Jestli měla někdy nějaká informace ze všech těch zpráv o Mass Effectu 3 smysl, je to bezesporu tato. Jestli mi něco osobně vadilo na systému Paragon/Renegade, jako systému posílení vašeho přesvědčování v Mass Effect 2, byla to de facto nutnost svázat se s jedním přístupem, abyste měli k dispozici vždy ten ultimátní argument, ať to byla vlajka míru, nebo šroubovák mezi lopatky.
Nyní tato nutnost odpadá. Zjevně jsem nebyl sám a tak v BioWare předělali toto hodnocení reputace, které umožňuje být přesvědčivější. Reputace bude v základu inertní k tomu, jakou barvou ji „krmíte“. Někdy ji dostanete za čin Paragona, někdy za čin Renegáta a někdy dostanete takzvanou bezbarvou. Když se podíváte na screen u článku, vlevo vidíte, jak se ukáže míra vaší reputace a její složky.
Reputace nyní bude o tom, jak jste známí jakožto bojovníci proti Reaperům. Nemáme prý počítat s tím, že nám reputace zajistí slevu. Galaxie je v plamenech a obchodníci vám milerádi poskytnou potřebný materiál i bez ukecávání slevy. Reputace vám tedy bude narůstat konstantně s tím, jak budete plnit mise.
Kupříkladu, když se rozhodnete nemilosrdně rozbombardovat základnu, která byla přemožena Reapery a vy raději zabijete budoucí husky (teď ještě vyděšené živoucí bytosti), dostanete solidní porci do reputace („ten chlap/ženská se nebojí do toho praštit“) a také do Renegade („...ale měl jsem tam rodinu a třeba by šlo něco dělat a...“). Když donesete dopis mrtvého vojáka manželce, čekejte spíše kapku do celkového měření reputace („...a víš, co pro mě udělal?“).
Navíc stupnice reputace vám ukazuje, jak daleko jste v ději. Má několik stupňů a dle nich se můžete orientovat, jestli už je čas na nějaký dějový „uzel“ a jestli by nebylo lepší si nejdřív splnit pár vedlejších úkolů, protože pak už tady ten svět nemusí být.
Podtrženo, sečteno, nový systém by měl snímat obrovskou tíhu z hráčova rozhodování. Konečně bychom mohli být svobodní v tom, že v jednu chvíli poplácáme po zádech a v druhou někomu přiložíme nůž na krk. Ne, nebudeme moct být padouchy, protože pořád je naším cílem záchrana galaxie, ale můžeme toho docílit tvrdými kroky, bez skrupulí, respektu k zákonům a slušnosti. A nebudeme penalizováni za nerozhodný přístup. Paragon/Renegade stupnice by tak měla být ryze roleplay záležitostí pro vaši potěchu a také měřítko toho, jak vás vidí galaxie.