte počkat 10 minut skutečného času, aby vám dívka zvedla hovor. Když jí ale do dvou hodin skutečného času vůbec nezavoláte, bude rozlobená a opět jí klesne náklonnost. Po čtyřech skutečných hodinách se urazí a její náklonost klesne skoro na „neznám tě a nezajímáš mě“.

Online schůzky také žijí svým vlastním životem. Alex si píše osobní blog na adrese blogsnobs.org, kde často popisuje své názory na Nica a jeho přístup. Kiki je zase posedlá právnička, která vás může špehovat, když budete randit s jinými dívkami. A samozřejmě, že vám to pak omlátí o hlavu. Carmen je svobodomyslná, nic moc neřeší, ale hodně často se opíjí.

 Protislužby za orgasmy
Všechny dívky z online seznamky vám po prvním vyspání své orgasmy oplatí výhodnou službu. Kiky vám díky svým kontaktům na policii sníží stupeň pátrání až do tří hvězdiček. Carmen vám jako sestřička doplní zdraví, ale samozřejmě jen pokud se zraníte. Alex vám pak vyjedná 50% slevu ve všech oděvních obchodech, ale jen po ohraničenou dobu 24 herních hodin po odemčení této nabídky. Tím si můžete nakoupit větší množství šatů ve všech stylech a v bytě se před každou schůzkou jen převlékat do těch správných hadrů.

Po odemčení lze všechny výhody od dívek použít vždy třikrát mezi jednotlivými schůzkami. Poté se budete muset s dívkou zase setkat a ona vám dá zase výhody na trojité použití. Aby byly dívky spokojené a nabízely své protislužby, musí jejich náklonost k Nicovi být minimálně 60%. Pokud je naštvete a jejich láska klesne pod tuto hodnotu, služby nebudou dostupné a napřed si je budete muset znovu zasloužit dalšími schůzkami.

Tip: Když po první schůzce nebude dívka spokojená alespoň na 60%, nemůžete si říci o její telefonní číslo a zbývá tak jen čekat na její další zavolání.

DÍVKY A JEJICH PREFERENCE
MichelleJe dostupná od 6 do 23 hodin, mimo tuto dobu nezvedne telefon, protože spí. Uděláte na ní dojem s vozy Merit, Voodoo, Banshee, Blista a obyčejným taxi. Nelíbí se jí Futo, Fortune, Uranus, Primo a Solar. Na Nicovi pochválí brýle, čepice, ale nesnáší obleky Modo a Perseus. Její náklonost nejvíce posilníte šipkami, kulečníkem a divadelní komedií Split Sides.
KateKateřina vstává až v 8 hodin a chodí spát o půlnoci. Má ráda auta Rebla, Patriot, Comet, Habanero a SuperGT, naopak pohrdá Peyote, Voodoo, SultanRS, Moonbeam, Solair a Stretch. Líbí se jí oblečení z ruské prodejny, taktéž nepreferuje obleky Modo, Perseus a přímo nesnáší čepice a brýle. Nejvíce jí zanotujete šipkami a kulečníkem, ráda zajde popít do Lucky Winkles a do Steinway Beer Garden. Přímo nesnáší jakékoli divadlo.
Kiky
(online seznamka)
Objeví se po misi „Out of Closet“ a po otevření ostrova Algonquin, kde bydlí. Je velice čilá, protože vstává již v šest a usíná až ve 2 hodiny ráno. Má ráda auta Washington, Chavos, Dilettante, Marbella a Ward. Nemusí pak SabreGT, Turismo, Infernus, Coquette a SuperGT. Preferuje oblékání v ruském stylu, čepice a brýle, nelíbí se jí stejné obleky co Kate. Ráda si zaskočí na pití do Clubu Liberty a Jerkovs, kromě striptýzu nepohrdne žádnou zábavou včetně her a divadel.
Carmen (online seznamka)Zpřístupní se opět po stejné misi jako Kiky. Je to noční tvor, protože jí můžete pozvat až od 13 hodiny a usíná až v 6 ráno. Oslníte jí vozy SultanRS, Dukes, Stallion, FXT a E-109, nelíbí se jí Marbella, Dilettante, Minivan, Stratum a Merit. Potrpí si na vysokou krejčovinu, takže ano Modo a Perseus, nesnáší čepice, brýle a tepláky. Velmi ráda chlastá kdekoli, chodí do divadla, hraje šipky a může se dokonce dívat i na striptýz, protože je bisexuální.
Alex (online seznamka)
Objeví se stejně jako Carmen, vstává v 6 a usíná až ve 2 hodiny k ránu. Má ráda vozidla Huntley, Turismo, Stretch, Infernus a Cognoscenti. Nemusí zase Dukes, Bobcat, Pony, Emperor a Willard. Má vyhraněný vkus, takže preferuje striktně jen obleky Perseus, nesnáší Modo a ruské věci.

Koho nechat žít?

