Brothers in Arms - návod 2.díl
zdroj: tisková zpráva

Brothers in Arms - návod 2.díl

16. 4. 2005 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Na hrdiny ze 101. výsadkové divize číhají nástrahy prvního týdne po invazi do Normandie. Společně s nimi se vypořádáme s německými elitními silami, které brání klíčové město oblasti, Carentan, od 7. až po 18. misi.

Autor: Kopulkon
Publikováno: 16.dubna 2005


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Akční taktická hra Brothers in Arms (recenze) se stala hitem posledních týdnů a námětem vášnivých diskuzí hráčů na všemožných fórech. Přestože někteří hráči BiA šmahem z nejrůznějších důvodů odsoudili, většině se líbí a mnohým z nich přijde vhod náš návod, který se jim osvobozování Normandie pokusí ulehčit. Poradíme zde, jaké zbraně se kdy hodí používat, objasníme základní herní mechanismy BiA a pomůžeme s řešením jednotlivých misí. Nahlédnout mohou jak sváteční hráči, tak zkušenější bojovníci, kteří již na svých monitorech v jiných hrách postříleli tisíce našich západních sousedů.

Minule jsme vám v 1.dílu návodu objasnili taktiku boje či odlišnosti zbraní a také jsme s hrdiny ze 101. výsadkové divize umožnili přistání kluzáků s posilami, tzn. vyřešili jsme 1.-6. misi hry. Příběh následujícího válečného týdne si projdeme v tomto druhém a závěrečném dílu návodu, kde se vypořádáme s německými elitními silami bránícími klíčové město oblasti, Carentan, v 7.-18. misi Brothers in Arms.


 Mise 7 - Action at Vierville
Úkol: Vyčistit město Vierville

Vydejte se za šipkou a palebnému týmu rozkažte palbu na Němce kryjící se za zídkou. Sami je oběhněte zleva a pokuste se je sejmout. V tom okamžiku se na scéně objeví lehký tank Stuart a přidá se k vašemu družstvu. Jak jste se již mohli dočíst minule, tanku vydáváte rozkazy úplně stejně jako pěším týmům. Samozřejmě s tím rozdílem, že tank lze zničit pouze pancéřovou pěstí nebo dělem, takže si s ním můžete dovolit daleko více. Neváhejte a postupujte přímo podle ukazatele na kompasu. Až uvidíte nepřátele, prostě na ně pošlete tank a ten to vyřeší.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nyní před sebou v dálce vidíte kostel, u něhož jsou dvě protitanková děla, takže poslat tank na zteč není úplně to pravé ořechové (ale na nižší stupně obtížnosti to nepochybně zabere). Nechte svůj tank stát kousek vzadu a postupujte v krytu za zídkami se svými pěšáky směrem ke svatostánku. Po pár metrech se objeví další Němci, ale těmi se nezabývejte, máte přeci tank, který je nyní mimo dostřel nepřátelských děl, ale dost blízko na to, aby vaše problémy vyřešil za vás.

Zatímco váš tank bude masakrovat Němce jen pár kroků před vámi, soustřeďte svou palbu na nepřátelská děla. Po několika ranách by obsluha měla zpanikařit a kanóny opustit. To je ten pravý okamžik pro vyslání tanku do útoku.

Pokračujte podle ukazatele a po chvíli nechte váš tank uzemnit několik optimistů na poli. Pak budete muset čelit samohybnému dělu na dvoře statku. V podstatě nemusíte nic dělat, váš tank nepřátelský kus šrotu rozbije sám, ale pokud nechcete mít na Stuartovi ani škrábnutí, zahajte na Stug krycí palbu a sami oběhněte celý dvorek zadem. Sejměte dva vojáky, vyskočte na korbu německého stroje, hoďte dovnitř granát a je po starostech

Pak už jen zbývá přemístit se ke kostelu a odrazit německý protiútok. Nejlepší je zanechat všechny v úkrytu za kostelní zdí. Sami pak začněte Němce obíhat zprava podél živého plotu. Po absolvování cvičné střelby do německých zad si ještě dejte poklus k dalšímu německému Stugu spojený s hodem granátu do prostoru posádky.

