Příští týden vyjde překvapivý spin-off XCOM: Chimera Squad
zdroj: Firaxis

Příští týden vyjde překvapivý spin-off XCOM: Chimera Squad

14. 4. 2020 20:58 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Ti mimozemšťani si prostě nedají pokoj! Pět let po vítězném konci druhého XCOMu se toho na Zemi hodně změnilo. Zlotřilým Overlordům jste sice nakopali zadky a vypakovali je zpátky do dálné galaxie, čímž se započala nová éra, kde lidé spolu s hybridy a některými hodnými emzáky budují novou civilizaci hezky v pospolitosti, ne všem se ale tenhle nabytý klid a mír zamlouvá. Ve stínech tak tiše bují další hrozba a jen na vás a vaší Chimera Squad, abyste jí zatnuli tipec hned v zárodku.

Chimera Squad není přímým pokračováním ani rozšířením XCOMu 2. Na rozdíl od ostatních dílů si v něm nebudete svůj tým schopných agentů sestavovat sami, ale dostanete 11 předpřipravených postav z řad lidí a lidsko-mimozemských hybridů. Navíc bude klást větší důraz na příběh, který se má různě větvit a jedno jeho dohrání vám má zabrat asi 20 hodin. Odpovídá tomu i cena, až do 1. května si hru na Steamu můžete pořídit za 10 dolarů, poté bude stát dvakrát tolik.

Kratší, kompaktnější zážitek oznámený týden před vydáním může být pro tuhle ikonickou sérii taktických strategií překvapivá volba, podle Firaxisu ale dává smysl, aby šlo o samostatný titul a ne jen o rozšíření. Větší roli mají hrát osobnosti a speciální schopnosti jednotlivých postav, které budou moct různě spolupracovat a využívat komba mezi třídami a rasami. Změní se také systém střídání tahů, nebudete tak čekat na to, až si akce odbyde celý nepřátelský tým, ale budete se střídat různě díky nové statistice „iniciativy“.

zdroj: Firaxis

Dost se mění také zasazení, jednotlivé mise se totiž odehrávají v City 31, které 2K popisuje jako „multikulturní metropoli a mírový vzor světa po invazi“. Odlišná povaha lokací se odráží v novém módu Breach, kde vaše jednotka nezačíná výsadek na předem daném místě, ale jednotlivým agentům můžete určit různé vstupní body a zkoordinovat jejich vstup na scénu tak, abyste maximalizovali moment překvapení. Proč to zní jako heist mise snů?

Jelikož budete mít po celou délku kampaně k dispozici jen 11 agentů a všichni jsou důležití pro příběh, museli ve Firaxis překopat také systém umírání. O postavu tak v případě nehody na bojišti nepřijdete – nejprve ji po vzoru předchozích dílů můžete během krvácení stabilizovat, ale pokud jí krevní zásoba dojde, budete si muset celou misi zopakovat.

Zároveň dostanete určitou kreativní svobodu, tvůrci totiž počítají s tím, že si hráči v Chimera Squad zážitek rozšíří vlastní tvorbou map, postav a protivníků.

zdroj: Firaxis

Jednotlivé mise mají být přímočařejší, nepřijdete ale ani o správu základny. Coby ochránci veřejného pořádku ve městě budete moct vysílat hlídky na místa, kde nebude potřeba vaše bezprostřední přítomnost.

XCOM: Chimera Squad vychází 24. dubna na PC. Čeká nás v závěru dubna tahový boj o pozornost? Jen pár dní potom totiž na scénu přijdou Gears Tactics, tahová variace na oblíbené univerzum od Microsoftu. Uvidíme, čí taktika zafunguje lépe. Kromě toho se chystá ještě port XCOM 2: War of the Chosen na Switch. Jeho vydání je plánované na 29. května.

Nejnovější články