Žaloba Blizzardu – přehledný souhrn všech událostí
zdroj: Foto: Activision Blizzard

Žaloba Blizzardu – přehledný souhrn všech událostí

5. 8. 2021 9:48 | Téma | autor: Alžběta Trojanová |

Žaloba týkající se společnosti Activision Blizzard je případ, který v herní branži nemá obdoby: rozsahem vznesených obvinění, délkou vyšetřování, ale třeba i reakcí vedení firmy či zaměstnanců. Tato kauza bude mít ještě dlouhé dozvuky, a to nejen pro samotný Blizzard, ale potenciálně i pro celý herní průmysl. Pokud se i vy ztrácíte v záplavě zpráv, které se v posledních týdnech vyrojily, máme pro vás přehled podstatných informací. Článek průběžně aktualizujeme, abyste byli stále v obraze.

20. července 2021 – podána žaloba

Stát Kalifornie zažaloval společnost Activision Blizzard kvůli toxickým podmínkám na pracovišti. Žaloba uvádí, že zaměstnankyně byly vystaveny nerovnému odměňování a sexuálnímu obtěžování, a to napříč všemi úrovněmi ve firmě. Jeden konkrétní incident uvedený v žalobě se týkal zaměstnankyně, která byla ve společnosti vystavena intenzivnímu sexuálnímu obtěžování. Během pracovní cesty pak spáchala sebevraždu poté, co na pracovním večírku měly kolovat její nahé fotografie. U jednoho z jejích nadřízených pak během téže pracovní cesty policie našla anální kolík a lubrikant. Mezi v žalobě jmenovanými zaměstnanci byl kreativní ředitel Alex Afrasiabi, jehož pracovní poměr byl ukončen loni v létě, údajně právě na základě sexuálního obtěžování, a prezident společnosti J. Allen Brack, který neučinil žádné kroky k nápravě situace ve firmě.

21. července 2021 – reakce firmy

Výkonná ředitelka Fran Townsend (která dříve pracovala jako poradkyně pro vnitřní bezpečnost v rámci poradního orgánu amerického prezidenta George W. Bushe) zaslala interní e-mail zaměstnancům Blizzardu. V něm tvrdila, že žaloba předkládá zkreslený a nepravdivý obraz společnosti, včetně z kontextu vytržených příběhů, které jsou mnohdy i 10 let staré. Prohlásila, že Blizzard již dříve podnikl kroky k nápravě, a žaloba je tak zcela zbytečná. Odmítavý e-mail ovšem pobouřil zaměstnance firmy. Ti se ohradili proti označení výpovědí za lživé s tím, že to podporuje toxickou atmosféru ve firmě, kde se pak oběti bojí vystoupit proti agresorům. Zaměstnanci posléze začali plánovat stávku, která by dala jasně najevo solidaritu s obětmi a požadavky na změny.

24. července 2021 – reakce bývalých zaměstnanců

K situaci se vyjádřil spoluzakladatel a bývalý generální ředitel společnosti Blizzard Mike Morhaime. Na Twitteru vzkázal všem zaměstnankyním Blizzardu, které si prošly tím, co žaloba zmiňuje: „Slyším vás, věřím vám a je mi nesmírně líto, že jsem vás zklamal." V podobném duchu se na Twitteru vyjádřil také bývalý viceprezident Chris Metzen: „Nabízím svou nejhlubší omluvu za roli, kterou jsem sehrál v kultuře, jež podporovala obtěžování, nerovnost a lhostejnost. Je to neomluvitelné."

25. července 2021 – práce na hrách téměř ustala

Jeff Hamilton, který pracuje jako designér systémů pro World of Warcraft, prohlásil na Twitteru, že zatímco se řeší žaloba a reakce firmy na ni, v Blizzardu se nedělá takřka nic jiného a vývoj hry stojí. V sérii tweetů pak přístup Activisionu Blizzard k celé situaci ostře odsoudil.