 Mise 8 - Dead Man’s Corner
Úkol: Eskortovat tank ke křižovatce

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nasedněte za kulomet tanku a vyjeďte kousek dále po silnici. Ze zákopu začnou vybíhat Němci, tak je pokropte. Seskočte z tanku a pod jeho krycí palbou vyčistěte zákop po pravé straně silnice. Potom musíte již postupovat zároveň s tankem. Cesta nejmenšího odporu vede podél levého okraje mapy. Kryjte se za obrněncem a likvidujte vystrašené nacisty, kterým se dostanete do boku. Nemají Panzerfausty, tak je to bez problémů.

Po překonání terénní vlny již budete muset sjet ze silnice nadobro a postupovat po poli nalevo od cesty. Opět narazíte jen na pěšáky a kulometná hnízda, se kterými si poradí váš tank. Až se dostanete na samý konec levého pole, překročte silnici a zničte německá postavení pěkně zezadu. Pak vydejte tanku rozkaz k přejetí padlého stromu, který blokuje silnici.

Postupujte dále po silnici a buďte připraveni dát tanku rozkaz k útoku na kulometné hnízdo, jakmile se ho chopí přiběhnuvší Němec. Teď je pravý čas zahrát si na Ramba, naběhnout po silnici k odstavenému náklaďáku a hodit granát na protitankové dělo. Jakmile vyletí do vzduchu, přivolejte si Stuarta k sobě a spusťte masakr pěchoty, která ke své smůle nemá pancéřové pěsti. Sežeňte si od padlých Němců MP40, teď se vám bude hodit. Přibližte se s tankem k dalšímu padlému stromu a zhlédněte animaci.

Pak musíte odrazit německý protiútok na křižovatku. Zpoza tanku se můžete pokusit sestřelit nějaké nacisty pobíhající po silnici, ale těch moc nebude. Vezměte všechny své zbylé muže a vydejte se polem nalevo. Číhají tam na vás dva vojáci, tak si na ně dejte pozor. Každopádně až dojdete na konec, budete mít krásný výhled na deset německých zad. Tak neváhejte a kropte.

 Mise 9 - The Crack of Dawn
Úkol: Vyčistit cestu do St. Come-du-Mont

Poprvé máte pod kontrolou dva týmy. Tak je využijte hned na začátku mise, kdy palebný tým nechte postřelovat silnici a se zbytkem se vydejte na oběh kolem domů nalevo. V podstatě není co řešit, protože opět půlku nacistů sestřelíte do zad a tu druhou do boku. Větší problémy nastanou až v další fázi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Projděte kolem visícího parašutisty z kopce dolů, dokud nedorazíte na větší pole. Nejprve ostřelujte se svými družstvy Němce za živým plotem napravo. Po chvíli by jim měly rupnout nervy a vyběhnou proti vám na smrt. Toho využijte a držte se pravého okraje mapy, dostanete se do boku dalším Němcům v úkrytech. Posledním hnízdem odporu je již jen protiletecké dělo. Členům posádky hoďte k flaku něco na přemýšlení a ten zbytek, který výbuch granátu přežije, postřílejte na férovku.

V tento okamžik vás odkážu na minulý díl návodu, kde je jako příklad využití kooperace dvou týmů využita právě situace, ve které se nyní nacházíte... Až se zmocníte domu s kulometem, začnou přes pole nabíhat Němci. Můžete v omezené míře využít právě ukořistěného kulometu, ale to má nevýhodu v tom, že nacisté nabíhají ze dvou stran a palebné pole zbraně se omezuje pouze na pravou část pole. Tak jako tak byste s protiútokem problémy mít neměli.

