Activision Blizzard čelí skandálu kvůli toxickému chování na pracovišti
zdroj: Activision

Activision Blizzard čelí skandálu kvůli toxickému chování na pracovišti

22. 7. 2021 12:42 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Společnost Activision Blizzard čelí dalšímu skandálu. Po aféře s diskvalifikací hráče Hearthstone s přezdívkou Blitzchung kvůli podpoře protestů v Hongkongu a opakovaným kontroverzím ohledně pracovních podmínek zaměstnanců, kteří dostávali minimální výplaty navzdory rekordním bonusům pro šéfa společnosti Bobbyho Koticka, byla na firmu nyní podána žaloba kvůli toxickým podmínkám na pracovišti.

Tu dle informací magazínu Bloomberg podal kalifornský Úřad pro spravedlivé pracovní a ubytovací podmínky. Učinil tak na základě dvouletého vyšetřování, z něhož vyšla najevo celá řada otřesných skutečností. Zdroje poměry v Blizzardu připodobňují k chování chlapců z univerzitních bratrstev, tento termín ale bohužel v mnoha ohledech příliš neodpovídá realitě.

Jedním z nejhorších bodů obžaloby je sebevražda zaměstnankyně v průběhu pracovní cesty se svým nadřízeným. Žena byla vystavena kontinuálnímu sexuálnímu obtěžování, v průběhu vánočního večírku měly mezi jejími kolegy kolovat její nahé fotografie.

Mezi další citované příklady závadného chování patří například pravidelné příchody do práce s kocovinou, trávení většiny pracovní doby hraním videoher a delegování vlastní práce na ženské kolegyně. Výjimkou nejsou ani takzvané cube crawls, kdy opilí zaměstnanci procházejí pracovní kóje, častují své ženské spolupracovnice nevhodnými poznámkami a ponižují je. Objevují se i poznámky o znásilnění.

Popsány jsou také případy omezení kariérního růstu, kdy žena, která na stejné pozici měla mnohem lepší výsledky než její mužský protějšek, dostávala výrazně nižší odměny a na rozdíl od kolegy nebyla zvána na pravidelné seance s nadřízeným. Následně navzdory svým úspěchům nebyla povýšena.

Activision Blizzard k situaci vydal prohlášení, v němž tvrdí, že veškerá obvinění bere vážně a potenciální nevhodné chování prověří. Zároveň ovšem tvrdí, že je celá řada údajů v žalobě zmatená a nepravdivá a nevykresluje společnost takovou, jaká je v současné době.

Nejnovější články