Spartacus Legends evokuje starší gladiátorské klasiky
zdroj: tisková zpráva

Spartacus Legends evokuje starší gladiátorské klasiky

16. 7. 2012 10:28 | Téma | autor: Petr Poláček |

Aleš minulý týden naznal, že oznámení hry podle seriálu Spartacus sice přichází z malým křížkem po funuse, vzhledem k tomu, že se třetí sérií seriál skončí, ale dobrá a brutální bojovka se nikdy neztratí. Já na konto dnešního první traileru ze Spartacus Legends, jak se nová hra od Ubi a King Fu Factory jmenuje, zkonstatuju v podstatě to samé. Ne kvůli tomu, že by samotné video bylo bůhvíjak dobré, ale atmosféru gladiátorských soubojů má a to je hlavní.

zdroj: Archiv

Přesto mi to však nedá a vedle hry Spartacus Legends chci zmínit ještě minimálně další tři, které se věnují tematice gladiátorských zápasů, každá trošku jinak - Shadow of Rome, Gladius, potažmo Colosseum: Road to Freedom. Nejlepší z nich je právě PS2 titul Shadow of Rome od Capcomu. Dost zapadl, těžko si na něj někdo dneska vzpomene, ale ve své době sbíral solidní hodnocení, nabízel skvělé souboje v gladiátorských arénách, ale mimo to šlo o plnohodnotnou akční adventuru s prvky vyšetřování (hrálo se za dvě postavy, každá měla svůj segmenty hry).

Nechyběla ani spousta zajímavých postav, děj s hlavou a patou, ale i řadou zpestřujících prvků, třeba závody koňských dvojspřeží. Proč to tady ale píšu – hra se ještě prodává, takže majitelům PS2 doporučuju prošmejdit bazary. Pokud vás věci jako starověký Řím nebo souboje gladiátorů táhnout, je Shadow of Rome ideální hra pro vás – když odhlédnete od léty zaprášené grafiky samozřejmě.

Konceptem velmi podobná Spartacus Legends je RPG bojovka Colosseum: Road to Freedom od KOEI z roku 2005. Na děj se tvůrci v zásadě vykašlali, prim tady hrají souboje v arénách za některou z mnoha postav (i reálných), vylepšování borce a získávání nových bojových schopností, díky kterým byl boj dosti variabilní, brutální a měl perfektní atmosféru. Rovněž stojí za hřích, zvlášť když se vám podaří sehnat vylepšenou verzi Gladiator: Road to Freedom Remix, která přidává upravování zbraní, nové postavy, skilly a tak dále.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejstarší z trojice jmenovaných titulů je Gladius od LucasArts pro PS2, Xbox a Gamecube z roku 2003. na rozdíl od předchozích dvou her je Gladius taktické RPG se strategickými tahovými souboji a příběhem s dvěma liniemi a postavami. Ačkoli v každé ze dvou kampaní hrajete za někoho jiného, jsou obě příběhové linky dost stejné a příběhově chudé. Parádní souboje v arénách s pravidelně se měnícími podmínkami se dodnes nikdo neodvážil v prostředí gladiátorských zápasů zopakovat. Rozhodně všem stratégům doporučuju, je to tak trošku zapomenutý klenot a nejenom v rámci portfolia LucaArtů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články