Best of 2012: Nejlepší sportovní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2012: Nejlepší sportovní hra

8. 1. 2013 20:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Sportovní hry nepatří mezi ty, co rok od roku přináší převratné inovace. On jen tak někdo nový sport nevymyslí, a když ano, určitě nebude mít takovou popularitu, aby se o něm hned dělaly hry. Navíc má drtivá většina sportovních her za cíl určitou míru simulace reálného předobrazu, což s sebou nese dlouhodobé nároky na kvalitu vývoje. Není tedy divu, že se každý rok setkáváme se stále stejnými jmény, jen s jinou číslovkou za titulem. Soutěží se tak většinou v tom, kdo dokáže do toho svého titulu nacpat za daný rok více rádoby novinek.

Což ovšem neznamená, že se nemohou vyskytnout nové tituly, které sice nový sport neobjeví, ale zkusí se na celou věc podívat jinak, většinou s odstupem a snad i nadhledem. I když, velmi často zjistíte, že i tenhle originální počin je jen dalším pokračováním jiné série, které se jen vzdalo číslovky. Tak či tak ale milovníci sportovních her nemuseli tento rok smutnit, byť kupříkladu nějaké pořádné, nezabugované rugby by některé z nás potěšilo... Minimálně Aleše Smutného, který vám představí pět nej sportovních her redakce Games včetně jednoho vítězného titulu.

FIFA 13

Nejoblíbenější sport planety má letos ve finální pětce hned trojici zástupců, přičemž každý jde na téma trochu jiným způsobem. FIFA patří mezi ikonické zástupce akční nebo spíše dynamické simulace toho, co se děje na hřišti s plným zapojením hráče v roli celého týmu. Možná je to příliš honosné označení pro klasický fotbálek, ale když se podíváte na další nominované z fotbalového ranku, pochopíte, proč je třeba jej definovat.

Letošní FIFA se honosí hlavně dvěma novinkami. Tím prvním je upravený fyzikální engine, který reflektoval konstituci hráčů, vypočítával jejich střet a následně jej simuloval ve hře. I díky tomu uspěla i druhá novinka, systém bránění, který doznal pořádných změn. Ale vlastně jedničkou v letošku je právě ta vyšší věrnost reálnému fotbalu v kontextu kontaktu hráčů mezi sebou i s míčem. Výsledkem je povedený fotbal, který se už mnohdy povážlivě podobá tomu skutečnému.

Football Manager 2013

Ty máš svaly, já mám čáry. Ačkoliv i FIFA obsahuje manažerský mód, všichni víme, že když si chceme zahrát na trenéra se vším všudy, je potřeba sáhnout po sérii Football Manager. Tady se děli trenérští chlapci od mužů, profíci od rádobyznalců, lidé se životem od posedlých individuí. Opět trochu nabobtnalý základní režim hry dosáhl zase o něco vyšší úrovně simulace, která balancuje na pomezí strategie, RPG a posedlosti.

Někomu klidně potrvá nějaký ten den, než se prokliká přestupovým obdobím a odehrát sezonu klidně zabere pár týdnů. A tady leží hlavní trumf „třináctky“. Přinesla totiž Classic mód pro ty, kteří si chtějí střihnout jen tu základní trenéřinu bez přidaných prvků a stihnout sezónu třeba za dva dny. A vy víte, že občas člověk dostane nutkání zkusit si to třeba za nějaký korejský tým, ale po prvních deseti hodinách proklikávání předsezónní přípravy to vzdá. Classic mód ale umožnil vrhnout se rovnou do „akce“ a to se počítá.

New Star Soccer (iOS)

Série New Star Soccer je tu s námi už nějaký ten pátek a s každým dílem nabízí promakanější systém hry za jednoho vyvoleného hráče. Jenže loňská verze pro iPad (a iPhone) přišla se specifickou, pekelně návykovou kombinací odlehčeného systému a lehce uchopitelné simulace „hvězdičky na vzestupu“, že jsme se redakčně zčistajasna stali skupinkou mlčících individuí, která prstem kreslí na hřišti trajektorie míče, honosí se tím, že jsou nejlepšími střelci týmu, že podepsali novou sponzorskou smlouvu a případně nadávají, že jim ta závistivá banda (čti – spoluhráči) odmítá nahrávat a kvůli tomu, že už třetí zápas sedí na lavičce. New Star Soccer pro iOS dosáhl té správné formulky, která vás donutí říkat „ještě jeden zápas a jdu spát/pracovat/ven“ zatímco povinnosti leží ladem. Kdo by se nechtěl propracovat z Vlašimi do Chelsea?

