Playstation 3 odložena na listopad 2006
zdroj: tisková zpráva

Playstation 3 odložena na listopad 2006

15. 3. 2006 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Sony Playstation 3, herní konzole nové generace, se opozdí o šest měsíců.

Nové datum uvedení na trh je oficiálně stanoveno na první polovinu listopadu 2006. Přesněji, konzole by měla být v obchodech v prvních deseti dnech zmíněného měsíce. Na všech trzích se má PS3 objevit současně a ve stejnou dobu si jí zákazníci budou moci pořídit v USA, v Kanadě, v EU, v Japonsku a celé Asii. Podle Kena Kutaragiho (prezidenta Sony Computer Entertainment) je zpoždění způsobeno nedořešenou proti-kopírovací ochranou u Blu-Ray disků, jejich standardizací a obchodními dohodami s tím souvisejícími. Konzoli bude vyrábět s největší pravděpodobností ASUS (Asustek), který se už podílel na výrobě Playstation 2. V době uvedení by Sony chtěla mít na skladě milion kusů PS3. Kapacita výroby bude od začátku nastavena na 1 milion kusů měsíčně. Někteří analytici ale už teď očekávají, že se i přesto bude Sony potýkat s nedostatkem konzolí, nebude schopna uspokojit poptávku, a tím pádem nestihne vánoční nákupní sezónu. Natožpak smělé cíle prodat do března 2007 6 milionů kusů. Jen tak pro informaci, konzolí PS1 a PS2 se v průběhu uplynulých let prodalo na 200 milionů.
Sony potvrdilo, že Playstation 3 bude kompatibilní s broadbandovým připojením na síť, kterou Ken Kutaragi nazval "PlayStation Network Platform". Dále hovořil o něčem jako "Cell Network" (těžko říct, jestli jde o zpřesňující informaci nebo co je tím myšleno). Každopádně tato služba by neměla být zpoplatněna, přestože bude umožňovat tvorbu zápasů, zasílání zpráv, tvorbu žebříčků, okruhů přátel, také hlasový a video chat, nákup herních artefaktů a součástí do her, a samozřejmě stahování her na disk. Vydavatelé her do této sítě budou moci kdykoliv připojit vlastní servery. Podporovány budou i online hry (jako jsou třeba EverQuest, či Star Wars: Galaxies).

PS3 bude mít kromě již zmíněného Dual Layer Blu-Ray (50 GB) i 60 GB velký pevný disk, který bude vyměnitelný (za větší) a bude se prodávat s předinstalovaným Linuxem. Konzole jako taková bude umět přehrávat hudbu, filmy a dokonce na ní bude možné hrát hry vytvořené pro původní Playstation a Playstation 2, a to ve vyšším rozlišení než originál. Podporovány budou veškeré dostupné druhy televizí a běžných televizních standardů. Cena diskutována nebyla. Ovladač se stále vyvíjí. Na základě oznámení o odkladu PS3 se propadly akcie Sony o 1,8 procenta. Ještě dodatek: ve stejnou dobu jako PS3 má být uvedena Nintendo Revolution. Odklad zároveň dává jisté šance Microsoftu oslovit nerozhodnuté zákazníky. Firma prozatím plní cíle, které si dala s prodejem Xboxů 360 (4,5 až 5,5 milionu kusů do června 2006).

Update 17:50 - právě k nám ze Sony Czech doputovala oficiální tisková zpráva následujícího znění:

    Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) dnes oznamuje uvedení PLAYSTATION®3 na trh na začátku listopadu 2006, a to zároveň v Japonsku, Severní Americe a Evropě. SCEI se zasadí o masivní uvedení nového produktu na trh a jeho celosvětové rozšíření díky měsíční výrobní kapacitě jeden million kusů spolu se silnou a atraktivní nabídkou her pro PS3. PS3 bude podporovat BD (Blu-ray Disc), a díky ohromujícím výkonu PS3 bude možno přehrávání BD software vysokou rychlostí. BD jako vysoce očekávané zaznamové medium s maximální kapacitou 50 GB (dvojvrstvé) a vysokou bezpečností, je ideálním nosičem digitální zábavy jako jsou hry a filmy v jedinečné obrazové kvalitě. PS3 je kompatibilní se širokou škálou TV přijímačů existujících na trhu, a to od standartních po televizory HD (high-definition). Uživatelé mohou rovněž připojit PS3 do sítě s vysokou rychlostí (broadband) přes Gigabit Ethernet a pohodlně si užívat široké škály bohatého a zajímavého obsahu na síti. SCEI ve spolupráci a podporou firem z oboru digitální zábavy ve světě bude podporovat vytvoření nového světa počítačové zábavy na PS3.
zdroj: Joystig

cappy

Nejnovější články