Best of 2018: Nejlepší strategie
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Nejlepší strategie

3. 1. 2019 19:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Klasické realtime strategie se asi jen tak nevrátí, ale každý jejich fanoušek musí být spokojený s tím, jak se život probudil v žánru, který kdysi také zoufale skomíral, a to v tahovkách. Návrat políček všeho druhu, pečlivého rozvrhování každého tahu a nadávání stylu „Jak se můžeš netrefit s 90 procenty?!“ už vidíme pár let a loňský rok to ještě podtrhnul. Nejen tahovkami ale strategický žánr v roce 2018 žil a našla se spousta experimentů i klasičtějších pokusů o budovatelské, survival či grand strategie. Vybrat nejlepší tři bylo pořádně těžké.

3. místo – Mutant Year Zero: Road to Eden

Mutant-Year-Zero zdroj: tisková zpráva

Z „Mutanta“ se vyklubalo velmi příjemné překvapení. Postapokalyptická strategie, která není jen variací na novodobý XCOM, ale zkouší pár věcí po svém a ještě disponuje zajímavým světem a dost netradičními hrdiny. Nebo byste snad tým, kde najdete lišku, prase či kachnu, nazvali tradičním?

Potěšující je zejména stealth, který je důležitý a v pozdějších fázích už bez něj máte velký problém vyřešit mise, aniž byste museli opakovaně nahrávat uloženou pozici. Mutant Year Zero je prostě vynikající zábava, která nabízí spoustu neokoukaného.

2. místo – Valkyria Chronicles 4

Valkyria Chronicles 4 zdroj: tisková zpráva

Proč spravovat něco, co není rozbité? Tahově realtime hra se vrací na „velké“ platformy po deseti letech a původní formuli, jíž první díl zabodoval na PS3 a mnohem později i na PC, mění jen zlehka. Tu přidá vylepšení, tu lehkou obměnu, ale v základu jde pořád o to samé lámání si hlavy při řešení jednotlivých misí, taktizování už ve fázi, kdy se rozhodnete, jaké typy vojáků si s sebou vezmete do jednotlivých bitev a kterou třídu za nabyté zkušenosti vycvičíte dřív.

Hra pořád vypadá naprosto unikátně a příjemně stylizuje svoje vyprávění. Tenhle výsledný mix jí zajistil druhé místo mezi loňskými strategiemi.

1. místo – Into the Breach

Into the Breach zdroj: tisková zpráva

Někdy to chce pro absolutní vítězství jít cestou jednoduchého, elegantního designu. Into the Breach je příkladem přístupné tahovky, která ale rozhodně není snadná a kterou můžete a budete hrát opakovaně. S jinými piloty, jinými mechy, jinými zkušenostmi a taktikou.

První místo tomuhle kousku zajistila okamžitě pochopitelná hratelnost a celková učesanost všech herních prvků, které vytváří prostý základ, na němž stojí komplexní zážitek. Výsledkem je totální návykovost, jakou byste u hry od tvůrců FTL – Faster Than Light čekali.

Nejnovější články