Microsoft musí emulaci X360 na Xbox One "promyslet"
zdroj: tisková zpráva

Microsoft musí emulaci X360 na Xbox One "promyslet"

7. 4. 2014 11:05 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Před startem PS3 a Xbox 360 byla zpětná kompatibilita s předchozí generací konzolí ožehavým tématem. Obě dvě firmy se tehdy maximálně snažily, aby hry z PS2/Xboxu na PS3/X360 fungovaly, což se u PS3 podařilo na čas (než Sony z nových modelů vyndala PS2 čip) takřka stoprocentně, zatímco u Xbox 360 jen částečně. Přesto bylo na obou dvou konzolích co hrát, když velmi rychle došla zásoba „nových“ next-gen her, což se nedá aktuálně říci o PS4 a Xbox One. Next-gen her je málo a PS3 ani X360 hry si na nových strojích nezahrajete, což by se právě v prvním roce života PS4 a Xbox One hodilo. Sony hodlá zpětnou kompatibilitu vyřešit službou PlayStation Now, ale jak se k celé problematice staví Microsoft na Xbox One?

Jak uvádí Kotaku, v Microsoftu se o zpětné kompatibilitě zatím jenom přemýšlí a neexistuje vlastně ani konkrétní cíl, k němuž by se směřovalo. V průběhu přednášky během Microsoft Build konference se šéfa vývoje Xbox One Franka Savage zeptal někdo v publiku, jestli je v plánu emulace Xbox 360 na Xbox One, což je podmínka umožňující fungování X360 her na Xbox One. Odpověď nebyla negativní, zároveň však nepřinesla konkrétní závěr: 

„V plánu to máme (zpětnou kompatibilitu), ale naneštěstí jsme pořád ve fázi uvažování. Ukázalo se, že je pořádně obtížné emulovat věci z PowerPC, aby fungovaly na X86 architektuře. Nemůžu tedy nic oznámit, ale osobně bych byl rád, kdyby se nám to podařilo,“ odvětil na otázku Savage a zažehnul jiskřičku naděje v duši každého majitele Xbox One.

Naděje, který je sice příjemná, ale umírá až poslední, což znamená, že zpětná kompatibilita zjevně nemá v plánech vývojového oddělení Microsoftu bůhvíjak velkou prioritu. A protože zpětná kompatibilita vždycky byla a bude důležitá zejména v prvních měsících života nové konzole, než na ni začne vycházet větší množství původních titulů, může se stát, že příští rok už si v Microsoftu řeknou, že už je vlastně zbytečné se fungováním X360 her na Xbox One zabývat. Tou dobou už to ostatně bude možná šumák nám všem...

Nejnovější články