Soudní spory kolem značky Dota?
zdroj: tisková zpráva

Soudní spory kolem značky Dota?

26. 10. 2010 8:08 | Téma | autor: levis |

Jedním z klíčových oznámení letošního Blizzconu bylo představení Blizzard DotA neboli adaptace úspěšného módu Defense of the Ancients z WarCraftu III, akorát tentokrát určeného StarCraftu II. Problém je v tom, že hru s názvem Dota 2 už momentálně vyrábí autoři původního originálu ve spolupráci s Valve - a okolo ochranné známky by ještě mohlo být pořádně dusno.

Už sám Rob Pardo neboli šéf designu v Blizzardu se nechal slyšet, že krok Valve zrovna nevítá. "Jsme tím zmateni, protože si název Dota nárokujeme na náš nadcházející mód pro StarCraft II. Pro nás oznámení hry od Valve znamená, že tahle značka opouští Blizzard a komunitu hráčů WarCraftu III, což nám prostě nepřipadá správné".

Obě strany mají přitom dostatek argumentů: Valve si o registraci značky Dota zažádali jako první někdy začátkem tohoto roku a coby zaměstnavatelé autorů původního módu nevidí důvod k tomu, proč by hře měli najednou říkat jinak. Pardo zase celkem správně namítá, že není příliš etické, ukrást ochrannou značku něčeho, co bylo až doposud k dispozici zdarma pro celou komunitu.

Problém je navíc v tom, že jak Blizzard, tak Valve obecně patří mezi nejférovější herní vývojáře a podobně jako např. id Software si zásadně zakládají na své reputaci. Valve to vidí jasně: dali jsme těm lidem práci, tak proč by nemohli pokračovat v tom, co kdysi udělali pro Blizzard? A ten zase naopak kontruje tím, že Valve přece vždy podporovalo hráčské komunity, takže by se k podobně neférovým krokům nemělo uchylovat.

Že ostatně možná všechno neprobíhá tak úplně dle plánu naznačuje i pár dnů starý anonymní dopis, v němž údajný anonymní zaměstanec Valve hanil právě vývojáře Icefroga, autora původního Dota. Každopádně dokud nebude ochranná známka přiřknuta jedné či druhé firmě, žádné soudní spory se na téma Dota zatím odvíjet nebudou.

Řešení jsou dvě: buďto se cesta vyřeší na bázi sporu "autoři Far Cry dělají Crysis a značku Far Cry přenechají vydavateli", nebo se tu rozjede další soudní tahanice jako mezi Bethesdou a Interplayem o značku Fallout. Jak to vidíte vy?

Nejnovější články