GT Academy: Slibný úvod
zdroj: tisková zpráva

GT Academy: Slibný úvod

1. 8. 2014 10:05 | Téma | autor: Václav Rybář |

Naše reportáže z GT Academy zahajujeme prvními dojmy od soutěžících kluků, Tondy a Michala, plus krátké shrnutí toho, čemu se věnovali první den. Ten druhý, dnešní, už jsme prožili po jejich boku a zítra zkusíme nějakou tu disciplínu přímo s nimi. Už teď vám ale můžeme potvrdit, že tu pojídají hodně drsný závodnický chlebíček.

V době, kdy jsme přijeli – tj. ve středu večer, už probíhalo první vyřazování, které ve skupině Švédsko-Polsko-Česko odnesl jeden z Poláků. Podle kouče, úspěšného automobilového závodníka Josefa Krále, je to jezdecky velmi silná skupina. Josef má mimochodem na starosti kompletní skupinu (šest závodníků, po dvou z každého regionu), přičemž je koučem a soudcem zároveň. Spolu s hlavním rozhodčím, Johnnym Herbertem, totiž rozhoduje o setrvání lidí v týmu a vyřazení nejslabších kusů. Samozřejmě chce, aby se některý z jeho svěřenců dostal do finále nebo dokonce vyhrál. A o to musí být při hodnocení svých svěřenců neúprosnější.

Clipboard04 zdroj: tisková zpráva

První den byl doslova rozcvičkový a pro mnohé mohl vypadat spíš jako vystřižený z vojenského kempu, než z nějaké závodní akademie. Na soutěžící totiž krom jiného čekal z loňska nechvalně proslulý army běh a posléze plnokontaktní závodění v odstrojených nissanech micra. Zatímco destrukční derby v malých autech byla spíš za odměnu a pro pobavení (i tady se ale sbíraly body), armádní běh byl totální ždímačka fyzičky. Naši zástupci začali takticky, když na začátku všem poodběhli několik desítek metrů.

„Chtěli jsme si vytvořit náskok, což se povedlo. Drábové na nás sice pořád řvali, ať koukáme makat, ale vůbec nechápali, že se snažíme taktizovat,“ prozrazuje Antonín Bláha. Rozložení sil se vyplatilo a švédsko-polsko-český tým celou disciplínu absolvoval jako první, zatímco např. Italové a Britové se vyloženě trápili. Běhání skrz obří balony, podlézání nabitých sítí, brod vodou, šplhání, běh po kladině… hotový Spartan race. A nakonec pořádná brouzdačka bahnem a sjezd po skluzavce do ledové vody. „Měl jsem tam trochu smůlu, když jsem nahoře na prudkém stoupáku uklouznul, ruka těsně minula hranu a já letěl až dolů, ale nakonec jsme to dali,“ vzpomínal Antonín na brutální rozjezd celé akademie.

Clipboard07 zdroj: tisková zpráva

„V závodění s Micrami jsme ale měli štěstí, protože Michal hned na začátku knokautoval dva protivníky,“ prozrazuje na svého českého kolegu. „Nebylo to úmyslně, ale docela se to vyplatilo. Jeden zůstal v zábranách a druhýmu to chcíplo,“ přiznává Michal Šmídl. Josef Král oba uklidňuje: „Však jsem Herbertovi hned říkal, že přesně tyhle manévry jsou v podobných závodech úplně běžné, člověk se nesmí bát ukázat ostré lokty“.

Clipboard09 zdroj: tisková zpráva

Šlo o jedinou disciplínu, která se jela doslova na plechy. Stejně tak army běh byl jedinou disciplínou, ve které šlo o výsledek celého týmu (museli doběhnout všichni jeho členové naráz). V dalších dnech už jede každý sám za sebe a koučing Josefa Krále má podobu dobře míněných rad a doporučení. Kdo se nezlepší nebo se ho chytne smůla, ten riskuje předčasné vyřazení. Zítra vám přineseme reportáž z druhého dne, kdy už kluci jezdili opravdovou pilu – v Caterhamech, formulích a dalším okruhovém náčiní. Tady už se krájely desetinky, dával se důraz na čistou stopu, konzistenci a psychickou zocelenost. Kdo byl nejrychlejší a kdo na sobě ještě musí stihnout zapracovat? Nechte se překvapit.

Od nás se můžeme těšit na dojmy z ježdění s Nissanem 370Z Nismo, ve kterém virtuálně i reálně účastníci GT Academy tráví asi nejvíc času. A zítra osedláme v rámci jedné ostré disciplíny i silnější Nissan GT-R.

Tento materiál připravujeme ve spolupráci s automobilovým serverem www.ifaster.cz

Nejnovější články