Assassins Creed PC - výkony a kvalita obrazu
zdroj: tisková zpráva

Assassins Creed PC - výkony a kvalita obrazu

2. 5. 2008 17:17 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Díky podpoře DirectX 10.1 se výkon Radeonu ve Vista SP1 zvednul o dvacet procent, ale brzy to už nebude platit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Assassins Creed je prakticky první hrou, která na PC podporuje DirectX 10.1, jehož hardwarovou akceleraci zvládnou jenom grafické karty AMD Radeon HD 38xx. Jestli jim to nějak pomohlo? To je snadno zodpověditelná otázka. Vývojáři AMD a Ubisoftu našli ve hře část kódu týkající se multisamplingu (antialiasingu), kterou je efektivnější vykonávat pomocí DirectX 10.1. Projeví se to na Windows Vista se Service Packem 1, kdy Radeonům vzroste výkon v průměru o 20 procent.

Škoda jen, že se to skutečně týká výhradně výkonu při zapnutí antialiasingu, jinak rozdíly ve výkonech nejsou vidět. Díku tomuto nárůstu je vhodné zmínit srovnání s konkurencí. GeForce 9800 GTX je ve hře v průměru o 21 procent rychlejší, než Radeon 3870 X2. Jenomže když se změří výkon při zapnutí antialiasingu v DX 10.1, GeForce výkon nevzroste, kdežto Radeonu ano. Tím se Radeon svým výkonem GeForce bezmála vyrovná.

Obrázek

Kvalita obrazu na Radeonu HD utrpěla nevysvětlitelnou chybou týkající se nemožnosti zapnout anizotropní filtrování. Takže v porovnání s GeForce byly některé textury trochu méně ostré, rozmazané. V AMD by rozhodně měli zapracovat na ovladačích. Ani ovladače GeForce nebyly úplně v pořádku, protože neměly WHQL certifikaci. Srovnání výkonu je tedy třeba brát spíše orientačně. Co se týká kvality obrazu, DX 10.1 na Radeonech nepřinesl žádné vylepšení kvality obrazu navíc, která by stála za řeč - více na [H]ard|OCP.

Jak možná víte, UbiSoft chystá patch, který podporu pro DX 10.1 zase odstraní. V oficiálním vyjádření tvrdí, že DX 10.1 verze obsahuje bugy a nárůst výkonu je dán pouze tím, že v DX 10.1 verzi byly odstraněny nějaké post-processing efekty, které jinak mají negativní dopad na výkon, takže podporu DX 10.1 musí předělat.
zdroj: [H]ard|OCP

cappy

Nejnovější články