Takové předváděčky jsou nejlepší. Takové ty, kdy distributor (v tomhle případě EA) všechno zařídí, člověk dostane e-mail s infem a letenkou a jen se musí dopravit na letiště. Z 1. na 2. července jsem takhle letěl do Varšavy, kde mělo zastávku (říkejme tomu) Dragon Age: Origins turné. Vyslanci BioWare, v tomto případě v čele se spoluzakladatelem studia Gregem Zeshukem a šéfproducentem Markem Darrahem, tu prezentovali dopady vašich různých rozhodnutí a různých herních stylů na dění ve hře. Prezentace samotná ovšem byla jen jedním ze zážitků a detailně si o ní můžete přečíst vedle, v dojmech z hraní.
Do Varšavy se vlastně vyrazilo už den před samotnou předváděčkou a cestoval jsem po boku kolegů Tučka, Dobrovského a Sillmena z ostatních médií. Po příjemném letu jsme si společně odchytli taxíka, jehož placení padlo na Tukana aneb snad jediného z nás, který byl natolik prozíravý, že si s sebou přivezl polské zloté. Polák za volantem řídil, no, jako klasický taxikář... nicméně cestu jsme přežili a v rekordním čase jsme už vstupovali do vestibulu tuze příjemného hotelu Westin v centru Varšavy.
Při registraci nás trochu zaskočila obsluha a jejich žádost o kreditky, ačkoliv ubytování již mělo být předplacené. Nebo aspoň to jsem si myslel. Jenomže moje kreditka nefungovala (stejně tak nefungovala později v restauraci a všude jinde – ještě že tu byl ten prachatý Tukan). Co naplat, přes mírné komplikace jsme se nakonec ubytovali a vyrazili do vyšších pater zcela famózním a proskleným rychlovýtahem, který byl v noci navíc nasvícen na zeleno a připomínal výtahy z Mass Effect. Překvapilo mě, že jsem neviděl nikoho zvracet. Tahle mašina musela způsobovat závratě jak na běžícím páse.
Po zabydlení se vyrazila čtyřčlenná výprava českých novinářů na obchůzku po historickém centru Varšavy – nebo spíše po tom, co z něj zbylo. Příjemných pár kilometrů čtverečních, kde dokonce ani ceny v restauracích nebyly nijak přemrštěné, ba naopak (v porovnání s českými protějšky). Procházky pak byly vyplněny mj. dobrým puberťáckým humorem o Gregovi Zeshukovi a jeho kouzelném jméně (Zeshuk... zešuk... chápete?). Později večer pak dorazil i Farid Starman, zastupitel EA, který nám v hotelové restauraci (přímo pod rychlovýtahy, to bylo žůžo!) nastínil plán na zítřek.
Druhý den a cesta do královského paláce ve varšavském Starém městě, kde se EA akce konala, byla mírně trnitá. Luke a Tukan se rozhodli, že s Faridem a jeho GPSkou nepůjdou, že znají vlastní cestu, a že ta cesta bude kratší. No, cestu neznali a delší byla snad o půl hodiny, ale jakožto nejmladší člen výpravy jsem do toho starším pánům ze slušnosti nekecal. Asi jsem měl a do teď nechápu, jak ten Dobrovský dokázal cestovat po Africe a bídně nezhynout při bloudění :-)
Prostory předváděčky byly vskutku poplatné nátuře Dragon Age, totiž do předváděcího sálu jsme vcházeli katakombami a kolem rudě nasvícených plakátů s motivy hry. Předváděčka samotná začala chvilku po našem příchodu a Dragon Age se zprvu vlastně vůbec nevěnovala. Na pódium přiběhl mladý klučina, očividně i velký fanoušek BioWare, a začal se svojí přednáškou o studiu. Vlastně jen vypíchl všechny důležité tituly Kanaďanů, neřekl ovšem vůbec nic zajímavého, jakoby jen přečetl stručnou BioWare stránku na Wikipedii. A navíc vše v polštině. V tenhle moment jsem si uvědomil, že tahle celá akce vlastně není press tour pro východní Evropu, nýbrž pro Polsko, jen s pár volnými sloty, které organizátoři doplnili cizinci. Nebo aspoň tak to působilo.
Nejhorší na téhle polské exkluzivitě bylo to, že všechny hratelné PC verze byly pouze v polštině, včetně polského dabingu, takže se nedaly pořádně hrát. Já si k sobě aleaspoň přitáhl chlapáka z BioWare, který sice polsky neuměl říct ani „Poczatek“ (žádné Origins, tady to byl samý Poczatek!), ale hru znal nazpaměť, a tak mě trošku navigoval. Po asi hodině hraní jsem to ale stejně vzdal, už jsem se totiž totálně ztratil a neměl chuť na pomalé louskání polštiny (však ono to jde, ale...). Naopak jsem měl chuť na to pečené prase, jehož vůně se linula celým sálem. To EA vypíchli trefně. Středověká hra, středověký žvanec.
Celá akce skončila již někdy ve dvě a letadlo nám letělo až později odpoledne, a tak jsme vyrazili na další courání po městě. Tukan se vydal do muzea, Luke kdo ví kam, já s Davidem Sillmenem jsme zamířili do polského Subway (udělalo mnohem lepší dojem než to české a navíc vyšlo snad o polovinu levněji), z něhož mu vlastně ještě pořád dlužím peníze... Samotnému odletu pak ještě předcházelo vtipné, později pak kvůli časovému presu i trochu zoufalé nahánění taxíků. Nakonec jsme si, resp. EA si musela připlatit trošku více, abychom se vůbec někam dostali. Ale jako to tak bývá, vše skončilo šťastným happy endem. Ani ten vrtulák od LOT při cestě domů nespadl.
Fotky budou doplněny později...
Stáhněte si: Videa, Trailery...
Související články: Dojmy z hraní, E3 dojmy, Rozhovor se šéfem BioWare, Novinkové články
|