Hrdinou seriálu Pán prstenů od Amazonu by místo Aragorna mohl být Celebrimbor
zdroj: Foto: Monolith

Hrdinou seriálu Pán prstenů od Amazonu by místo Aragorna mohl být Celebrimbor

21. 2. 2019 13:45 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Vážení čtenáři, předem vás upozorňuji, že následující článek bude plný bohapustých spekulací. Vychází totiž z jediného zdroje, schválně tajemné mapy vydané Amazonem, která má přesně takové spekulace podnítit. Přesto se v ní dají najít některé poměrně jasné indicie, z nichž vyplývá například skutečnost, že hlavním hrdinou chystaného středozemského seriálu nebude Aragorn, jak se původně předpokládalo. Dokonce by to mohl být všemi oblíbený elfský přízrak Celebrimbor ze hry Shadow of Mordor.

Ukování prstenů

V textu se hodlám poměrně do hloubky rýpat v historii Středozemě, a pokud nějakým zázrakem opravdu trefím skutečné zasazení seriálu, dost možná to bude znamenat budoucí spoilery. Nejspíš je to lichá obava, ale i tak čtěte dál na vlastní nebezpečí.

Nejprve tedy ona slavná mapa (pěkně zblízka se na ni můžete podívat tady). Je to druhá verze, kterou Amazon na svém Twitteru vydal – ta první byla úplně bez názvů a provázela ji slova „Tři prsteny pro krále elfů pod nebem“. Další verze už na sobě nějaká označení má a je k ní připsáno „Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene“. Jde samozřejmě o začátek slavné básně, která pokračuje osudem devíti mužů a frází „Jeden Prsten vládne všem“.

Už to by teoreticky mohlo být malou indicií, že seriál se hodlá věnovat vykování prstenů moci Sauronem a Celebrimborem přibližně v polovině Druhého věku, tedy tisíce let před událostmi Pána prstenů. Ale ještě zásadnější je jedno jméno, které na mapě můžete spatřit jižně od lesa Fangorn. Nikoli Rohan. Calenardhon.

Mapa seriál Pán prstenů zdroj: tisková zpráva

Kdepak je Rohan?

Calenardhon je původní jméno planiny, kde bylo ve Třetím věku ustanoveno království Rohan poté, co Rohirové přijeli na pomoc Gondoru v hodině jeho nejvyšší nouze a zachránili jeho armádu od naprostého zničení.

To se odehrálo 500 let před událostmi Pána prstenů, což je mnohem dřív, než se narodil Aragorn, budoucí král Elessar. Pokud je v seriálu tahle země stále známá jako Calenardhon, ne jako Rohan, pak Aragorn jednoduše nemůže být hlavním hrdinou.

Opravdu dávnému zasazení někdy ve Druhém věku nasvědčují ještě dvě další jména – ta, která na mapě vůbec nenajdete. Jedná se o království Gondor a Arnor, která se zrodila z númenorských vyhnanců na konci Druhého věku. Pokud na mapě nejsou, ale takový Mordor tam je, příběh by se mohl odehrávat ještě před jejich založením – a tam už kromě Celebrimborovy války příliš mnoho zásadních událostí (aspoň ve Středozemi) nezbývá.

Dřevorubci nepřejí teoriím

Teorii o Celebrimborovi a velké válce Saurona s elfy ve Druhém věku, kdy byla například Elrondem založena Roklinka, sice do jisté míry podporuje Tolkienova báseň, absence obou Říší ve vyhnanství a skutečnost, že šlo o nesmírně zajímavé období, z něhož by se dal vytěžit fantastický seriál, ale zároveň jsou zde indicie, které jí tak docela neodpovídají.

Zaprvé je nutné podotknout, že jména Arnoru a Gondoru by klidně mohla být doplněna v příští verzi mapy a v tom případě by bylo jasné, že se války elfů se Sauronem nedočkáme – respektive by to ještě tak mohlo být Poslední spojenectví elfů a lidí, ale rozhodně ne ničivá apokalypsa, která po vykování prstenů zachvátila Eregion.

A zadruhé na mapě existují konkrétní náznaky, že děj se ve skutečnosti odehrává výrazně později, někdy během Třetího věku. Tedy spíš jeden jediný obří vykácený náznak.

Schválně se podívejte na jihovýchodní část lesa skrývajícího se pod názvem Rhovanion, tedy budoucího Temného hvozdu. Tamější stromy byly zlikvidovány seveřany, předchůdci Rohirů… někdy. Nevíme přesně, kdy. Ale s největší pravděpodobností to bylo někdy ve Třetím věku, tedy věku, kdy se odehrává Pán prstenů a mnoho let po obou elfských válkách proti Sauronovi.

Aragornův praděd?

K onomu vykácení možná, možná, mohlo dojít už dřív, protože seveřané v té oblasti žili už ve Druhém věku, ale stejně to považuju za velkou díru v mojí jinak moc krásné teorii o Celebrimborovi. Vymyslel jsem tedy ještě jednu, která by navíc do určité míry korespondovala s původními drby o tom, že seriál se bude věnovat mladému Aragornovi. Co když vůbec nejde o Aragorna, ale o Aragornova předka?

Posledním vládcem severního království Arnor byl král Arvedui (jeho jméno v sindarštině doslova znamená „Poslední král“). Za jeho vlády se Černokněžnému králi z Angmaru konečně podařilo zlomit arnorskou obranu, dobýt hlavní město Fornost a vyhnat zbytek Dúnadanů do divočiny.

To všechno se odehrálo ve druhé polovině Třetího věku, asi tisíc let před událostmi Pána prstenů, tedy po vykácení oné velké části Temného hvozdu, ale zároveň před příjezdem Rohirů. Když padl Arnor, Calenardhon stále ještě nebyl Rohan.

Kdyby se seriál odehrával v téhle době, mohl by si hodně pomoct daleko bližší návazností na Pána prstenů. Gandalf už chodil po Středozemi, existoval hobití nárůdek, zkrátka to je svět daleko podobnější tomu, jaký znají fanoušci filmů a knížek. Druhý věk by byl možná až příliš cizí, příliš vzdálený. Kde je Gondor? Co to znamená Númenor?

Ale Arveduiho jsem si jako těžiště své teorie nevybral náhodou. Opět vycházím z mapy, na které je z nějakého důvodu vypsáno ještě jedno zvláštní jméno: Forodwaith. Jde o kraj na samém severu Eriadoru, o zemi ledu a zimy, kde ve sněžných domech přebývají zvláštní divoši. Z hlediska historie Středozemě celkem nepodstatné místo – až na to, že právě tam, v Ledové zátoce Forochel, Arvedui nakonec zahynul.

Další dílek skládačky

Pokud se ukáže, že Calenardhon byl na mapu připsán nějakou chybou a že se ve skutečnosti podíváme na mladého Aragorna, bude můj text vypadat opravdu velmi hloupě a překombinovaně, ale proč si nezaspekulovat, když nás k tomu Amazon svou tajemností přímo vybízí?

Rozřešení, nebo minimálně dalších indicií, se snad dočkáme brzo. Pokud bude pokračovat dosavadní třídenní rozestup mezi tweety, další verze mapy by mohla dorazit už dnes ve tři hodiny.

Nejnovější články