Capcom trpí výpadkem PSN - neviní Sony, ale hackery
zdroj: tisková zpráva

Capcom trpí výpadkem PSN - neviní Sony, ale hackery

10. 5. 2011 13:57 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Kdybyste Christianu Svenssonovi z Capcomu řekli, že si Sony za výpadek PSN může sama a odnáší to jen ona, pravděpodobně by si vzpomněl na své severské předky a inzultoval vás bradaticí. Na komunitním fóru zcela jasně vyjádřil své pocity frustrace a naštvání ze situace kolem PSN, která dle jeho slov přichází Capcom hodně draze.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

„Jsem frustrovaný hned z několika úhlů pohledu. Jako spotřebitel také hraji na PS3 a to teď nejde. Mé osobní informace má někdo cizí. Navíc, rád kupuji obsah na PSN a to také nejde. Vedle toho jsem členem společnosti, v níž pracuji a vydělávám a tahle kauza nás stála stovky tisíc ne-li miliony dolarů. S nimi jsme počítali a v našem rozpočtu připadaly i na vývojáře a tvorbu nových her“, rozohňuje se Svensson.

Co se týče celého procesu idealizace hackerů za případ zodpovědných, nechodí kolem horké kaše. „Ve zkratce, vypadá to, že hackeři chtěli potrestat Sony za něco, co viděli jako nespravedlnost a to se jim povedlo. Zároveň ale potrestali miliony jiným spotřebitelů a společností, což prostě znemožňuje, abych se k jejich kauze stavěl nějak chápavě“. Ano, romantická představa Jánošíků trestajících velkou zlou firmu má i méně černobílé stránky. Capcom může být skutečně nespokojený a jeho zákazníci taktéž.

Capcom sám nemůže prodávat DLC ani ryze digitálně šířené tituly a problém v některých jejich hrách spočívá v DRM, které vás nenechá hru z PSN hrát, pokud se k němu nepřipojí. Nezdá se, že by to mohlo vadit, protože když si hru z PSN pořídíte, většinou k němu jste připojeni, leda byste se tahali s konzolí na zapadlou horskou chatu. Jenže PSN nejede a takové Bionic Commando 2 si nezahrajete, i když jej máte stažené na disku.

Nabízí se ale poměrně rýpavá poznámka, zda to není spíše chyba Capcomu a jejich nepříliš sofistikovaného nebo lépe řečeno uživatelsky nepřívětivého DRM. Zajímavé ale je i to, že Capcom nevidí Sony jako viníka úniku dat z hlediska nedostatečné ochrany. Podle Svenssonových slov tak říkajíc věděli do čeho jdou. „Sony s partnery z vydavatelství jednala na rovinu o svých aktivitách a plánech zabezpečení platformy. Myslím, že směrem k nám byli transparentní, jak jen mohli“.

Nejnovější články