 Mise 10 - The Fall of St. Come
Úkol: Dobýt město

Na začátku mise vás začne ostřelovat minomet a napadne skupinka Němců. Svým palebným týmem je trochu zabavte a začněte je obíhat po levé straně pole. Pokud využijete stohů slámy ke krytí, neměli by vás ani trefit. Minometné palby si nevšímejte, pokud nebudete stát na místě, tak se vám nic nestane. Stále se držte levého okraje pole, až dorazíte k minometnému postavení krytému kulometem. Ale vzhledem k tomu, že jste Němcům právě vpadli do boku, mají celkem smůlu.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Nyní budete muset dobýt dům plný vojáků. Palebný tým nechte střílet na okna v patře, trochu pokropte nacisty dole a udělejte náběh s útočným týmem a samopalem v ruce. Pravděpodobně by vám Němci neměli ani klást odpor. Dobývání dvoru za domem je už trošku obtížnější, ale opět stačí nechat palebný tým strašit Němce kryjící se za zídkou a se zbytkem je oběhnout podél pravé strany dvorku. Důležitý je rozhodný úder, nezdráhejte se použít rozkazu ke zteči.

Máte před sebou nejtěžší okamžik celé mise a sice likvidaci tanku. Palebný tým pošlete do vhodného krytu, odkud budou mít vaší vojáci dobrý přehled. Naprosto rozhodující je na nic nečekat a s útočným týmem přeběhnout na druhou stranu nádvoří k bednám s Panzerfausty. Je to sice akce, za kterou by se nemusel stydět ani jistý kalifornský guvernér, ale je to v dané chvíli nejlepší řešení. Němci, kteří přelézají plůtek nalevo mají pouze pušky, takže by vás vaši kamarádi měli pokrýt, zatímco vy budete pálit jednu pancéřovou pěst za druhou do německého obrněnce.

 Mise 11 - Buiyng the Farm
Úkol: Dobýt farmu

Naskočte na Shermana a popojeďte pár metrů. Po silnici se pokusí přeběhnout dva Němci, tak jim ukažte, že to nebyl dobrý nápad. Své spolubojovníky nechte střílet zpoza krytu, ať jsou alespoň k něčemu dobří a rozkazujte tanku útok na pozice kolem svažující se silnice. Běžte souběžně s ním a dočišťujte, co sám nezvládne. Jediný problém číhá až u dolní levotočivé zatáčky, kde má jeden nacista pancéřovku. Nicméně pokud na něj budete soustředit palbu svou i svého tanku, na 95% se netrefí. Z této pozice u zatáčky nechte tank střílet na pole a sami se vydejte dále po cestě Němcům do zad. Ze silnice můžete vcelku pohodlně postřílet všechny vojáky v krytech na poli. Poslední Němce z pancéřovkami obejděte na vlastní pěst opět po silnici.

Přivolejte k sobě své kumpány a chvíli střílejte na Němce za zídkou. Primárním cílem je kulometné hnízdo, které musíte bezpodmínečně zneškodnit tankem. Poté vydejte svému obrněnci rozkaz k přímé zteči posledního kulometného hnízda na silnici.

Obrázek zdroj: tisková zpráva U nájezdu na dvorek farmy si opět zasedněte za kulomet tanku a sestřelte nabíhající německé optimisty. Pokud se vám od nich podaří získat pancéřové pěsti, máte vyhráno. Na farmě vás totiž očekává skupina německých výsadkářů, kteří mají dělo. Buď to můžete uhrát na to, že váš tank má prostě víc zdraví a Němce se ztrátami rozstřílet anebo vypalte z ukořistěné pancéřovky mezi vojáky za dělem na levé straně. Potom můžete zvítězit téměř beze ztráty kytičky.

V následujícím kroku vyšlete svůj tank podél pravé části pole a sami se s vojáky vydejte po cestičce nalevo, jinak vás pravděpodobně usmrtí minomet. Po cestě narazíte jen na pár Němců, ale hlavně na samohybné dělo. Jestli jste si ušetřili granát, můžete ho hodit do prostoru posádky anebo nechte špinavou práci na svém tanku, který samohybku v souboji porazí. Němce u minometu už stačí prostě jen pokosit, protože u sebe téměř žádné krytí nemají. Pak již jen zajděte za křičícím Leggettem.

