Nový 3D Mark se představil prvním videem
zdroj: tisková zpráva

Nový 3D Mark se představil prvním videem

22. 6. 2012 11:32 | Video | autor: Adam Homola |

3D Mark je už přes deset let pojem, který zná asi většina PC hráčů. Jak jinak si pořádně otestovat PC tak, abyste zjistili, že ho nemáte na špici? Doby testování pomocí prvního Crysis jsou dávno pryč, ale už před ním tady byl 3D Mark. Testovací prográmek, který z vašeho PC vyždíme maximum a asi málokomu půjde v nejlepším nastavení naplno bez sekání. Futuremark nespí a přispěchal s novým 3D Markem, který se na trhu objeví po vydání Windows 8, takže teoreticky možná ještě letos. Kompatibilní bude ale i s Windows 7 a Windows Vista. Každopádně tu máme krátké video, na kterém se můžte pokochat scénkou, kterou v téhle grafice na svém PC asi těžko uvidíte. Minimálně ne takhle plynule.

zdroj: Archiv

Nový 3D Mark prověří pořádně DirectX 11 a v demu používá inteligentní tesalaci, pokročilé volumetrické osvětlení, lom světla v reálném čase a podobné vymoženosti. Scénu pak mimo jiné dotváří ještě post processing, ambient occlusion a další efekty. Upřímně mě to teda ze židle moc nezvedlo, i když to samozřejmě vypadá skvěle. Takové Unreal Engine 4 tech demo se mi líbilo krapet víc, ale tady se zase na scéně děje spousta věcí - dým, láva, světla, jiskry, fyzika oblečení, spousta objektů... Tak jako tak to stejně můj stroj neutáhne. A co váš?

Měřit se ale nebudou jen nabušená PCčka. Nadcházející 3D Mark prověří i váš tablet, mobil, notebook a samozřejmě i klasické herní PC. Kvůli rozsahu zařízení se nebude testovat jen DirectX 11, což by na mobilech asi moc dobře nešlo, ale také DirectX 9 a 10. K tiskové zprávě byl přiložen kromě videa ještě jeden obrázek, kterým se můžete pokochat pod textem:

Nejnovější články