První reakce na NGP/PSP2 hýří optimismem
zdroj: tisková zpráva

První reakce na NGP/PSP2 hýří optimismem

2. 6. 2011 19:10 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

První novináři měli možnost zahrát si na NGP či PSP2 (jak je vám libo, stejně se handheld bude jmenovat jinak, zřejmě Vita a dozvíme se to na 99,9% až na E3) a podělili se o své dojmy.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nu a skoro to vypadá, že by si všichni příznivci mobilního hraní měli začít šetřit penízky do kasičky. Nejprve technické záležitosti – pětipalcový 960 x 544 OLED display... který je prý skvělý a minulou generaci prostě zahanbuje. Co se týče citlivosti a odezvy displaye i touchpadu, je prý na stejné úrovni jako iPad, takže vynikající. 

Jak se dalo čekat, zadní touchpad je nezvyklý na použití, ale dá se na něj zvyknout a poskytuje spoustu prostoru pro designérské kousky (viz dívka z propagačního videa, která dotyky na rearpad vyhazovala kuličku do vzduchu). Dotykové systémy doplňují dva analogové kloboučky (jakožto dlouholetý uživatel PSP musím pokaždé zvolat „konečně!“), které jsou menší než předchůdci, ale na ovládání se to prý neprojevuje. Hlavní chvála ovšem padá na kvalitu displaye a výkon přístroje.

Celkem velký OLED display ospravedlňuje svou existenci prostě tím, co vám předvede. Screeny z Uncharted: Golden Abyss vypadají skvěle a když jeden z novinářů konstatuje, že PSP hra Resistance: Retribution měla 50 tisíc polygonů na frame, pak Uncharted má nyní 260 tisíc polygonů na frame. Zdá se, že většina her půjde hrát jak za pomoci analogů a polohového senzoru, tak pomocí dotykových ploch. Každopádně superlativy z novinářů jen prší. Zařízení skutečně vypadá jako herní bestie do kapsy, která se nechce spokojovat s kompromisy a má zvládat vše, co v současnosti hardware této velikosti jen může.

Potěšující je i zpráva o zpětné kompatibilitě k PSP hrám z PSN. NGP bude tyto hry emulovat s podporou obou analogů a navíc zde bude možnost zapnout upscalování. Další zprávy a hlavně naše vlastní dojmy můžete čekat z E3. kde si kluci chystaný handheld sami pořádně osahají. A aby se předešlo obligátní otázce o výdrži NGP, tak rovnou řeknu, že se o tom Sony zatím odmítá bavit. Snad na E3.

Nejnovější články