O nárocích a technologii Crysis + video z hraní
zdroj: tisková zpráva

O nárocích a technologii Crysis + video z hraní

8. 1. 2007 16:16 | Obrázky | autor: Redakce Games.cz |

Šéf Cryteku Cevat Yerli poskytl rozhovor Gamespotu o očekávané FPS Crysis, jehož vývoj prý pokračuje uspokojivým tempem.

Hra se nachází ve fázi alfa, všechny potřebné vlastnosti už jsou v ní zahrnuty a teď se balancuje hratelnost & kompiluje celý děj. Diskuse se stočila i na rozhraní DirectX 10 a operační systém Windows Vista. Na toto téma Yerli vysvětlil, že Crytek používá Direct3D10 jednak proto, aby dostal do hry lepší efekty (ve větší kvalitě), ale také proto, aby dosáhl lepšího výkonu, protože některé věci z DX9 jsou v DX10 výrazně optimalizované a tudíž běží přes SM 4.0 rychleji. I z toho důvodu se na Gamespotu zeptali, jestli by nechtěl něco prozradit o hardwarových nárocích, aby si hráči mohli včas pořídit lepší počítač nebo říct, jak to bude vypadat s těmi, kteří svůj stávající počítač nemohou upgradovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Yerli ale "uklidnil" a prohlásil, že pokud bude mít hráč high-endovou DX9 grafickou kartu dneška a k tomu odpovídající (high-endový) procesor, může si i na takovém hardwaru zahrát Crysis v detailech docela blízkých DX10 verzi. Dále připomněl, že i oni docela dlouhou dobu provozovali Crysis na DX9 hardwaru, takže hra na něm dlouhou dobu běžela (teda chodila :) Tehdy to bylo nutné, protože modernější hardware v té době nebyl k dispozici. Teď je situace jiná a jejich prací je "uspokojit hráče" a dostat kvalitu hry na maximum. Ta navíc zahrnuje "CryEngine 2 Multi-core technology", takže je přizpůsobitelná na single-core, dual-core, quad-core (a tak dále), a dokáže se přizpůsobit i na DX9, DX10, XP, Vista, 32-bit nebo 64 bit. Přidání hardwarové akcelerace fyziky se zatím neplánuje, protože zatím nepřináší v Crysis žádné zlepšení ve výkonu. Navíc si fyziku vyvíjejí sami a počítají jí přes druhé jádro v CPU. Rozhovor pak zástupce Cryteku uzavřel s tím, že všechny tyto technologie jsou použity ve hře zejména a s ohledem na to, aby se zaručila "svoboda rozhodování a volnost pohybu v maximální možné míře".

Na internetu se mezitím objevilo oficiální video, tzv. gameplay trailer 1 (100 MB, MOV, vysoké rozlišení) z Crysis, kde hlavní hrdina přepadne ozbrojené stanoviště ve vesnici. Používá při tom schopnosti obleku (ten je mimochodem zachycen i na třech čerstvých screenshotech) a předvádí vysokou modulárnost zbraní. Mezitím rozstřelí pneumatiku vozu nebo skáče po ubikacích, jejichž střechy rozbíjí a propadne se potom do interiéru. Protože je to ukázka z alfaverze, tak je AI trochu gumová a hra se místy zadrhává, ale doufejme, že to bude časem odstraněno.
zdroj: GameSpot, PCGames, 3DGamers

cappy

Nejnovější články