Široké spektrum grafických karet ve Far Cry
zdroj: tisková zpráva

Široké spektrum grafických karet ve Far Cry

15. 3. 2004 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Hledáte nejvýkonnější grafickou kartu? Výkonnější, než máte v počítači nyní? Pak máte jedinou šanci.

Nahlédnout do výsledků herních benchmarků. Problém je akorát v tom, že mnoho recenzentů a testerů zcela nepochopitelně ignoruje některé stále rozšířené modely grafických karet. Takže je málo příležitostí navzájem porovnat současnou špičku se špičkou minulou nebo třeba i ty nejlacinější modely s těmi nejdražšími.
Určitou světlou výjimkou je test zveřejněný na serveru Digital-Daily. Proti sobě se ve hrách Final Fantasy XI, Comanche 4, UT2003, Gun Metal, X2, Tomb Raider a Half-Life 2 (alfa) postavily všechny současné grafické karty a také ty, která nepatří mezi právě nejnovější. A to včetně GeForce 2 MX, GeForce 4 MX, GeForce 4 Ti4200-8x nebo RADEONu 9500 a 9700PRO. S ohledem na potřeby budoucích her jsme na ukázku vybrali graf z brzy vycházející akční pecky Far Cry. Není překvapením, že v ní díky vysokému počtu shader jednotek v čipu vítězí RADEON. Samozřejmě, nejvýkonnější současná karta NVIDIE, GeForce FX 5950 Ultra, je v těsném závěsu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Dříve osvědčené modely karet už začínají ztrácet a tak spolu s tím, jak se budou technologicky rozvíjet grafické efekty ve hrách, nastane doba, kdy většinu hráčů nezbytný upgrade prostě nemine. I tak musíme uznale pokývat hlavou nad výkony třeba takové GeForce 4 Ti4200. V době svého uvedení na trh to byl třetí nejvýkonnější model NVIDIE a přesto tato dva roky stará karta bez pixel a vertex shaderů 1.4 (a vyšších) ve většině her podává rozumné výkony. Minimální a doporučenou HW konfiguraci pro hraní Far Cry jinak naleznete zde.

cappy
Smarty.cz

Nejnovější články