LEVEL 257 pojednává o psancích a hrdinech
zdroj: Vlastní foto autora

LEVEL 257 pojednává o psancích a hrdinech

20. 10. 2015 19:15 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce |

Přesně po měsíci se na stáncích, v supermarketech, v obchodech JRC/Brloh, ale i v elektronických distribucích Publero a Floowie objevilo nové číslo herního magazínu LEVEL. Obálka sice navozuje atmosféru návratu populární série strategických RPG her Heroes of Might & Magic, uvnitř časopisu toho ale najdete mnohem víc. 

Hrdinové

Jen málokterá hra definovala dětství tolika českých hráčů jako Heroes of Might & Magic. A jen málokterá série dominovala jednomu žánru tak dlouhou dobu v takřka nezměněné podobě. V novém Levelu se proto důkladně věnujeme nejen sedmému dílu této fantasy ságy, ale rekapitulujeme celý fenomén slavných „Heroes“.

Šestistránkové téma a čtyřstránkovou recenzi doplňuje ještě jeden obecněji laděný text. Aleš Smutný v něm mapuje vliv, který měly a mají deskové hry na své virtuální „příbuzné“. Vztah je to totiž překvapivě spletitý a komplikovaný a Alešův text odhaluje mnohé zajímavé souvislosti.

01 zdroj: Vlastní foto autora

Průkopníci

Hrdinové jsou fajn, ale co si budeme povídat, časem začnou nudit. Mnohem zajímavější jsou lidé, kteří neustále přicházejí s novými nápady a snaží se prošlapávat cestičky, po kterých před nimi ještě nikdo nešel. O takových píšeme v Levelu obzvláště rádi, zejména když jde o naše krajany. Zakladatel studia Geewa Miloš Endrle mezi ně rozhodně patří. Člověk, který od základu vybudoval velkou a úspěšnou herní firmu, a který si mezitím prošel celou řadou pádů a problémů, si zaslouží obecný respekt. Více se dozvíte v našem rozhovoru.

Mezi průkopníky v pravém smyslu slova patřili lidé, kteří po pádu železné opony začali v tehdejším Československu s vývojem a prodejem her. Jejich neuvěřitelné osudy dlouhodobě mapuje Jaroslav Švelch a v Levelu 257 se pochlubí s výsledky své práce. A pokud vám něco říkají názvy jako Proxima nebo Ultrasoft, přečtete si článek dvojnásob rádi.

02 zdroj: Vlastní foto autora

Zajímavým novým fenoménem jsou rovněž takzvané newsgames, což jsou hry, pomocí kterých se média snaží informovat o komplexních událostech současného světa. V článku se jim věnuje Láďa Loukota, a přestože zřejmě nikdy nepůjde o mainstreamovou záležitost, ukazují newsgames další zajímavý rozměr hraní.

Mainstreamem by se naopak velmi ráda stala virtuální realita, respektive produkty firem, které se jí věnují. Problémy a překážky, které před nimi stojí, shrnuje ve 257. Levelu Michal Rybka. A aby v tom nebyl sám, zeptal se na budoucnost VR i několika českých vývojářů.

09 zdroj: Vlastní foto autora

Psanci

Za psance byli v herním světě odjakživa považováni hlavně piráti, alespoň z oficiálního úhlu pohledu. Historie protipirátských ochran, které měly zabránit v kopírování herních hitů, je proto velmi bohatá a převelice zajímavá. Honza Olejník vás vezme na výlet do historie, ale podívá se i na současnost boje proti pirátství.

Naproti tomu přerůstání prvků hazardu do videoher, zejména do free to play titulů, nelegální není. Představuje ale jakousi šedou zónu, do které někteří vývojáři naskočili ochotněji než bychom čekali. Pokud vás tedy zajímá, kam až může trend hazardních her zajít, a jak by mohl ovlivnit klasické videohry, přečtěte si téma od Honzy Horčíka.

03 zdroj: Vlastní foto autora

LEVEL vychází i v elektronické verzi!

LEVEL je vedle papírové podoby k dispozici i v elektronické verzi, ve které stojí pouhých 79 korun a je tedy o dvacku levnější než na stánku. Všechny podstatné informace o tom, jak elektronický Level získat, najdete v tomto článku. Prostřednictvím aplikací Publero a Floowie si také e-verzi Levelu můžete přečíst na webu nebo na zařízeních s iOS či Androidem. Stačí k tomu mít jen JEDEN účet, a tím pádem i JEDEN zakoupený časopis.

Podrobný obsah Levelu 257 si prostudujte na stránkách level.cz, kde zároveň najdete všechny potřebné informace o předplatném, o autorech a obecně redakci Levelu. Se svými postřehy na konto Levelu nás zastihnete na emailu redakce@level.cz nebo na Facebook stránce Levelu.

Nejnovější články