Xbox Game Pass dorazí na PC, na Steamu bude víc her od Microsoftu
zdroj: tisková zpráva

Xbox Game Pass dorazí na PC, na Steamu bude víc her od Microsoftu

30. 5. 2019 17:41 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Microsoft nedávno naznačil, že by se chtěl kromě Xboxu více zaměřit i na PC platformu. Halo: The Master Chief Collection vyjde mimo microsoftího obchodu i na Steamu a firma teď přichází s oznámením předplatného Xbox Game Pass pro Windows 10. A protože chce, abyste měli svobodu volby, kde si hry budete pořizovat, spousta her od jejích studií se dostane na Steam.

Více informací o PC verzi předplatného si Microsoft šetří na svou E3 konferenci, která proběhne 9. června. Zatím víme alespoň to, že se služba od xboxové verze bude nějakým způsobem lišit, přestože se jmenuje stejně.

Základní knihovna obsáhne přes 100 her od nejrůznějších vydavatelů, jmenovitě třeba Segy, Paradoxu, Bethesdy, Deep Silveru nebo Devolveru. Přístup k nim dostanete po zaplacení měsíčního poplatku, seznam se bude každý měsíc rozšiřovat a hry přímo od Microsoftu v něm budou hratelné rovnou po vydání.

Detaily o ceně zatím oznámeny nebyly, na Xboxu předplatné vyjde na necelých 15 dolarů měsíčně. Předplatitelé dále získají 20% slevu na nákup her v předplatném obsažených a 10% na DLC v Microsoft Store.

Xbox Game Pass PC zdroj: tisková zpráva

Zároveň s tím se na Steam dostane spousta starších her od Xbox Game Studios, takže se oficiálnímu obchodu Microsoft na svém počítači můžete vyhnout. Šéf Xboxu Phil Spencer v prohlášení přímo uvádí, že chtějí, aby hráči měli na výběr, kde si hry pořídí.

Kromě Halo Wars, které na Steamu už jsou, a Master Chief Collection, jejíž vydání tam je oznámené z dřívějška, se tak na virtuálním pultu největšího herního obchodu objeví taky definitivní edice Age of Empires 1-3 a Gears 5.

Zatím nebyla řeč o dalších exkluzivitách pro Microsoft Store, jako je Sea of Thieves nebo Forza Horizon, avšak do budoucna se jejich příchod na Steam vyloučit nedá. Neřeší se ani meziplatformní hraní a matchmaking, ale Microsoft je jim dlouhodobě poměrně nakloněn. Jeho hry by se časem mohly objevit třeba i na GOGu nebo na Epic Games Store.

Microsoft Store se přitom sám otvírá dalším hrám, konkrétně těm ve formátu Win32. Dosud vývojáři, kteří tam hru chtěli nabídnout k prodeji, museli soubory převést do speciálního formátu Universal Windows Platform. Navíc na něm běžely jen ty s podporou DirectX 11.1 a 12, starší tituly tak měly smůlu. Pořád je to z hlediska uživatelského komfortu jeden z těch horších obchodů, ale snaží se alespoň o částečnou nápravu.

Detaily ohledně předplatného i dalších vstřícných kroků vůči PC platformě se dozvíte za necelé dva týdny, konference Microsoftu proběhne v Los Angeles v neděli 9. června od 22:00 našeho středoevropského času.

Nejnovější články