Metal Gear Solid
zdroj: Konami

Metal Gear Solid

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

9. 10. 2000 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Metal Gear Solid - recenzeAutor: DepiPublikováno: 9.října 2000•Velký úspěch na PSX ...


Metal Gear Solid - recenze

Autor: Depi
Publikováno: 9.října 2000

Velký úspěch na PSX
Když se hra Metal Gear Solid objevila na herní konzoli PSX, ihned sklízela úspěchy na všech frontách a byla vyhlášena hrou roku. Není se čemu divit. Metal Gear Solid (MGS) se svou atmosférou i ztvárněním blíží filmu více než jakákoliv jiná hra. Můžete namítnout, že interaktivních filmů tady bylo dost a dost, a zejména ty první nestály za nic. Ale pojem interaktivní film (či zábava) se již posunul do úplně jiné úrovně a v neposlední řadě i díky této hře. A i když od vydání na PSX uběhla poněkud delší doba, rozhodně to hře na ničem neubralo. Metal Gear Solid je daleko víc než jen další interaktivní akční film.

Na předělávku hry, kterou původně pro konzole vytvořili pánové v Konami, jsme čekali prakticky dva roky. Distributorem se stala známá firma Microsoft a ať si o ní myslíme co chceme, tak na poli herního průmyslu odvádí opravdu kvalitní kus práce, kdo by neznal jejich notoricky známý Flight Simulator a nebo z poslední doby série strategii Age Of Empires či závodní Madness hry. A i v případě MGS rozhodně nezklamali, ale o tom až za chvilku.

Stereotyp nehrozí
Akčnost a napětí v Metal Gear Solidu se nevytrácí ani po několika hodinách hry, jeho kouzlo je ukryto ve stále se objevujících problémech, které netrpělivě čekají na vaše řešení. Pokud začnete hrát MGS poprvé, nemáte ani jedinou zbraň (tedy pokud nezačnete hrát na úplně nejlehčí úroveň, tam už o začátku nějaká ta zbraň je). Musíte se tedy neustále skrývat, schovávat a plížit a tichým způsobem ala Thief likvidovat nepřítele. Pokud máte totiž ruce beze zbraně, tak stiskem klávesy pro střelbu můžete po tichém připlížení zezadu chytit hlídkujícího vojáka do kravaty a tím mu znemožnit vyhášení poplachu. Můžete ho i odtáhnout někam dál a tam to sním dokončit. Smysl pro detail je zde dokonalý, stráže mohou také usnout aniž uslyší, jak ťukáte do zdi, jak probíháte kaluží nebo jak se kousek od nich snažíte zneškodnit jejich spojence. Ale to vše se samozřejmě nutně stát nemusí a ani k žádným nežádoucím konfrontacím nemusí dojít.

Ve hře na vás nečíhá jen ostražitá stráž (až na těch pár jedinců, kteří ke své smůle na stráži usnuli), ale také všudypřítomné průmyslové kamery. A jak už bývá v akčních hrách zvykem, tak každá z úrovní je zakončena nějakým finalovým bosem. Jedná se povětšinou o vaše staré známé z předchozích dílů Metal Gearu, které však na Pc nikdy nevyšly. Přesněji řečeno se jedná již o čtvrté pokračování. Ovšem znalost předchozích dílů není nezbytně nutná a sílu příběhu si plně vychutnáte i bez nich.

Jak se to hraje?
Po získání prvních zbraní se MGS ale výrazně mění, přičemž i vy měníte svou taktiku. Samotný příběh hry je velice spletitý, ale sám vám postupně odkrývá svou tvář plnou zvratů a překvapení. Jak jsem již říkal, na svou misi si tedy berete také vysílačku, bez které by vaše počínání ztrácelo interaktivnost. Přes tento spoj dostáváte příkazy a úkoly, které je nutno splnit pro bezstarostný postup v příběhu, ale rovněž se zde můžete radit se specilisty pro určitý obor. At již se jedná o zbraně, nebo znalost flory a fauny na Aljašce, kde se tento příběh odehrává.

Před nepřátely se nemusíte jen schovávat za roh a podobně, ale v jedné z místností najdete i velkou papírovou krabici, do které se v případě potřeby můžete ve hře schovat a tak se dostat nepozorovaně za stráže. Ovšem pokud bude krabice stát na neobvyklém místě a nebo ji zahlédne stráž, jak se pohybuje, bude jí to podezřelé. Poté už jen vyhlásí poplach a zahájí palbu. Rovněž má o sebe Snake krabičku cigaret. Pokud si zapálíte, tak vám začne nepatrně ubývat zdraví, ale zase vám cigareta pomůže při tedekování infračervených bezpečnostních paprsků. A podobných vychytávek je ve hře spousta.

Zajímavý příběh
Jak jsem se již zmínil, tak děj hry se odehrává na Aljašce a to v roce 2010. Zde jsou v tajné laboratoři testovány nové druhy zbraní a mezi nimi i Metal Gear - speciální tank schopný nést jadernou hlavici. O tento tank se ostatně jedná v každém díle. V tomto pokračování je laboratoř přepadena teroristy. Jedná se povětšinou o agenty, kteří dříve byli na vaší straně a jsou navíc vedeni vaším téměř identickým dvojčetem Liquid Snakem. A vy se jim v postavě Solid Snakea snažíte jejich plány překazit. Musíte osvobodit několik důležitých osob, které jsou drženi jako rukojmí a přes ně se postupně také dostáváte dále. Ale nerad bych vám spletitý příběh prozrazoval a tím vás připravoval o všelijaké překvapivé zvraty, takže promiňte, ale více o ději už vám neřeknu.

Vydařená konverze
Na rozdíl od ostatních předělávek her, původně určených jen pro konzole, které jsou opravdu jen přeneseni na platformu PC a nic nového nepřináší, stojí Metal Gear Solid na úplně špici. Prakticky všechny hry si ponechávají rozlišení z PSX a více než dnes už zastaralých 640x480 nenastavíte. MGS vás nechá hrát až v 1024x768 a to i s hardwarovou akcelerací. A ten rozdíl už je přeci jen znát. Engine sice z pochopitelných důvodů nevyužívá poslední vychytávky grafických karet, ale i tak hra vypadá velmi příjemně. To ostatně můžete posoudit podle okolních obrázků. Hra je často prokládána filmečky, které nám pomáhají perfektně udržet napětí a osvětlit některé věci. Filmečky jsou však v enginu hry a přechody mezi hraním jsou plynulé a vůbec nepůsobí rušivě.

Zvuky ve hře jsou velmi kvalitní a můžete se podle nich ve hře dobře orientovat. Rovněž však i vaši protivníci, takže si dávejte pozor na každý neopatrný hlučný krok. V některých momentech se ozve i odpovídající hudební doprovod a napětí se ještě zvýší.

Depi


Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Nejnovější články