Grand Theft Auto III - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto III - návod 1.část

4. 6. 2002 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Pokud Vám některé mise v bombastické hře GTA3 připadají příliš těžké, máme pro vás (zdarma :) třídílný návod, který začíná popisem městské části Portland spojené s plněním úkolů pro italskou mafii.

Autor: Paperboy
Publikováno: 4.června 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Čas od času se vynoří hra, která prostě každému vyrazí dech svou dokonalostí. Troufnu si říct, že Grand Theft Auto III od Rockstar Games se mezi ně hladce zařadilo svým výborným zpracováním žijícího města a nabídkou spousty možností, jak se v něm zabavit. Pokud by vás zajímal vyčerpávající popis celé hry, bude se vám jistě hodit naše recenze. Jestli vám však připadají některé mise ve hře příliš těžké a nevíte si s nimi rady, tak právě pro vás je určen náš třídílný seriál. V něm si rozebereme do detailů základní mise na 3 ostrovech, které v průběhu hry navštívíte.

V GTA 3 samozřejmě můžete plnit spoustu jiných nepovinných misí, které ale nijak nesouvisí s hlavní příběhovou linií, některé z nich se generují náhodně a jejich podrobný popis by byl zbytečně zdlouhavý. Přímo ve hře bohužel není přítomna mapa, najdete ji pouze vytištěnou v krabici, což ne každému může vyhovovat. Proto jsme pro ty, kteří v prvních minutách hraní tak trochu ztrácí orientaci, přidali do tohoto článku i užitečnou mapku, kde jsou navíc označeny všechny důležité lokace a místa s bonusy. Pojďme tedy nyní k první části návodu odehrávající se v městské části Portland, která je spojená s plněním úkolů pro italskou mafii.

 Luigiho mise
Luigi's Girls - první mise je vlastně jen lehké uvedení do principů hry a neměla by vám činit žádné potíže. Vezměte jakékoliv slušné auto a dojeďte pro Misty před nemocnici. Zastavte před ní, naskočí do vozu a poté ji prostě dovezte zpět k Luigiho klubu, kde zastavte v modrém kruhu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Don't Spank Ma Bitch Up - buď se můžete řídit pokynem a dealera umlátit pálkou, ale jsou zde i jiné možnosti. Baseballku najdete naproti Luigiho klubu, seberte ji, čapněte nějaké vozítko a namiřte si to směrem k dealerovi. Nyní ho můžete buď jednoduše přejet, nebo vystoupit a on si to k vám sám namíří, následně ho stačí vzít pálkou a když bude ležet na zemi, dodělat ho. Poté vezměte jeho auto a jeďte do Pay'n'Spray (velmi blízko vaší skrýše, místo je i zvýrazněné na mapě). Poté již jen do Luigiho garáže naproti nemocnici a hotovo.

Drive Misty For Me - jeďte k místu zvýrazněnému na mapě a zaparkujte před domem Misty. Zatrubte (defaultně pravý shift) a ona vyjde a nastoupí. Nyní už jen zajeďte k Joeyho garáži, poté následuje krátká animace a nabídka práce od Joeyho.

Pump Action Pimp - pokud nechcete, ani nemusíte do AmmuNation pro pistoli jezdit, ale když je zadarmo, proč ne. Najdete ji ve dvoře za budovou. Nasedněte do auta (doporučuji taxíky, jsou odolné, slušně rychlé a dobře se řídí). Poté si to namiřte k vozu zvýrazněnému tečkou na mapě a plnou silou to do něj našijte, až z něj vyběhnou dva maníci. Ani nevylézejte z auta, prostě je přejeďte a poté seberte jejich zbraně, mají brokovnici a uzi.

The Fuzz Ball - buď se chcete předvést ve velkém stylu, pak si sežeňte autobus, nebo vám stačí misi splnit a poté seberte taxík. Každopádně si auto opatřete ještě před začátkem mise. Poté jednoduše sbírejte dívky a když máte auto plné, vyklopte je u policejní stanice. Po konci mise se vám jistě budou hodit zaparkovaná policejní vozidla.

 Joeyho mise
Obrázek zdroj: tisková zpráva Mike Lips Last Lunch - Toto je první časovaná mise, ale buďte v klidu, limit není vůbec nijak drsný. Forelliho auto čeká před bistrem, kam od Joeyho dojeďte a nasedněte do něj. S autem jeďte opatrně, hlavně ho nepoškoďte, potom byste se museli jet opravit do Pay'n'Spray na druhé straně mapy. Zajeďte k 8-ballovi a s bombou ve voze si to namiřte zpátky k bistru, kde zaparkujte přesně ve stejné pozici, jako jste auto ukradli a můžete si vychutnat pěknou animaci.