 Mise 12 - Alternate Route
Úkol: Zničit most do Carentanu

Obrázek zdroj: tisková zpráva Tahle mise je celkem rychlovka, nejprve rozkažte tanku zlikvidovat Němce napravo za mostem a pak soustřeďte jeho palbu na samohybné dělo. Sami se pak vydejte podél zídky a zastřelte nabíhající pěšáky. Počkejte, až se váš Sherman vypořádá se samohybkou a přivolejte si jej k sobě. S vojáky na druhé straně řeky se moc nepřestřelujte a soustřeďte se na likvidaci protitankového děla. Teprve poté zahajte palbu na větší skupinu Němců na druhém břehu.

Pak už jen stačí po kolejišti postupovat v zákrytu za tankem. Panzerfausty tady nikdo nemá, tak je to bez problému. Druhé samohybné dělo opět nechte zničit tankem. Pokud je váš tank již poškozen, nic vám nebrání využít krytu vagónů a naběhnout na nepřátelského obrněnce s granátem v ruce. Pak již jen stačí překonat most. Přirozeně nechte jet jako první tank a ať střílí po kulometu, děla si nevšímejte. Až bude MG42 minulostí, s přeživšími vojáky naběhněte hlava nehlava proti dělu, co nejrychleji odpalte nálož a je to.

 Mise 13 - Purple Heart Lane
Úkol: Dostat se k mostu 4

V téhle misi si zahrajete na odstřelovače. Je to krásná zbraň, zabíjet Němce je úplně jednoduché a stačí jediná rána kamkoliv. Takže začněte tím, že postřílíte ze své startovní pozice všechny nacisty, které uvidíte. Až se dostanete na dohled cílového mostu, zamávejte zleva nabíhajícím Němcům a utečte jim.

Obrázek zdroj: tisková zpráva V následujícím kroku nemá moc smysl zabíjet vojáky za vodou, protože jich je nekonečně mnoho. A tak se snažte vždy postupovat z krytu do krytu a pohybovat se, když ostatní střílí. Pokud hrajete na střední nebo nižší obtížnost, můžete se na to vykašlat a prostě to natvrdo proběhnout. Nakonec musíte zničit kulometné hnízdo. To provedete jedině postupem úplně po pravé straně těsně kolem plotu, jinak následuje kontumační smrt. Pak se již jen vraťte k mostu a mise je u konce.

 Mise 14 - Cole’s Charge
Úkol: Dobýt farmu

Dobýt farmu přímým náběhem je opravdu skvělý plán, ale rozkaz je rozkaz, takže si vezměte do ruky samopal a prostě běžte. Utíkejte spíše po levé straně pole, abyste se vyhnuli kulometnému hnízdu. Poté směřujte již doprava k samotné farmě. Po cestě byste měli narazit na Němce s puškami, ale to by pro vás a vaše muže problém být neměl. Samotnou farmu získáte pro své vyšší účely přímým útokem celého družstva. Pak se k farmě začnou stahovat zbylí vojáci, takže nezbude, než abyste si zahráli na Call of Duty a postříleli je.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Následuje dobývání poměrně velkého pole s mnoha zídkami. Hned po vstupu na něj zaútočte s celým svým družstvem na zprava vybíhající čtveřici německých vojáků. Tím si ušetříte alespoň trochu starostí. Dále je již postup naprosto standardní. Střílejte s jedním nebo oběma svými družstvy po nacistech v krytu a sami postupně celé pole obíhejte podél pravého okraje. Až bude oblast vaše, dejte se po svažující se silnici směrem ke kulometnému hnízdu.

Kulometčík je patrně úplně namol, protože vás nikdy netrefí a vy v poklidu zahnete u odstaveného náklaďáku doleva, čímž se dostanete Němcům pěkně do zad. Pak už následují jen dva vojáci za živým plotem, což je opět práce na přímý náběh všech vašich mužů. Skupinka vojáků na vás ještě čeká u vody, ale ti už vás nemůžou ohrozit, protože jsou na otevřeném prostranství. Posledním nepřítelem je již zmíněný kulometčík, kterému jste se právě dostali přímo do zad.

