Update: hackeři si došlápli na weby Square Enix
zdroj: tisková zpráva

Update: hackeři si došlápli na weby Square Enix

13. 5. 2011 12:51 | Téma | autor: Petr Poláček |

Update - Tiskový mluvčí Square Enix potvrdil v oficiálním prohlášení, že skupina hackerů získala přístup k eidosmontreal.com a dalším dvěma produktovým stránkám, odkud získali 25 000 emailových adres nesvázaných s konkrétními jmény a jinými osobními informacemi. Jakékoli údaje o kreditních kartách Eidos na svých stránkách vůbec neskladuje, takže k žádné podobné krádeži ani nemohlo dojít. Trošku jiné je to s životopisy zájemců o práci v Eidos Montreal, k 350 z nich hackeři měli přístup – firma je momentálně kontaktuje, aby postižené informovala a omluvila se. Žádné zneužití jiných osobních informací prý nebylo zaznamenáno.

Původní informace - Hack deusex.com a dalších stránek Eidosu / Square Enix k němuž došlo v noci ze středy na čtvrtek, má podle materiálů, které se dostaly do rukou webu KrebsOnSecurity, na svědomí samostatně konající buňka hackerského sdružení Anonymous. Zmíněné stránky byly několik hodin nedostupné a ukazovaly grafiku a texty, které si můžete prohlédnout a přečíst na obrázku pod textem. To by samo o sobě nebylo tak strašné, kdyby tomu nepředcházela údajná loupež informací o 80 000 25 000 registrovaných uživatelích hacknutých webů a 9000 dalších dokumentů, které pachatelé (užito záměrně) hodlají šířit přes P2P sítě. Square Enix se k celé věci zatím nevyjadřuje, zřejmě firma řeší horší problém – jak se vyrovnat s obrovskou ztrátou za uplynulý rok.

Skupinka lidí, která hack Eidos stránek spáchala, je podle KrebsOnSecurity ta samá, která nedávno provedla útok na IRC servery samotného sdružení Anonymous. V rámci Anonymous podle pozorovatelů zuří jakási forma války a vzájemných naschválů. Zatímco domnělé vedení sdružení tvrdí, že se na hacku PSN nepodílelo, dva z jeho členů pro Financial Times nedávno tvrdili pravý opak. Následné oficiální prohlášení Anonymous pak jenom potvrdilo schizofrenii celého sdružení, které sice trvá na tom, aby nebylo pokládáno za klasickou organizaci, ale v zásadě se tak chová (viz samotná tisková zpráva).

Ať už ale PSN hacknul kdokoli, ať už je Anonymous skupina, sdružení nebo školní družina, evidentně nemá pod kontrolou činnost lidí, kteří se názvem Anonymous zaštiťují a páchají dosti nerozumné činy v zájmu...vlastně ani sami netuší, v jakém zájmu. Možná jen proto, že jsou blbí a baví je to, čemuž nasvědčuje i přepis údajné komunikace mezi hackery Eidos webů. Pokud jste však na stránkách deusex.com, eidosmontreal.com a dedikovaných fórech byli zaregistrovaní a použili jste stejné heslo jako někde jinde (třeba v emailu), tak je nejvyšší čas jej změnit. Bezpečnost je bezpečnost.

 

Nejnovější články