Britský GAME "zachráněn", pobočky stále čekají
zdroj: tisková zpráva

Britský GAME "zachráněn", pobočky stále čekají

2. 4. 2012 13:52 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Britský obchodní řetězech GAME byl po týdnu stráveném v nucené správě, během něhož zažil uzavření poloviny (277 z 610) svých obchodů v Británii a propuštění přes 2000 zaměstnanců, „zachráněn“ soukromou investiční firmou OpCapita. Koupi posvětila skupina věřitelů v čele s Royal Bank of Scotland a cena byla pouze formální, podle Eurogameru 1 libra. Proč to? Protože OpCapita převzala s koupí GAME i závazek ve výši 85 milionů liber.

Do čela GAME byl okamžitě jmenován nový CEO v osobě Martyna Gibbse - dříve šéfoval řetězci Gamestation, který GAME koupil v roce 2007. Gibbs tak pro GAME pracoval až do minulého roku, kdy odešel. Nyní se vrací a slibuje, že už se nebude propouštět ani uzavírat obchody, které po týdnech bez dodávek nového zboží musí velmi rychle zásobit prodejny kvůli blížícím se Velikonocím. Ona údajná záchrana se však týká jenom mateřské firmy ve Velké Británii, o osudu zahraničních poboček včetně té české se bude rozhodovat v následujících dnech a týdnech, což znamená, že se budou hledat kupci. V ČR se okolo řetězce GAME motá konkurenční Gamescape, potažmo GameStop.

A ještě jednou k té záchraně. Uvozovky jsem použil schválně, protože se v podobných případech nezřídka stává, že soukromý investor si počká (nebo schválně nic nedělá) až je firma k mání za pakatel, provede koupi, z firmy vyvede cenné prostředky (značka, technologie a obecně know-how) a zbytek pak nechá zhynout na úbytě.

Neříkám, že podobný osud musí potkat zrovna Game, protože prodej v kamenných obchodech rozhodně má ještě potenciál, zejména na tak velkém trhu jako je Británie, ale opatrnost v úsudku je rozhodně na místě. V tuto chvíli je tak nejpodstatnější, že cca 3200 lidí má nadále kde pracovat, potažmo má čas si shánět práci novou, pokud by náhodou necítili, že GAME nabízí nějakou dlouhodobější perspektivu.

Nejnovější články