Mario Tennis Open

A přišel čas na jiný sport a jiný míč. Tenis určitě patří mezi nejoblíbenější sporty planety a je celkem jedno, jestli do míčku mlátí Djokovič nebo třeba... Mario! Mario Tennis Open na DS dokázal přinést klasickou zábavu hry s raketou a míčkem a zkombinovat ji s tradičními mariovskými hrdiny do skvělého, návykového mixu. Když jste totiž přivykli ovládání pomocí natáčení handheldu, stal se ze zápasů nervy drásající sport, kde byste nečekali soupeření Maria a jeho druhů.

A když pak došlo na multiplayer, přibylo nervů a ostrých slovíček, která k vrcholovému zápolení patří – ať už je virtuální, nebo reálné. Navíc tu najdete zábavné minihry a ve výsledku tak dostáváte zábavný titul, který umí být stejně zábavný, jako ty, které se snaží o co nejvěrnější simulaci reálného sportovního zážitku.

NHL 13

A nakonec pryč od sportů s míčem různé velikosti a šup na led s pukem. NHL je klasickou stálicí hokejové hry. Vzhledem k pramalé konkurenci by se dalo čekat, že tvůrci usnou na vavřínech a přestanou se snažit, ale není tomu tak. Už jedenadvacátý díl série přinesl další velké změny v hratelnosti a stejně jako fotbalová sestřička se o další krůček přiblížil reálnému hokeji.

Hlavním letošním trumfem byl prvkem s marketingovým jménem True Performance Skating, což obnáší pozměněný model bruslení, který ve třináctce funguje na jedničku. Martin Bach jej a vlastně i samotnou hru a její siné stránky výstižně popisuje takto: „Pokud je váš hráč skvělý bruslař typu Lexy Ovečkina, rozpumpuje se na maximální rychlost na menším prostoru a vjede do útočného pásma jako nezastavitelný tank. Obránci se sice musejí rozjíždět z vlastní třetiny, ale o to hůře se pak zastavují, do slabších útočníků stačí naopak v maximální rychlosti lehce ťuknout a jdou k zemi.“ Je vážně třeba něco dodávat?

 

 

Nejlepší sportovní hrou se za rok 2012 podle redakce Games.cz stává:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Roberto Mancini drží pod krkem Balotelliho, Torres na lavičce smutně přihlíží tomu, jak Demba Ba dává v prvním utkání za Blues dva góly, Messi vstupuje do historie, kluby se chystají na rvačku o Llorenteho, kterému končí smlouva... a skalní hráč Football Manageru s ledovým klidem komentuje kroky svých reálných kolegů („měl jsi ho dávno prodat ...konečně budu mít koho dát příští rok do útoku ...podepište ho!“) a případně častuje novinářské objevy mladých talentů pohrdlivými slovy „o něm vím už dva roky“.

To je každoroční klasika. Jenže letos nám „FMko“ učarovalo kromě klasického updatu hlavně staronovým Classic módem, který dokáže uspokojit náhle impulzy, které dostanete při sledování utkání a povedeným multiplayerem, který dává vzpomenout na povedený Football Manager Online. Když řekneme, že tohle jsou stovky hodin s jednou hrou, není to nadsázka.

V rámci naší série Best of 2012 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2012, doposud vyšly následující: Best of 2012: Události rokuBest of 2012: Nejlepší strategieBest of 2012: Nejlepší indie hry; Best of 2012: Nejlepší RPGBest of 2012: Nejlepší závodní hraBest of 2012: Nejlepší plošinovkaBest of 2012: Nejlepší akční hraBest of 2012: Nejlepší DLC a datadiskBest of 2012: Nejlepší hry, které nikdo nehrálBest of 2012: Nejlepší logická hra; Best of 2012: Nejlepší sportovní hra

Nejnovější články