Take-Two nesmlouvavě ruší fanouškovskou VR podporu her GTA V, Mafia a Red Dead
zdroj: Vlastní foto autora

Take-Two nesmlouvavě ruší fanouškovskou VR podporu her GTA V, Mafia a Red Dead

9. 7. 2022 12:10 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Zatímco takové studio Bethesda je ke své modderské komunitě velice vstřícné, protože ví, že fanouškovská kreativita prodlužuje životnost her a vytváří nové talenty schopné stát se budoucími zaměstnanci studia, vydavatelství Take-Two je zcela opačného názoru. Jeho produkty mají být nedotknutelné a veškerá láska ze strany fanoušků nesmí překročit práh stavu „kup a hraj“.

Take-Two je známé svým nesmlouvavým přístupem ke komunitě modderů, která upravuje a povětšinou vyloženě vylepšuje jeho hry. Nejnověji na to doplatil Luke Ross, díky němuž můžete, respektive jste mohli, hrát spoustu velkých her s brýlemi pro virtuální realitu.

Ross tvoří VR modifikace již od roku 2017 a toto je poprvé, kdy si na něj někdo došlápl. A to ještě nepřímo. Svou práci publikuje na Patreonu a byl to právě Patreon, který ho informoval o stížnosti na porušování autorských práv. Tu Patreon obdržel od Take-Two.

Ross sám stížnost neviděl a bohužel pro něj se v ní pravděpodobně nespecifikuje, jaký konkrétní obsah se Take-Two příčí. Ve svém blogovém příspěvku uvádí, že společnost není otevřená komunikaci, a to ani s ním, ani s novináři z webů Kotaku, The Verge, UploadedVR či Rock, Paper, Shotgun, které všechny požádaly Take-Two o komentář.

Nakonec Rossovi nezbylo nic jiného než odstranit ze svého účtu na Patreonu jakoukoliv zmínku byť jen vzdáleně spojitelnou se studii Rockstar Games a 2K Games, která spadají pod Take-Two. Jinak by byl jeho účet kompletně zablokován Patreonem.

„Nikoho neklamu tím, že bych dotčené hry považoval za své. Nepoužívám žádný z původních softwarů, assety ani značky jako takové. Moje modifikace vždy potřebují původní hry, aby fungovaly. Zajišťuji tedy vývojářům a vydavatelům jen další prodeje a možnost pro hráče prožít zážitek, který jim plochá obrazovka nezprostředkuje,“ uvedl Ross pro Kotaku.

Tyto nářky bohužel nikdy nikam nevedly. Take-Two má jasně danou politiku, co se modifikací svých her týče, a nedělá výjimky. Přesto to snaživá komunita pořád a pořád zkouší, jen aby dříve či později narazila na krutou ruku zákona. A s takovým molochem se nikdo z autorů do boje pouštět nebude.

Svět tím přichází o VR verze her Red Dead Redemption II, Grand Theft Auto V, Mafia: Definitive Edition, Mafia II: Definitive Edition a Mafia III: Definitive Edition. Ross ovšem vytvořil VR verze dalších her nespadajících pod Take-Two, které budou i nadále – do případné další stížnosti – dostupné jeho podporovatelům.

Nejnovější články