Internetová verifikace Mass Effect bez nás
zdroj: tisková zpráva

Internetová verifikace Mass Effect bez nás

8. 5. 2008 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Plánovali jste strávit kus prázdnin se sci-fi RPG na samotě u lesa? Už nemusíte podepisovat petice, v ČR vám nic nebude bránit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Plánovali jste strávit kus letních prázdnin ve společnosti trvanlivého sci-fi RPG zavřeni někde na samotě u lesa, ale včerejší zpráva o povinnosti připojit se každých deset dnů k internetu vám udělala čáru přes rozpočet. Za přizvukování stovkám rozezlených hráčů z diskusního fóra jdete podepsat petici adresovanou Electronic Arts, která protestuje proti pravidelnému "volání domů" a zabraňování svobodnému nakládání s legálně zakoupenou hrou. Výrobci her to zase logicky zdůvodňují potřebou kontroly, jestli se dané sériové číslo nedostalo na černou listinu či jestli jste v mezidobí nepoužili crack.

Signatářům petice nejvíce vadí, že jim to znemožňuje prodej hry po dohrání či pokud člověk zjistí, že mu korektně neběží - jedno sériové číslo lze totiž použít jen na třech unikátních hardwarových konfiguracích. Horší situace hrozí při zápolení s faktory, které zákazník nemá čistě ve svých rukou: nestabilita nebo nedostupnost internetového připojení v místě hraní a krátkodobý výpadek či úplné vypnutí aktivačních serverů. Jak známo, EA odstavují své multiplayerové servery obvykle tak dva tři roky od vydání sportovních či závodních her, ale BioWare ujišťují, že tyhle poběží jednou provždy, i kdyby jejich provoz měli platit ze své kapsy.

Nutno zdůraznit, že všechny katastrofické scénáře jsou pouhou eventualitou, týkající se obvykle minority zákazníků. Naprostá většina majitelů originálky si v běžný den nejspíš vůbec ničeho nevšimne a tak jako u BioShocku nebo nakupování ze Steamu to pro ně bude znamenat sotva párvteřinové zdržení. Nehledě na rozšířenost napojení PC k netu přes mobil odkudkoli a běžné odstranění internetové autorizace v pozdějším patchi. Klíčové pro autory prostě je zamezit pirátství před oficiálním datem vydání, v jeho den a v následujících pár týdnech, což se BioShocku povedlo a odrazilo se to na prodejích.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Navzdory logickému vysvětlení je ale síla internetových vzpour obrovská a možná i vás, jen tak z nesouhlasného principu s takovými věcmi, motivuje ke zrušení předobjednávky. Ještě předtím se hodí vědět, že zákazníků v České republike ani na Slovensku se nic z výše uvedeného netýká. CD Projekt odvedl skvělou práci, když se mu přímo s BioWare podařilo dojednat výjimku, aby technologii SecuROM Online česká PC verze Mass Effect neobsahovala. Namísto ní sáhl po klasické ochraně proti kopírování SafeDisc, vyžadující pouze mít DVD vložené v mechanice, sdělil TISCALI Pavel Mondschein z lokalizačního oddělení distributora. Ani v jiných zemích, kde o těchto věcech nerozhodují EA (jako u Spore CZ), onen systém nemusí být, například ruský vydavatel se prý u ME rozhodl pro použití StarForce.

Nadšení trochu schladí dvě úzce související informace. Jednak že Mass Effect s českými titulky (přepnutelnými do angličtiny) pravděpodobně nestihne přijít na domácí trh dříve než koncem školního roku (v EU 6.6., Xzone odhaduje 26.6. a brzy mimochodem odhalí exkluzivní dárek). A že jiný červnový hit, hororová akční adventura Alone in the Dark, bude podle zpráv TISCALI rovněž vybavena povinnou internetovou aktivací. CD Projektu se nepodařilo Atari ukecat a tím pádem bude muset být součástí i česky nadabované PC verze.

Jakkoli to spoustu lidí oprávněně či neoprávněně naštve, podstatné je něco jiného. Od Electronic Arts i jiných předních vydavatelů jsou takovéto internetové verifikace de facto poslední šancí pro áčkové PC hry. Pokud tento způsob ochrany nepřinese uspokojivé výsledky, příští rok mohou vydat své přední tituly už jen na konzole (jako letošní ročníky EA Sports a mnoho dalších her vč. GTA IV). Když si včera na toto téma zástupce TISCALI neformálně povídal s legendárním Peterem Molyneuxem v jeho kanceláři v Lionheadu, odpověděl mu prakticky to samé. Co si o této problematice myslíte vy?

Update 9.5. - BioWare/EA vyslyšeli přání hráčů a změnili ochranu anglické PC verze Mass Effect na pouze jednorázové internetové ověření pravosti (tzn. už ne každých 10 dnů).

zdroj: vlastní

jd

Nejnovější články