Else Heart.Break()

Else Heart.Break()

Články

Metahacking a simulátor hackerů: seznamte se s novým herním žánrem

Pojem "hack" v roce 1984 znamenal "nelegální vstup do cizího počítačového systému." Dnes má ovšem celou škálu různých významů – od kyberbezpečnosti a prolamováním ochrany zabezpečených dat až po užití, které ještě nedávno znamenalo "tipy a triky pro lepší zahrádkářství". Stále častěji se ale objevují i hry, které mají hackování svého vlastního kódu jako hlavní prvek hratelnosti. Od Hack ‘n' Slash po Else Heart.Break() nám přímo před očima vzniká zcela nový herní subžánr s vlastními pravidly a inovativními nápady, které stojí za to prozkoumat.

Nový díl herního pořadu Games TV se učí programovat s else Heart.Break()

Programátorem snadno a rychle? Pozoruhodná švédská hra else Heart.Break() se vymyká všemu, co znáte, a v rámci příběhu o partě aktivistů skvělým způsobem poodhalí taje programovacích jazyků. A vůbec nevadí, že jste se jako Lukáš potkali jen s QuickBasicem!

V Else Heartbreak můžete nahackovat celý (adventurní) svět

Pokud o Else Heartbreak nic nevíte a pustíte si trailer, nejspíše budete jen nevěřícně zírat oč jde. A když vám sdělím, že se hra správně jmenuje Else Heart.Break(), nejspíše prohlásíte něco ve stylu „to se dalo čekat.“ Nicméně pod netradičním vizuálním kabátkem se skrývá adventura, která chce pomocí netradiční zápletky překopat pravidla žánru. Nehledáte v ní totiž puzzly a hádanky, které následně řešíte, ale hledáte příkazy, s jejichž pomocí doslova přeprogramujete svět.

Else Heartbreak připomíná na videu hipsterskou verzi The Sims, ale realita je jiná

Tvůrci dalšího zástupce rostoucího subžánru "hry, co se hrají hackováním jejich vlastního kódu" s názvem Else Heartbreak (homepage) prezentují dalším videem. Hra pochází z dílny kultovního nezávislého vývojáře Erika Svedanga, očekávat proto můžete hýřivé experimentování i kapku uměleckého šílenství. Ostatně správně se má název hry psát "else { Heart.break() }".

V Else Heartbreak můžete nahackovat herní realitu

Když nějaká hra zvládne už v názvu zkombinovat slovo pro rozchod spolu se závorkami, které používají jenom účetní a programátoři, je vcelku jasné, že máme zaděláno na nálepku "umění". Od titulu else { Heart.break() } z pera vývojáře Erika Svedanga však ani nic jiného nečekáme - již jeho předešlá hra Blueberry Garden byla surrealistickou hopsačku, co čarovala metakomentáři. V else { Heart.break() } (dále jen Else Heartbreak...) ale plánuje Erik jít o několik úrovní dále. Do virtuálního světa totiž předělá celé své město.

Bleskovky

  • 20. 1. 2017 - Nový Humble Bundle - Best of 2016 nabízí v základu (za vámi zvolenou cenu) tituly Else Heart.Break(), Evoland 2 a Victor Vran.

Hodnocení
GAMES.cz
7/10
Datum recenze:
17. listopadu 2015
Recenze