Proč bude ve Splinter Cell: Blacklist jiný Sam Fisher?
zdroj: tisková zpráva

Proč bude ve Splinter Cell: Blacklist jiný Sam Fisher?

5. 6. 2012 8:01 | Video | autor: Adam Homola |

Sam Fisher patří k hrdinům, kteří mají osobnost. Těch není zase tolik a v roce 2002, kdy vyšel první díl, jich byla jen hrstka. K tomu, že má Fisher duši, nepatří fakt, že je elitním agentem jakési organizace. Tím je dnes ve hrách kdekdo. Většinu osobnosti obsatarává Fisherovi jeho unikátní hlas. Ten mu doposud propůjčoval herec Michael Ironside. Tón jeho hlasu byl nezaměnitelný a kdykoliv Ironside promluvil ve filmu nebo na videu, věděli jste, že mluví Sam Fisher. Jenže Ubisoft se rozhodl ve Splinter Cell: Blacklist Ironsidea vyměnit za někoho mladšího. Proč? Protože technika a nároky hráčů pokročily.

zdroj: Archiv

Motion Capture je dnes už standardem. Jenže samotný Motion Capture už skoro nestačí a stále častěji se setkáváme s tzv. Performance Capture, kdy herec hraje jak pohyby postavy, tak zároveň obstarává dabing. Technika, ve které je odborníkem Andy Serkis (Glum z Pána Prstenů, nová Planeta Opis a zahrál si i opičáka v Enslaved) a pořádně ji zpopularizoval Avatar. Ve hrách ji dělá spousta herců, například Nolan North, který svého Nathana Drakea z Uncharted nejen mluví, ale i hraje.

Teď už se dostáváme k problému. Sam Fisher je elitní agent a je docela mladý. Dvacet mu sice není, ale šedesátník to taky není. Jenže Michael Ironside už dávno není dvacátník. Hlasu Fishera je už úctyhodných 62 let. Proto je jasné, že všechny ty atletické veletoče, které Fisher ve hře provádí, nejsou pro Ironsidea vůbec reálné a Performance Capture tak nepřichází v úvahu. Ubisoft se musel tedy porozhlédnout po někom mladším. Kritériem nebyl jen dobrý hlas, ale hlavně dobrá fyzička, výška, tělo, kondice... Při výběru nového Sama Fishera bylo důležité, aby byl herec schopný dělat většinu Fisherových pohybů sám.

A vítězem se stal nepříliš známý, ale dobrý herec Eric Johnson. Tomu je teprve něco málo přes třicet, má dobrý hlas a především skvělou fyzičku. Při natáčení hry byl tedy schopný jak dabovat, tak zároveň provádět některé akční pasáže sám, což by v případě Ironsidea nepřicházelo v úvahu. Více se už dozvíte z výše uvedeného videa, ve kterém je jak Johnson, tak Ironside. A jestli se vám nový hlas bude líbit, můžete posoudit přímo ze samotné hry.

Nejnovější články