Valve představuje výrobce a některé modely Steam Machines
zdroj: tisková zpráva

Valve představuje výrobce a některé modely Steam Machines

7. 1. 2014 11:15 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

O tom, že by Valve chtělo proniknout do vašeho obýváku se už nějakou dobu mluví. Prostředkem má být sestava Steam Machines, licencovaných PC designovaných pro pobyt někde poblíž televize. Vyrábět je bude řada výrobců hardwaru a de facto půjde o PC se značkou Steam Machines, doplněných o Steam ovladač, jehož produkci si pohlídá přímo Valve.

Valve nyní na CES v Las Vegas představila několik modelů Steam Machines a hlavně první seznam výrobců, kteří se do projektu zapojí. Nechybí mezi nimi Alienware, Materiel.Net, Alternate, Next, CyberPowerPC, Origin, Digital Storm, Scan Computers, Falcon Northwest, Webhallen, GigaByte, Zotac, iBuyPower a Maingear.

Někteří výrobci se už na CES prezentovali s hardwarovými specifikacemi svých Steam PC a ti nejprogresivnější dokonce přihodili i cenu. Pohybuje se od 500 dolarů výš a je zřejmé, že platíte za komponenty, které najdete uvnitř každého stroje. Nejlevnější je model od CyberPower za 499 dolarů se specifikacemi AMD/Intel Core i5, AMD Radeon R9 270/Nvidia GTX 760, 8 GB RAM, 500GB HDD.

Mezi nejdražšími naopak najdete třeba model Bolt II od DigitalStorm za 2584 dolarů, v jehož útrobách najdete Intel Core i7 4770K, NVIDIA GTX 780 Ti, 16GB RAM, 1TB HDD + 120 GB SSD. Platí ale, že většina modelů ještě půjde modifikovat ohledně toho, jaký byste chtěli procesor apod. Jednoduše je to designové PC šité na míru náročným hrám, což se od Steam Machines tak trochu čekalo. Některé krabičky jsou ale opravdu malé a hezké, a pokud byste chtěli mít své PC připojené k TV a zároveň jako designový kus vybavení pokoje, asi si vyberete.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Je ale třeba zopakovat, že jakkoli Steam PC bude ekvivalentem konzole v obýváku, na níž si spustíte své hry ze Steamu, hardwarová náročnost nemizí. Nedá se čekat, že levnější stroje rozběhnou vše plynule, respektive, že rozběhnou vše. Stejně tak se mohou objevovat problémy s kompatibilitou. Jednou ze součástí automaticky požadovaného komfortu konzolového hraní je jistota, že hru spustíte ve stejné kvalitě jako ostatní, což z logiky věci Steam PC garantovat nemůže.

V rámci sestavy SteamOS, Steam PC a Steam ovladač působí nejzajímavěji právě posledně zmíněná položka. Iniciativa Steam Machines nabízí jednu z možností, jak se dostat k pěknému PC, které si nechcete stavět sami nebo požadujete určité vizuální kvality. Pak už je jen na vás, kolik chcete do takového kousku investovat a zda daný výrobce bude nabízet modifikace hardwaru.

Vybrané modely i s fotkami a hardwarovými a občas i cenovými specifikacemi najdete třeba zde. Brožurku přímo od Valve si v PDF formátu můžete stáhnout odsud (odkaz přímo na PDF; cca 15 MB). Nebo se mrkněte na obrázky níže.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články