Playstation 3 a její pirátský trumf?
zdroj: tisková zpráva

Playstation 3 a její pirátský trumf?

4. 12. 2006 20:20 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Zvláštní taktika Sony v přístupu k problematice pirátství - je to záměr nebo jen dočasná chyba?

Rozpačitý start třetího Playstationu způsobil v Sony pořádný průvan na velitelských postech, ale teď se zdá, že konzole rychle nabere na popularitě. Nebude to však v oblasti, ze které by vývojáři skákali do stropu. Mluvíme tu totiž o pirátském kopírování herních titulů.

Je celkem obvyklé, že piráti zkoumají nové platformy horem spodem a snaží se najít slabinu, skrz kterou si budou moci vytvořit záložní kopie her. Xbox 360 s tím bojoval speciálním fomátem svého harddisku a několika dalšími ochranami, Playstation 3 je však k pokusům o záložní kopie mnohem smířlivější. Stačí nainstalovat Linux a využít disk od Sony k uskladnění samotné hry (jako image). Disk v Playstation 3 se navíc dá snadno vyměnit, takže lze k dispozici stovky gigabytů pro případné pirátské verze her.

Těžko říct, co Sony k tak neuváženému kroku vedlo. Podobná situace nastala už s handheldovou PSP a první zprávy z pirátské scény naznačují, že postup kopírování her je s tehdejším kopírováním UMD disků naprosto totožný. Stačí vzít data z originálního média a uložit je na disk (v případě PSP na flash kartu). A je hotovo. Snažší už to být ani nemůže a herní vývojáři, kteří zajistili vlajkové tituly pro novou konzoli, teď jistě ve svých kancelářích skřípou zuby. Podobné zprávy se totiž po internetu šíří rychlostí blesku a některé z her zdaleka nejsou tak velké (Madden 07 má něco kolem 7 GB), aby se nedaly "pohodlně" stáhnout např. prostřednictvím torrentů.

Sony zcela jistě vydá nové verze BIOSu a bude se oficiálně snažit problém vyřešit, ale podobná bezpečnostní díra by mohla pro spoustu rádoby šetřílků znamenat zásadní důvod, proč se rozhodnout právě pro Playstation 3. Na jazyk se pak dere jedovatá otázka, zdali to celé náhodou není přímo záměr Sony s cílem pomoci si takovým "warez-blafákem" v nepříznivě se vyvíjející next-gen bitvě - ?

lavicak

Nejnovější články