27. července 2021 – stávky zaměstnanců

Na 2000 zaměstnanců Blizzardu oznámilo, že chystají protestní stávku proti reakci vedení společnosti. Mezi dalšími požadavky bylo například ukončení povinných rozhodčích doložek ve všech zaměstnaneckých smlouvách. Právě rozhodčí doložky často chrání násilníky a omezují možnost obětí domáhat se odškodnění. Nechyběla ani žádost o přijetí nových zásad, které by vedly ke spravedlivějšímu zastoupení v rámci jednotlivých pozic, ale třeba i zveřejnění údajů o platech a odměnách (což byl už v minulosti jeden z problémů, se kterými se firma potýkala).

Ten samý den generální ředitel společnosti Activision Blizzard Bobby Kotick označil původní prohlášení společnosti za nevhodné a přislíbil rychlou nápravu. Zároveň vyšlo najevo, že si Activision Blizzard najal advokátní kancelář Wilmer Hale, tedy stejnou právní firmu, která dříve pomáhala Amazonu v boji proti vytvoření zaměstnaneckých odborů.

Tým stojící za World of Warcraft souběžně ten samý den vydal oficiální prohlášení, ve kterém uvedl, že odstraní nevhodné odkazy z WoW i WoW Classic. Šlo především o jména postav a předmětů, která byla spjatá s bývalým kreativním ředitelem Alexem Afrasiabim, jehož jméno figurovalo v žalobě.

28. července 2021 – usvědčující fotografie

Screenshoty soukromých zpráv a z Facebooku dokazují, že i ostatní zaměstnanci Blizzardu věděli o označení „Cosby Suite“, jak se přezdívalo hotelovým pokojům, ve kterých byl Alex Afrasiabi ubytovaný během firemních výjezdů. Šlo o narážku na Billa Cosbyho, který byl v roce 2015 obžalován za sexuální násilí na nejméně 35 ženách.

30. července 2021 – další obvinění

Začaly se objevovat další informace od bývalých zaměstnanců. Vyšlo například najevo, že jeden ze zaměstnanců Activisionu Blizzard nainstaloval v roce 2018 na firemní záchody kamery na pobočce v minnesotském Eden Prairie, za což byl odsouzen k podmínečnému trestu. Rekrutéři Blizzardu se na veletrhu pracovních příležitostí zase zeptali hackerky, jestli se jí líbí, když je penetrována. Další hovořili například o tom, že na speciální místnost, kam mohly zaměstnankyně chodit kojit své děti, musely být nainstalované zámky. Mužští kolegové se totiž chodili dívat na kojící ženy, a to i přes výzvy, aby místnost opustili.

3. srpna 2021 – další odchody a žaloby

Prezident společnosti J. Allen Brack opustil svou pozici. Na jeho místo nastoupili Jen Oneal a Mike Ybarra jako spoluvedoucí společnosti Blizzard. Ten samý den rezignoval i šéf oddělení HR, Jesse Meschuk. Zaměstnanci firmy zároveň vytvořili koalici a v prohlášení odsoudili právní firmu, kterou vedení vybralo k přezkoumání žaloby.

Ten samý den podali na Activision Blizzard hromadnou žalobu i investoři zastupovaní stejnou právní firmou jako v případě žaloby na polský CD Projekt kvůli Cyberpunku 2077. Společnost se dle žaloby dlouhodobě nezvládá vypořádat s vnitrofiremním sexuálním obtěžováním a diskriminací, čímž přeneseně poškodila akcionáře. 

5. srpna 2021 - sponzoři ruší partnerství

E-sportová liga Overwatch League ztrácí partnery. Nejprve zrušil na webových stránkách svoje sponzorství T-Mobile (a to včetně zápasů v Call of Duty), Coca-Cola zvažuje podobný krok, pojišťovací společnost State Farm zase stáhla reklamy během víkendových zápasů.

Nejnovější články