Infernal - recenze & videa
7/10
zdroj: tisková zpráva

Infernal - recenze & videa

7. 3. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Tahle povedená third-person akce se příliš nedrží zavedených pravidel. Dobří jsou zlí, zlí jsou ještě horší, andělé kují pikle s pekelníky a nikde žádný bullet-time. Čert aby se v tom vyznal! Tím samozřejmě myslíme vás...

Autor: Warlock
Publikováno: 7.března 2007
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: review/anglická/PC
Doba recenzování: pár dnů


Infernal se příliš nedrží zavedených pravidel. Dobří jsou zlí, zlí jsou ještě horší, andělé kují pikle s pekelníky a nikde žádný bullet-time. Čert aby se v tom vyznal! Tím samozřejmě myslíme vás jako hlavního hrdinu third-person akce od polských tvůrců Gorky 17 / Aurora Watching.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Ryan Lennox není příliš podobný vyslancům pekla, jak je známe z pohádek, popřípadě z Dooma. Jako ex-anděl, kterého se snaží jeho bývalý zaměstnavatel zabít, byl nucen přidat se na druhou stranu barikády. Nástupní podmínky byly však skutečně lákavé a odolat by mohl málokdo. Kromě služební pistole mu Mr. Black propůjčil spoustu speciálních schopností. Mezi nejzákladnější se řadí vysávání života z padlých protivníků, možnost teleportovat se v jediném okamžiku na více míst naráz nebo přenášet osoby a předměty. Chcete vědět víc? Prosil bych tady dole podepsat. Vlastní krví samozřejmě.

Křest ohněm
Už první den v práci je dost zvláštní. Hned ze začátku po vás jdou mnichové v kutnách s neprůstřelnou vestou na těle, kteří ze všeho nejvíce připomínají zásahovou jednotku. Ti naštěstí jdou bez větších potíží likvidovat schopností, která z každé kulky vypálené přes pravé tlačítko udělá ohnivou střelu zabíjející ve většině případů na jediný zásah. Později jediná efektní zbraň proti bossům, jenž ještě přijdou na pořad dne. Každá sranda ale něco stojí a ve vašem případě je to mana. Získávat ji můžete buď za usmrcené nepřátele nebo pobytem v temných zákoutích. Naopak posvěcená půda vám vůbec nedělá dobře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Závěr šichty je ve znamení relativně tuhých bossů. Nestačí pouze bezhlavě střílet, ale přijít na jejich slabinu. Někdy jsou to již zmiňované ohnivé kulky, jindy okolo stojící generátory štítu nebo v případě profesora sedícího v létajícím křesle jde o palivové nádrže na zádech. Obtížnost je na velmi příjemné úrovni a s většinou bossů se vypořádáte bez jediného nahrávání.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Přemýšlet se musí
V průběhu celé hry se díky velkorysosti Mr. Blacka postupně dostanete k dalším šikovným dovednostem. Třeba když uváznete v bezvýchodné situaci, kdy se nemůžete dostat k terminálu ovládajícímu zamčené dveře. Nezbývá tedy než použít krátkodobý teleport, který vás přenese poblíž bezpečnostní konzole (případně několika konzolí v jednom okamžiku) a vypnout ji.

Tuto schopnost a třeba ještě zneviditelnění, pokud provádíte nějaký kotoul, použijete skutečně mnohokrát při překonávání kamer či pastí. Infernal totiž není pouze o monotónním střílení a v pravidelných intervalech se čistá řežba střídá s logickými hádankami. Což je samozřejmě dobře a udržuje se s tím to správné tempo – ani příliš rychle nebo pomalu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

K řešení zapeklitých oříšků se občas hodí rukavice, za pomoci kterých můžete hýbat s těžkými předměty. K přenášení lidí do velkých výšek se příliš nehodí, protože nikdy nevíte, kdy se vám při zaměřování nebožtík zpříčí o nějakou trubku (viz video).

VIDEA Z VLASTNÍHO HRANÍ (24 a 10 MB, MPEG4)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva prvním videu ve vysokém rozlišení se mrknete na jednu z posledních pasáží hry odehrávající se v překrásné krajině plné poloprůhledných vojáků. Ti se pečlivě kryli za rohy a využívali svojí schopnosti k přeběhnutí celého nádvoří bez toho, aby jim někdo mohl způsobit zranění. Naše druhá ukázka zachycuje především speciální schopnosti Ryana Lennoxe. Postupně se stanete svědky teleportování předmětů, speciálních kotoulů pro překonání strážních kamer a teleportace sebe sama k bezpečností konzoli.

Služebně kolem světa
Nuda nehrozí ani při cestování. Zavítáte do přístavu, slévárny, na mrazivý sever nebo do kanadské divočiny. Naopak jednotlivé úseky jsou hodně přímočaré a jen málokdy zabloudíte. Na cestě však potkáte spoustu zajímavých lidí. Bohužel většina z nich se vás snaží zabít. Ať už jde o chlapíka s jet-packem, andělského posla schopného teleportovat se z místa na místo nebo partičku vojáků, kteří se dokážou na chvíli stát neprůstřelnými přesně jako dvojčata z druhého Matrixu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

K nadšení z perfektního krytí vojáků za překážky se zhruba od druhého levelu přidá iritující pocit, že kvůli sbírání nábojů od padlých musíte nejdříve zhruba pět vteřin vysávat jejich duši kvůli doplnění třeba již plného zdraví. Párkrát si rovněž zanadáváte, když nepřežijete pád z dvoumetrové zídky. Nakonec si ale zvyknete. Spíše totiž podlehnete rychlé akci a výborné rockové hudbě v pozadí.

 Zazvonil konec...
Na Infernal oceňuji především spoustu schopností hlavního hrdiny, které ač příliš originality nepobraly, jsou základem zajímavých logických hádanek a s tím souvisejícího slušného level designu. Od toho se odvíjí netradiční herní zážitek, jenž jsem v third-person střílečkách dlouho nezažil. Ten navíc umocňuje velice solidní grafická stránka, kterou jsem si pochvaloval i na postarším Sempron 2600+, 1GB RAM, Radeon 9800.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Pokud stále váháte nad uzavřením tohoto velmi výhodného kontraktu, zmíním ještě docela solidní cenu 749 Kč, za kterou dostanete zhruba osm hodin intenzivní zábavy. Váhavější typy nechť vyzkoušejí demoverzi, jež kupodivu obsahuje skoro polovinu celé hry.

Stáhněte si: Demo, Trailer...

Související články: První dojmy, Rozhovor, Novinky...

Warlock
autorovi je 19 let, studuje na ČVUT v Praze a přispívá i na server o mobilních telefonech; zaměřuje se na strategie všeho druhu a nechá se zlákat i kvalitní FPS; řadí se mezi filmové fandy, příznivce metalu a rád jezdí na horském kole







 
 
Warlock

Verdikt:

Infernal je více než povedená third-person akce, díky níž se budete dívat na temnou stranu síly tak trochu jinýma očima.

Nejnovější články