Veteráni protestují proti turnaji v CoD: Black Ops
zdroj: tisková zpráva

Veteráni protestují proti turnaji v CoD: Black Ops

2. 12. 2010 12:30 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Veřejná knihovna v Sacramentu se stala diskusním střetem dvou skupin. Na jedné straně stáli organizátoři velkého turnaje v nové střílečce Call of Duty: Black Ops, kteří jej naplánovali po dohodě s knihovnou právě v ní. Cílem knihovny bylo přilákat nové lidi, hlavně „muže mezi 18 a 35 lety“.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Trochu zvláštně vyznívá název turnaje, Nerd Fest, stejně jako fakt, že knihovna potřebuje takovéto akce, aby přivedla určité věkové skupiny ke čtení, ale to není předmětem sporu.

Proti uspořádání turnaje, který je naplánován na 11. prosince se postavila místní pobočka organizace Veterans for Peace (tedy Veteráni za mír), kterým se vůbec nelíbí fakt, že by se měl ve veřejné knihovně pořádat turnaj v zabíjení, byť virtuálním.

Zástupci veteránské komunity poznamenávají: „Neměli bychom podporovat tyto věci. Veřejná knihovna má morální závazek, měla by učit a ne učit jak zabíjet. Nechceme, aby knihovna finančně zaštiťovala akce, v nichž zvítězí ten, kdo zabije nejvíce lidí. Nevadí mi, že se ty akce pořádají, ale ať je nepodporuje knihovna“.

Veteránská sdružení jsou v USA poměrně výrazná i když ne politicky vlivná. Nicméně Veteráni za mír patří k hodně specifickým uskupením, které na rozdíl od jiných sdružení s nostalgickou slzou v oku nevzpomíná na doby, kdy bojovali proti rudému ohrožení ve Vietnamu, ale spíše varují před dalšími válečnými eskalacemi.

Organizátor Nerd Festu, Scott Miller ovšem odmítá, že by šlo o zabíjení a konstatuje, že ve hře jde hlavně o týmovou práci. Stejně tak se k podpoře turnaje hlásí šéfové knihovny, kteří říkají, že je třeba knihovny přizpůsobovat nové době a zákazníkům. Každopádně by možná pomohlo, kdyby se někteří veteráni na Black Ops podívali a pochopili by, že tahle hra nemá s reálnými vojenskými konflikty nic společného. Na druhou stranu by mohli mnoha hráčům vysvětlit, jak moc vedle někdy tahle akční, ale ne válečná, hra je.

Nejnovější články