Samurajové vs. kulomety v datadisku pro Total War: Shogun 2
zdroj: tisková zpráva

Samurajové vs. kulomety v datadisku pro Total War: Shogun 2

28. 11. 2011 18:19 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Na první pohled to může připomínat absurdní střet kovbojů a mimozemšťanů ze stejnojmenné filmové slátaniny. Vtip je ale v tom, že k tomu skutečně došlo. Řeč je o nedobrovolném otevření se Japonského šógunátu západním mocnostem a moderní době obecně, k němuž došlo po 200leté úmyslné izolaci od okolního světa v druhé polovině 19. století. A právě do období, které směřuje k reformám Meidži, jimž předcházela občasná válka Bošin mezi přívrženci císaře a šógunátu, je zasazen čerstvě oznámený datadisk Fall of the Samurai pro vynikající historickou strategii Total War: Shogun 2 z minulého roku.

Je třeba zdůraznit, že jde o datadisk samostatný, tudíž k jehož hraní nebude potřeba původní hra. Oproti ní se děj posunuje o 400 let do budoucnosti a díky tomu si budete moci prožít, na jedné, či druhé straně jednu z nejdůležitějších period moderní historie Japonska. Nová kampaň startuje v roce 1864, kdy si vyberete jeden z šesti nabízených klanů a budete bojovat za jeho cíle. Klany Aizu, Nagaoka a Džozai podporují šógunát, Sacuma, Tosa a Čóšú zase stojí za císařem, kterého podporují (materiálně i vybavením) i západní mocnosti vyjma Francie. Ta jediná stojí za šógunátem a dodává jeho armádě zbraně a potřebný výcvik (leccos naznačuje vtipně pojatý první trailer, který na vás čeká po rozkliku).

Právě vztahy se západními mocnostmi budou hrát velkou roli, protože sehrají velkou roli při nabírání nových vojáků či přístupnosti nových technologií. Vůbec poprvé v rámci TW série budou do herního systému zasazeny vlaky a železnice obecně. Budete ji muset budovat a udržovat kvůli přesunu armád mezi jednotlivými regiony. Nepřítel vám však tratě (vy jemu samozřejmě také) bude moci bořit, obsazovat a tím pádem omezovat vaši flexibilitu.

zdroj: Archiv

Nová kampaň do hry přinese, krom 4 historických bitev, i novou oblast – ostrov Ezo na severu. To znamená, že se bude hodně bojovat i na moři, k čemuž slouží 10 nových námořních jednotek včetně parních lodí či těžkých obrněných lodí, které si budete moci kupovat od západních mocností. K dispozici bude též nový druh námořní bitvy – dobývání nepřátelského přístavu, které končí až zničením obraných prostředků a jeho obsazením, zničení nestačí.

S mořem souvisí i další novoty. Při bojích na souši si můžete zavolat podporu artilerie z moře, nebo naopak můžete na pobřeží rozmístit střílny, aby ostřelovaly lodě při bojích o přístav. No a přímo na kampaňové mapě se budou moci ostřelovat lodě navzájem, pokud stojí v sousedícím políčku.

K dispozici bude trojice nových agentů, přičemž gejša a nindža z původní hry se dočkají razantních úprav toho, co se mohou v průběhu hry naučit.

A stranou nezůstane ani multiplayer, v němž bude k dispozici nová Conquest mapa a nové vybavení i zkušenostní strom, který reflektuje fakt, že se hra přesunula do 19. století. Podrobnosti o hře na vás čekají na homepage, první obrázky najdete v galerii a trailer už jste zřejmě viděli. Datadisk vyjde v březnu příštího roku.

Nejnovější články