Farewell Chunky Lee Chong - vaše oběť je v Chinatownu v malém bistru, v uličce chráněné proti vjezdu autem. Na každém konci má auto připravené k útěku, ještě než postoupíte dál, tak je zničte. Poté jednoduše vběhněte do uličky a po krátké animaci ho zastřelte, poté můžete zabít i gangstery z triády, kteří vás honí, jsou celkem neškodní, mají pouze baseballky a jednu pistoli.

Van Heist - první mise, která vám dá trochu zabrat. Musíte poničit obrněný vůz z banky a poté ho dopravit do doků. Sežeňte co nejrychlejší auto, velmi se mi osvědčil Mafia Sentinel nebo Banshee (jeden Banshee je v prodejne aut vedle 8-balla). Nenarážejte do auta z krátké vzdálenosti, vždycky si nechte trochu odstup a poté to do něj pořádně napalte, nejúčinnější jsou rány ze strany. Poté co se vám podaří vyhnat z něj osazenstvo, máte na krku 3 hvězdičky, tzn. policii i SWAT. Rychle nasedněte do vozu s penězi a jeďte do doků, s trochou štěstí vás policie prostě nedohoní. Nemá cenu zkoušet jezdit do Pay'n'Spray.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Cipriani's Chauffeur - oddechovka. Naberte Toniho a jeďte k prádelně, snažte se auto nepoškodit, dostanete trochu peněz navíc. Poté, co vyběhne Tony s triádami v patách, je buď přejeďte a získáte ještě nějaké peníze jako bonus, nebo prostě ujeďte k bistru a máte po starostech.

Dead Skunk In Da Trunk - u auta, které máte odvézt ke zničení, čekají dva další vozy. Jsou to bratři Forelliové a jakmile nasednete do označeného vozu, budou se vás snažit zničit, doporučuji proto je nejdřív zneškodnit, ať už střelbou nebo nárazy. Nebo můžete zkusit ujet, ale není to legrace, protože auto je dost pomalé a snadno se zničí. Poté prostě zajeďte na místo určení a sledujte, jak je vůz slisován. Pokud se vám povede z vozu urazit víko kufru, naskytne se vám vtipný pohled na mrtvolu v něm uloženou :)

The Getaway - v této misi se vám hodně bude hodit taxík, který je dostatečně rychlý a dost vydrží. Naložte mafiány a jeďte k bance, všimněte si nablízku malé uličky (není na mapě), ve které je cop bribe, který vám sníží wanted level o 1 hvězdičku. Po loupeži jeďte pro cop bribe, čímž setřesete SWAT. Nyní jeďte přímo k Pay'n'Spray, k navigaci by vám mělo stačit, že je za dvěma rohy od vašeho úkrytu, a tam se nechte opravit a přelakovat. Nyní už jen vyložte mafiány na označeném místě a je hotovo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Toniho mise
Taking Out The Laundry - poměrně lehká mise, pokud ovšem víte jak na ni. Nenarážejte do náklaďáků, zastavte před nimi a vyhoďte z nich řidiče, kterého následně přejeďte nebo zastřelte. Poté vystupte z náklaďáku a v klidu ho dodělejte, stejný postup opakujte na všechny 3. Pokud možno jim nedejte možnost ujíždět, dostávat je za jízdy je dost těžké.

The Pickup - opět velmi snadná mise. Poté, co seberete kufřík s penězi, z každé uličky k vám míří lidi z triády. Připravte si brokovnici a pokud budete dobře mířit, na jednu ránu sejmete jednu skupinku, případně je můžete dostat i s pistolí apod. Posledního člověka sedícího v náklaďáku zneškodníte prostě tak, že mu onen náklaďák rozstřílíte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Salvatore Called A Meeting - přiznám se, že s touhle misí jsem se nějaký čas potýkal a není zrovna legrace ji udělat. Naberte Joeyho, poté Luigiho a než seberete Toniho, limuzínu zaparkujte tak, že bude směřovat pravou stranou k Toniho bistru. Jakmile Toni nastoupí, jde po vás slušné množství "rybích náklaďáků" od triád. Vykašlete se na ně, nepokoušejte se je ničit, sjeďte co nejrychleji dolů a poté doleva, následně opět doleva a nahoru do kopce - nyní by se vám mělo podařit pronásledovatele setřást. Dostaňte se na silnici směřující k útesu, po levé straně je bistro, kde jste parkovalo auto s bombou pro Forelliho. Zajeďte za budovy a opatrně jeďte podél útesu, doporučuji zapnout pohled shora, abyste nespadli na pláž, jako se mi to párkrát povedlo. Až se dostanete na cestu k Salvatoreho domu, prostě jen dojeďte ke garáži a zaparkujte.