 Mise 15 - Ripe Pickings
Úkol: Najít a zachránit Combse

Běžte za šipkou, dokud se nedostanete na prostranství se zídkami a kulometným hnízdem v domě. Patrně nejlepší bude, když necháte své vojáky zaměstnávat Němce za zídkami a sami začnete všechno obíhat úplně zprava. Váš samopal by vás měl bezpečně dovést až do domu s kulometem, kde budete muset postřílet několik Němců. Pokud na prostranství před domem ještě někdo přežil, nastal teď ten správný okamžik jej zmasakrovat německým kulometem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Další část mise je poněkud těžší, nejprve se vydejte podél pravého okraje lučiny a střílejte po Němcích za sudy. Až padnou, přesuňte se na druhou stranu (zatím ale nepřebíhejte silnici) a zabijte tři další nácky. Pak konečně silnici překročte a zničte německý tým napravo, kterému jste se právě dostali do boku. Pak již jen zbývá dorazit pár Němců u minometu. Vraťte se za Combsem.

Při návratu zpátky neváhejte a sedněte si za MG42 v domě. Zkoste všechny Němce, které můžete a zbytek kropte tak, aby se následný útok vašeho týmu nesetkal s významným odporem.

Nyní musíte odrazit německý protiútok na farmu. Nenechte se zlákat k zatažené obraně. Říká se, že nejlepší obranou je útok, a tak se s oběma svými týmy zakempěte za zídkami někde v polovině pole. Nabíhající vojáci budou běžet až na určité místo a teprve pak začnou rozumně bojovat. Mají docela smůlu, že než tam doběhnou, budou už mít díru v hlavě.

 Mise 16 - Push Into Carentan
Úkol: Obsadit průmyslovou čtvrť Carentanu

Hned ze startu se vydejte boční uličkou do zad kulometnému hnízdu. Měli byste tam narazit na pár Němců, ale to není nic, s čím byste si neporadili. Teď doporučuji kompletní přezbrojení. Seberte si Sturmgewehr od padlého Němce a kulomet BAR od padlého Američana. Takto vyzbrojeni budete mít daleko snazší úlohu. Dobytí další sekce mapy je poměrně problematické, protože stojíte proti hodně silným výsadkářům. Nechte tedy střílet svůj palebný tým na větší skupinu nácků za zídkou a se zbytkem přeběhněte za větší zeď. Tam rozvážně zlikvidujte vojáky za pytli s pískem. Nyní byste měli zboku postřílet všechny přeživší. Problém je, že Němci jsou hodně přesní, tak se budete muset snažit.

Ve vašem dalším postupu brání vojáci schovaní za zídkou. Buď je můžete natvrdo vyrushovat anebo jim ustřelte hlavy velmi přesným BARem. Stejně tak postupujte u dalších Němců na otevřeném prostranství.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pak se musíte vypořádat s tankem. Nicméně je to nadmíru snadné, protože stačí prostě a jednoduše vyběhnout obrněnci natvrdo vstříc. Díky nějaké menší chybce ve hře tank totiž začne střílet až když dojede na určité místo, ale tou dobou již budete do prostoru posádky házet granát. Nicméně v oblasti je ještě druhý tank a pár vojáků. Pěšáky tedy zlikvidujte jakkoli uznáte za vhodné. Své vojáky pak někam ukliďte a sami utíkejte k bednám pro pancéřové pěsti. To je ale náhodička, že vždycky, když se setkáte s tankem, je po ruce nekonečná zásoba Panzerfaustů, viďte? Až bude po všem, přivolejte k sobě své druhy a společně zabijte dalších pár Němců za náklaďákem.

V tuto chvíli ale nemáte ještě zdaleka vyhráno a přichází nejtěžší fáze mise. Nachystejte si své muže kolem vchodu do továrny, abyste mohli vybíhající nacisty řádně zmasakrovat. Při následném boji v uzavřeném prostoru je každá rada drahá. Ukliďte své vojáky někam za bedny, odkud vás mohou alespoň trochu podpořit a s automatem v ruce běžte vystřílet puškaře v zadní části místnosti za bednami. Odtud pak již postřílení zbytku není takový problém.

