HW aktuality: Intel GPU, AMD přechází na 65 nm
zdroj: tisková zpráva

HW aktuality: Intel GPU, AMD přechází na 65 nm

23. 1. 2007 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

- Tak to vypadá, že přechod na 0,065 mikronovou technologii v podání AMD pokračuje dobře,...

- Tak to vypadá, že přechod na 0,065 mikronovou technologii v podání AMD pokračuje dobře, protože firma bez nějakého zvláštního halekání a upozorňování uvedla na trh nový Athlon 64 X2 3600+ s jádrem Brisbane. Procesor se sice nenachází v oficiálních cenících, ale některé internetové obchody už ho nabízejí jako OEM verzi. Asi nepůjde o žádného rychlíka, ani stěžejní model. Ale mohla by to být výhodná koupě, když i obyčejný AMD Athlon 64 X2 3600+ EE (energeticky efektivnější) pro Socket AM2 dneska přijde i s chladičem (BOX) na 3600 Korun i s DPH. Každopádně mezitím se dočkaly masivních slev i další procesory AMD, namátkou Athlon 64 X2 5200+, který předtím stál 403 dolarů, teď stojí 295 dolarů.

- Kariérní stránka Intelu zjevně potvrzuje existenci projektu na vytvoření Intel grafického čipu. Celé je to o tom, že Intel Visual Computing Group (VCG) shání další lidi, kteří by se podíleli na vývoji samostatného grafického čipu pro grafické karty. Není to poprvé, co Intel zadal inzerát podobného znění. Z aktivní agitace ale taky bohužel vyplývá, že schopní inženýři nerostou na stromech a dát dohromady čip s 500+ miliony tranzistorů, který by dokázal konkurovat NVIDIA nebo AMD-ATI, nedokáže jen tak někdo. I taková mega-korporace jako je Intel, která může svým zaměstnancům nabídnout naprosto cokoliv, má problém někoho schopného sehnat. Z některých pasáží textu také vyplývá, že Intel se budou pokoušet o stejný projekt jako je AMD Fusion, tedy kombinace CPU+GPU.

- RADEON R600 by měl být podle nepotvrzených informací uveden někdy 8-9. března 2007 a měl by se jmenovat RADEON X2K. Současnou verzí jádra je silikon A12, ale vývojáři už mají hotovou novou verzi A15, která dokáže pracovat na frekvenci 1 GHz. Komerční verze tohoto čipu, který přijde na trh až někdy v červnu, by spolehlivě mohla fungovat na pracovních frekvencích v rozmezí 600-800 MHz, no není jasné, jaké bude mít nároky na chlazení.

- [H]ard|OCP dali dohromady mega-test procesorů se zaměřením na reálné prostředí počítačových her. Speciálně pak na vztah mezi výkonem těchto procesorů a zážitkem z hraní. Již dříve to samé udělali v případě síťové karty Killer NIC, dále grafických karet, to když testovali GeForce 8800 GTX nebo když popisovali vliv výkonu SLI a CrossFire konfigurací na viditelné přínosy pro hráče. Česky řečeno, co se stane, když použijete nějaký konkrétní procesor a jaké zážitky si z toho odnesete. Přístup sice netradiční, ale výsledky velmi podobné s těmi, které přinášejí testy obyčejných "grafofanatiků". Když máte Core 2 Extreme X6800 (na 2,93 GHz) jste na tom z hlediska výkonu lépe, než když máte AMD Athlon 64 FX-62 (na 2,8 GHz). Navíc si s Intelem můžete dovolit vyšší kvalitu obrazu a ačkoliv jsou na obou procesorech hry normálně hratelné, na Intelu je patrná větší plynulost a "hladkost". Zážitek z hraní je tedy o něco lepší.

cappy

Nejnovější články