Triads And Tribulations - pro tuto zabijáckou misi dostanete na pomoc dva mafiány, nejsou úplně k ničemu, ale pokud zemřou, můžete zůstat v klidu. První vůdce je na stejném místě jako Chunky Lee Chong v jedné z minulých misí, dá se zabít velmi lehce a mafiáni jsou docela šikovní k odlákávání pozornosti. Další je u vchodu do metra, ani nemusíte vylézat z auta, prostě ho přejeďte. Poslední je v rybí továrně, budete potřebovat rybí náklaďák, abyste se tam dostali. Vezměte nějaký v Chinatownu, jezdí jich desítky a kradou se snadno. Ke skupince nepřátel se přibližte zezadu s připravenou brokovnicí a s trochou štěstí je dostanete všechny na jednu až dvě rány, dobře se osvědčila také uzi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Blow Fish - jeďte pro popelářské auto k 8-ballovi a dávejte si velký pozor, je v něm bomba a skutečně pár lehkých nárazů ji může odpálit, takže budete muset ukázat svoje řidičské schopnosti v plné síle, abyste dorazili k rybí továrně včas a v jednom kuse. Pokud se vám to povede, zaparkujte na vyznačeném místě a zdrhejte co nejrychleji. Po výbuchu je kolem pár naštvaných lidí od triád, můžete i nemusíte se s nimi zabývat. Vezměte jeden z rybích náklaďáků a ujeďte.

 Salvatoreho mise
Chaperone - první mise, ve které potkáte Mariu, která bude později ještě dost důležitá. Jednoduše zajeďte k dealerovi na vyznačené místo, poté ji dovezte na party blízko doků. Nyní limuzínu natočte tak, abyste okamžitě mohli vyjet na silnici. Za chvíli přijedou policajti, takže počkejte až Maria naskočí a poté jeďte, co to dá, k Salvatoremu. Policajti by vás neměli nijak poškodit a pokud vydrží až na písečnou cestu k Salvatoremu, je docela sranda shodit je z útesu a případně čekat na další policejní vozy a vydělávat totální destrukcí. Když začíná jít do tuhého, nasedněte zpět a zajeďte do garáže, spolu s koncem mise ztratíte i wanted level.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Cutting The Grass - zaparkujte na silnici u Luigiho klubu a jistě si všimnete připraveného taxíku, do kterého Curly za chvíli nastoupí. Poté se ho chytněte a sledujte ho, ale pozor na vzdálenost mezi vámi a jím, sledujte "spookometer" a když se bude blížit polovině, klidně zařaďte zpátečku, je prakticky nemožné taxík ztratit z dohledu. Poté, co taxík dojede do doků, následuje krátká animace a pak Curly zdrhá na opačné straně skladu, než momentálně jste. Jednoduše se dostaňte na správnou stranu a Curlyho přejeďte, má brokovnici, která se bude hodit.

Bomb da Base - s jistotou zatím nejkomplikovanější mise, na kterou narazíte. První část spočívá v návštěvě 8-balla a doručení 100 000 $. Proč je nezaplatí Salvatore, fakt nevím, každopádně v této části hry byste měli obnos spolehlivě mít, takže můžete na 8-balla zaklepat podruhé a pustit se do druhé části. Než se rozjedete k lodi, kterou máte za úkol vyhodit do povětří, doporučuji i vzít Banshee z prodejny vedle 8-balla, za sklem je onen úžasný sporťák. Nyní si to namiřte do doků a poté, co vám animace popíše situaci, vyklopte 8-balla a vůz zaparkujte před ním. V momentě, kdy poprvé vystřelíte, vyběhne přímo k lodi, pokud je však blokovaný vozem, získáte pár sekund k dobru a věřte, že se budou hodit. Nyní zamiřte ke skladu napravo a po schodech až na střechu, odkud si pořádně prohlédněte situaci skrz zaměřovač sniperky. Akce by měla proběhnou tak, že nejdříve zastřelíte 2 chlápky u rampy na loď, poté červený barel nalevo, který vyhodí do povětří víc Kolumbijců najednou, a poté postupujte po jednom Kolumbijci doprava - pozor ať nezapomenete ani na jednoho, často je vidět jen hlava. Asi se vám nepovede misi zkompletovat na první pokus, ale s trochou snahy přijdete na to, že dostat všechny Kolumbijce včas je docela hračka. Po efektní explozi je mise splněna a vy dostanete tučnou odměnu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Last Requests - první pořádný dějový zvrat. Chvilku před tím, než k autu dorazíte, vám na pageru naskočí zpráva, kterou vřele doporučuji neignorovat, ale zařídit se podle ní. Do auta nelezte, je v něm bomba, Salvatore vás chce odstranit. Jeďte k malému doku vyznačenému na mapě, kde vám Maria a Asuka vysvětlí situaci a vy máte zkompletovanou první část a můžete se vrhnout na další, totiž Staunton Island.

Těším se nashledanou právě u návodu na druhou část hry za pár dnů.

Stáhněte si: Oficiální trailer (5 MB), Trailer (4 MB), Tři videa (11-13 MB, všechny jsou z původní verze hry pro PlayStation 2), Screenshoty, Cheaty

Související články: Recenze (05/2002)

 
Paperboy
připravil: jd


 
 

Nejnovější články