Six Days in Fallujah záhadně zrušeno
zdroj: tisková zpráva

Six Days in Fallujah záhadně zrušeno

27. 4. 2009 13:13 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Konami bez většího vysvětlování ruší hru se zásadním politickým podtextem. Co za tím vězí?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Je tomu sotva pár týdnů, co vydavatel Konami představil svoji střílečku Six Days in Fallujah, inspirovanou skutečnými příběhy vojáků z dobývání města Faludž při americké invazi v Iráku, a už je z toho skandál: firma totiž dnes dopoledne oznámila, že hru vůbec nevydá, a zdá se na tomto rozhodnutí poměrně definitivní a neústupná.

Proč tomu tak má být si osobně netroufnu odhadnout. Podle tiskového mluvčího firmy se k tomu vydavatel rozhodl poté, co obdržel negativní hráčské reakce přes emaily a telefonáty. Což ale upřímně zní dost nepředstavitelně.

Že by si tedy stěžovali rodiny a pozůstalí těch, kteří v Iráku skutečně padli? To je už mnohem pravděpodobnější, protože z jejich strany se na vývojáře z Atomic Games snesla kritika už při odhalení hry začátkem měsíce. Byť i to se jako důvod zrušení zdá nereálné zase vzhledem k tomu, že za autory s tímto nápadem i potřebnými materiály přišli právě sami vojáci bitvu přeživší.

Ať už je to jakkoliv, reakce Konami se zdají tak zapříčené, že vydavatel by raději snad snědl vlastní boty, než aby musel Six Days in Fallujah vydat. Zda to pro hru definitivně znamená konec nebo se najde nějaký provokující odvážlivec, který zbývajících šest měsíců vývojářského cyklu doplatí, je prozatím ve hvězdách.

(Dovolím si jednu štiplavou otázku: Jestlipak tohle rozhodnutí mimochodem nějakým způsobem nesouvisí s tím, kterak americká vláda nalévá miliony dolarů do všech možných soukromých sektorů, sponzory či akcionáře herních firem nevyjímaje? Nebo že by se ty peníze Konami teprve slíbily za to, že hru nevydá? Tedy konečně to, čeho se dnes bojí všechna ostatní odvětví amerického showbizu - byť ne oficiálně, ale skrze zájmy jednotlivců přesto státem regulovanou/filtrovanou produkci?)

Více o hře, původně plánované pro PC, Xbox 360 a PlayStation 3, najdete v dosavadaním zpravodajství.

zdroj: anglická mutace japonského deníku Asahi Šimbun
levis

Nejnovější články