Několikrát budete v příběhové kampani konfrontováni s rozhodnutím, jestli někoho zabít, nebo jej nechat žít. Obě možnosti mají vliv na pozdější dialogy, ale jakákoli volba nemá vliv na úspěšné dokončení mise. Ve všech případech je ale lepší nechat postavy přežít, protože byť to může později způsobit menší komplikace, nakonec z toho budete profitovat. Některé charaktery se totiž později objeví jako náhodné postavy a dovolí vám vydělat peníze navíc. Ovšem mise s přeživšími protivníky se nezapočítávají do 100 % dokončení hry, takže jejich zlikvidováním přijdete jen o vedlejší příjmy.

 Náhodné postavy
Jsou trochu mimo hlavní děj a mnozí je zcela přehlédnou. Mluvím o náhodných postavách, které se čas od času najednou objeví v některé čtvrti Liberty City, většinou poblíž notoricky používané lokace, kam Nico často chodí. První náhodný kolemjdoucí Brian se objeví bezprostředně po misi „Its Your Call“ kousek od depa s taxíky, kde má bratranec Roman dispečink. Náhodných postav je celkem 14, přičemž se objevují v celém průběhu kampaně a v několika případech se jich ve městě zjeví rovnou několik najednou. Postavy vám zadají další vedlejší úkoly a po jejich objevení je zobrazuje minimapa jako modré ikonky s panáčkem.

Skoky a závody

S trochou štěstí a na několik pokusů lze úplně všechny skoky ve hře pokořit prakticky s jakýmkoli rychlejším autem, ale zdaleka nejlepší je motocykl NRG-900, nebo klasický PCJ-600. Oba patří k nejrychlejším vozidlům ve hře. Některé skoky totiž mají hodně úzké nájezdy (např. kontejnery se smetím) a s dvoustopým vozidlem bývá potíž se do rampy správně nacpat a nasměrovat. Nic z toho u motorek nehrozí. Navíc jsou motocykly při letu mnohem stabilnější a bez větších problémů dopadnou na kola, což u aut zdaleka není pravidlem ani při dobrém nájezdu na skok. A konečně jejich poslední výhoda tkví ve snadnějším proplétání provozem. Není totiž nic neobvyklého, když do vašeho auta těsně před výskokem neopatrně šťouchne jiný vůz a skok se kvůli tomu nepovede.

Pro závody se nejlépe hodí jakékoli sportovní kupé, ovšem doporučuji zejména Banshee (Algonquin – Galveston Avenue napravo od Middle Parku), Comet (Algonquin – západní okraj ostrova vlevo od Kunzite Street), Coquette (Algonquin – západní okraj Emerald Street), Infernus (Broker - nad Outlook Parkem) a Turismo (Alderney – Owl Creek Avenue), protože tyto vozy jsou absolutně nejrychlejší. Jelikož mají prakticky všechny stejnou maximálku, vybírat můžete spíše podle chování a ovladatelnosti, kde exceluje např. Comet. O něco nižší maximální rychlost než výše uvedené kousky, má Sultan RS (sever Alderney - garáže), který poznáte podle sportovního kitu a spoilerů. Vytuněná verze sedanu Sultan ale disponuje největší akcelerací ze všech vozidel ve hře. Na soupeře při závodech nestřílejte, jinak se soutěž okamžitě ukončí.

Střílení holubů

Obdobu sbírání balíčků z GTA3 představují v Liberty City sedící holubi, kteří na všech ostrovech hnízdí v celkovém počtu 200 kusů. Na rozdíl od balíčků je nemusíte fyzicky sebrat, ale stačí je z dálky zastřelit. Někteří holubi jsou snadno dosažitelní, jiní jsou často umístěni ve velkých výškách. Pro jejich likvidaci se nejlépe hodí automatické pušky, protože mají velký dostřel, a také odstřelovačka. Skrze její přibližovací zaměřovač lze velmi dobře přehlížet okolí města např. ze střechy domu a nalezené ptáky rovnou zastřelit.

 Taxi
Vytočením telefonního čísla 911 si můžete na vaše aktuální místo zavolat hasičské auto, policejní hlídku, nebo sanitní vůz. Stříkačka je velice robustní a odolná, takže dobře poslouží na prorážení blokád. Policejní vůz zase ukrývá brokovnici s pěti náboji. Nejužitečnější je ale sanita, protože pokud do ní nastoupíte, zadarmo se vám doplní život. Občas zásahové vozy nenaleznou vaši lokaci, potom stačí vytočit číslo znovu.

Příště: Social Club, o dvou koncích hry, podmínky pro dokončení hry na různá procenta, obecné tipy a nastavení multiplayeru.

Stáhněte si: Trailery, Videa...

Související články: Průvodce 1.část, Mega-recenze, Multiplayerová recenze, Proč si GTA IV nezaslouží desítku, Recenzent odpovídá čtenářům 1.část a 2.část, Novinky, Preview, Preview #2, Rodokmen série GTA očima hrdiny



Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články