Problematický patch 1.01 pro Mass Effect
zdroj: tisková zpráva

Problematický patch 1.01 pro Mass Effect

4. 8. 2008 16:16 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Oficiální záplata přinesla více problémů než užitku. A jak to vlastně je se spouštěním přídavku a jeho českou verzí?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Oficiální záplata 1.01 pro PC verzi Mass Effect z minulého týdne (info) přinesla snad více problémů, než jich opravila. Zahraniční hráči objevili hned několik závažných chyb. Poměrně vzácná, přesto kritická chyba se skrývá v proti-kopírovací ochraně SecuROM, kdy po kliknutí pravým tlačítkem na jakýkoliv exe soubor dojde k pádu procesu explorer.exe (průzkumník a lišta s tlačítkem Start). Tohle vyřešil brzy vypuštěný hotfix a aktualizovaný patch 1.01a, který se od 1.01 liší pouze novějším instalátorem ochrany SecuROM.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Co však doteď není opraveno, jsou výpadky zvuku převážně na integrovaných zvukových kartkách značky Realtek, ale objevily se i na kartách Auzentech X-FI Prelude (doporučuje se přepnout nastavení zvuku na Software). Mnoha hráčům se s patchem také ztrácí nastavení grafického rozlišení hry a při každém spuštění ho musí znova nastavovat. Také nelze přímo ve hře nastavit rozlišení vyšší než 1280x800. Jedině pomocí konfigurační utility před spuštěním hry (což zase hra někdy vesele ignoruje). Dále se objevil problém s vypadávající texturou lávy na planetě Therum (kde máte najít Liaru), ale na to se již vynořila dvě řešení. Od hráčů: v adresáři Dokumenty\BioWare\Mass Effect\Published\CookedPC vymažte soubor LocalShaderCache-PC-D3D-SM3.upk; a od BioWare: v Mass Effect Configuration Utility zvolit položku Repair a následně "Delete Local Shader Cache Files".

Obrázek zdroj: tisková zpráva Překvapivě hodně zahraničních hráčů je jinak zmateno, jak se vlastně přídavek Bring Down the Sky spouští. Kliknutí na informaci o jeho přítomnosti v menu zaktivuje černou obrazovku a po chvíli se hra vrátí zpět do menu. Vtip je v tom, že přídavek je plně integrován do základní hry Mass Effect. Na mapě galaxie se objeví nová popiska "Asteroid X-57" u sektoru Exodus Cluster, která ukazuje, kam se máte podívat (viz obrázek). Je nutné mít uloženou pozici hry před vstupem na planetu Ilos, neboť pak již není možné používat mapu galaxie na lodi Normandie SR-1.

Čeští hráči musí počkat na svou verzi patche a přídavku, neboť česká edice hry obsahuje jiný typ protikopírovací ochrany (zahraniční edice se SecuROM vyžaduje připojení k internetu a následné ověření hry, česká verze obsahuje SafeDisc, který požaduje přítomnost instalačního média v mechanice, ale zase nepotřebuje internet - info). Zahraniční verzi přídavku sice lze na u nás prodavaný Mass Effect (s volbou hrát v angličtině) nainstalovat, ale po pokusu o spuštění hry dojde k požadavku vložení originálního média a následně je nutné hru zcela přeinstalovat. CD Projekt přislíbil vydání přídavku pro českou verzi hry neurčitě na průběh srpna.

P.S. všimli jste si v původním Mass Effectu, že kontinent Severní Amerika je při pohledu z Měsíce zrcadlově převrácený? Nejedná se o "easter-egg", jak se na mnoha fórech píše, ale skutečně o chybu, která asi nebude nikdy opravena ;)

zdroj: vlastní, diskusní fóra

mdt

Nejnovější články