Vyplatí se mít paměti DDR400 k Athlonu XP?
zdroj: tisková zpráva

Vyplatí se mít paměti DDR400 k Athlonu XP?

7. 9. 2002 10:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Má cenu poohlížet se po pamětech s velkou propustností v kombinaci s procesory Athlon XP? Na první pohled by uživatel neznalý problematiky řekl, že čím výše taktované (DDR) operační paměti, tím lépe pro jeho počítač.

Jenže to nemusí být vždy na 100% pravda. Důvodem jest příliš nízko taktovaná systémová sběrnice (266 MHz), která nabízí propustnost pouze 2,1 GB/s, kdežto paměti DDR400 (PC 3300) mají teoretickou propustnost až na 3,2 GB/s.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Test, který provedli kolegové z AnandTechu, dokazuje předpoklad, že Athlonu bohatě postačí paměti DDR266 (PC2100) nebo v nejlepším případě DDR333 (PC2700). Zde můžeme vidět výsledky ve 3D hrách, kde rychlejší paměti nepřinesly žádný užitek, výsledky benchmarků v aplikacích také neukazují žádný vzestup (spíše mírný pokles výkonu!).

Jediným důvodem ke koupi rychlejších pamětí (racionálně se vyplatí uvažovat o DDR333) jest brzké vylepšení Athlonů o efektivnější sběrnici, jejíž takt vzroste na 333 MHz. Dalším důvodem, proč říci "ne" pamětem DDR400 v této kombinaci, je jejich (pseudo)podpora u výrobců - většina by nejraději viděla výše taktované paměti až s příchodem standardu DDR-II. Pokud se tedy stanete svědky nějaké megalomanské reklamní kampaně typu: "DDR400 + KT400 + Athlon XP - cesta k nejvyššímu výkonu!", nenechte se zlákat. Vaše prasátka by tak zbytečně pohubla o zbytečně vynaložené peníze. Pořádné paměti DDR 333 totiž strčí své "rychlejší" brášky hravě do kapsy. Ovšem jiná situace už může být v kombinaci s Pentiem 4, které má sběrnici taktovanou na celých 533 MHz...

zdroj: AnandTech

celeb

Nejnovější články