Vyběhněte ven a držte se levé části dvorku. Kulometnou palbu ignorujte. Narazíte na několik Němců za bednami, ale je jich tak málo, že si vystačíte s přímým útokem. Pak vstupte dovnitř budovy. Tady není o čem mluvit, prostě musíte být lepší než schovaní náckové. Až se vám je podaří pobít tady, vraťte se zpátky a oklikou vstupte do druhé části budovy. Tam postupujte stejným způsobem. Až padne poslední Němec, budete patrně značně dobití, ale berte to tak, že horší už to nebude.

 Mise 17 - Tom and Jerry
Úkol: Ubránit Carentan

Obrázek zdroj: tisková zpráva Odstřelovací mise. Z kostelní věže budete muset odstřelovat ze všech stran nabíhající Němce. Dávejte pozor, kde se střílí a tam zaměřte svou pozornost. Nezapomeňte, že smrtelná je i rána do kotníku, takže se s mířením moc nepárejte. Až dostanete povel, seběhněte po schodech dolů, doplňte si zásobu munice a sestřelujte znovu a znovu nabíhající nacisty. O své spolubojovníky se bát nemusíte, pravděpodobně všichni zařvou, ale stejně vám jsou tentokrát celkem na nic.

Až nápor pěchoty ustane, dostanete rozkaz k přesunu do další části kostela. Tam si jen dejte pozor na párek čekajících Němců. Popadněte bazuku a smažte to do tanků. Mezi jednotlivými výstřely buďte skrčení, pak vás střely obrněnců nebudou tolik zraňovat. Až budete pálit ze své bazuky, zkuste si to nestřelit pod nohy, zaměřovač totiž trochu mate. Po explozi třetího Panzeru mise končí.

 Mise 18 - No Better Spot to Die
Úkol: Ubraňte Hill 30

Se svým družstvem se nejprve musíte dostat přes poměrně velké otevřené prostranství s několika kryty. Nezdráhejte se použít své vojáky jako spotřební materiál a ušetřit zejména svoje zdraví, které narozdíl od nich v druhé části mise potřebovat budete. Nejprve se vydejte zcela podél pravého okraje mapy a po likvidaci několika vojáků se přemístěte na druhou stranu kryti palebným týmem. Takto byste se měli dostat opět do zad několika náckům. Všechny zbylé nepřátele natvrdo zlikvidujte náběhem svých věrných druhů. Že všichni padli? Nevadí! Potřebovat je už nebudete.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Až doběhnete k zákopu, odehraje se scéna z úplného začátku hry. Stejně jako tehdy nemůžete dění na bojišti ovlivnit, a tak do sebe nenechávejte zbytečně střílet. Počkejte, až dostanete za úkol sehnat obrněnou podporu a vyrazte. Nejprve musíte skolit jednoho paragána, který běží přímo proti vám a pak dva puškaře za padlým stromem. V oblasti jsou tři tanky, ale nevšímejte si jich a místo toho probíhejte vždy po lučině obehnané živým plotem. Tak budete čelit jen několika vojákům. Po chvíli dorazíte k mostu, na němž jsou kýžené spojenecké tanky.

Schovejte se a počkejte, až tanky rozstřílí kulometné hnízdo. Pak oba obrněnce vezměte a přesuňte je po silnici doprostřed křižovatky tak, aby oba zároveň mohli pálit po nepřátelském obrněnci. Stejným způsobem soustředěné palby zničte i dva zbývající Panzery. Pak vám už nic nebrání vyslat tanky doprostřed bitevního pole na pomoc zbytku svých kolegů a těšit se na pokračování Brothers in Arms, které se má objevit už na podzim.

V České republice vydala společnost Playman nejprve anglickou verzi Brothers in Arms a do budoucna je v plánu oficiální česká lokalizace (formou titulků), jejíž datum vydání není prozatím přesně známo, ale snad se ji dočkáme do léta.

Stáhněte si: Patch, Trailery, Videa, Cheaty...

Související články: Recenze, Návod 1.díl, Preview, Novinky...



 
Kopulkon
autorovi je 18 let, studuje střední školu v Havířově, ve svém volném čase se věnuje překládání her a sportům všeho druhu

 
 
Kopulkon

Nejnovější články