Grand Theft Auto III - přídavné mody
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto III - přídavné mody

11. 9. 2002 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Omrzela vás i tak nelineární hra jako Grand Theft Auto III a rádi byste si ji něčím prodloužili? Pak právě pro vás máme výběr nejlepších přídavných modů, které čas strávený s GTA ještě znásobí.

Autor: Paperboy
Publikováno: 11.září 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Pochybovat o popularitě Grand Theft Auto III by bylo asi na stejné úrovni nepochopení, jako označit Porsche za levné auto. Odtrhnout se od skvostu podobné typu jde velmi těžko, konkurenci titul získává právě teď v podobě Mafie. Ale o té si dnes povídat nebudeme, naopak je pro vás nachystán další ze série článků o GTA3 - tentokrát se podíváme na výtvory schopných členů hráčské komunity, kteří vytvářejí různé modifikace od lehkých změn typu "svlečené prostitutky" až po hardcore mody, které obrátí naruby celou hru. A protože po zkompletování hlavní příběhové linie přece jen časem omrzí i pusté vyžívání se v možnostech Liberty City, přijde nějaké to oživění jistě vhod.

Instalace přídavných modů probíhá v zásadě dvěma možnými způsoby, buď jde o .exe soubor, který se po spuštění sám nainstaluje a hru podle potřeby konfiguruje, nebo se jedná o .zip soubor, se kterým si musíte poradit podle instrukcí v přibaleném readme. Pokud se vyskytnou s instalací nějaké problémy, neváhejte se ozvat v diskusi, rádi pomůžeme.

Nejdřív se podíváme na grandiózní výtvory, které mají ambice se stát zábavou na podobnou dobu jako původní hra - totiž totální konverze.

 Armageddon mod 1.0
Obrázek zdroj: tisková zpráva Vlastně jediný pořádný mod, který něco bude říkat i hráčům nepocházejícím z Německa. Proč, to pochopíte za chvíli. Jak už název napovídá, hlavním těžištěm tohoto modu je převedení světa do post apokalyptické podoby. Autoři se s vysvětlením příliš nepářou, takže se musíme spokojit s vysvětlením, že do Měsíce narazil meteorit a díky tomu se Země ohřála na enormně vysokou teplotu. To ovlivnilo pochopitelně i její obyvatele a vůbec celý koloběh života. Pokud zrovna na zdevastované planetě nesněží (sníh je pouhá implementace staršího sněžného modu, ale nevypadá vůbec špatně), lidé jen tak nelelkují po ulicích ale spíše se věnují nějaké práci. Policie má pochopitelně ztíženou práci kvůli horšímu stavu cest, auta jsou obalena radioaktivní září a stromy jsou většinou různě polámané, ohořelé atp.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nejvýraznější změnou je však ovládání vozidel, která nezůstala ušetřena destrukci a tak si budete muset zvyknout na ježdění v trochu jiném stylu než dříve. Celkově se jedná o slušný kus práce, který dokáže zabít pár hodin, ale pro příliš dlouhé hraní se bohužel nehodí kvůli absenci jasnějších úkolů a příběhové linie. Instalátor je v podobě .exe souboru, takže se nemusíte patlat se složitým přesouváním a konfigurováním - download (7 MB).

 German mod 2.0
Inu, druhá a poslední totální konverze je bohužel určena primárně pro naše západní sousedy, jak už název ostatně napovídá. Ale co, pokud jste naladěni na proněmeckou notu, určitě nabídkou nepohrdnete a ani zbytek hráčů by neměl ohrnout nos předem. Hlavní devizou je totiž docela zajímavá vychytávka - online rádio. Pokud jste během hraní připojeni k internetu (což jsou lidé v západních a severních zemích Evropy stejně pořád), můžete si prostě naladit svoji oblíbenou stanici a užívat si bezstarostně poslechu.

Dovedete si představit, jak se vám během vraždění důchodkyň baseballovou pálkou do uší linou např. tóny z nějakého rádia zaměřeného na klasickou hudbu? Hmm... ;) Kromě toho je předělána i většina textur a zahrnutý je i dříve vypuštěný mod německé policie. Tak co, nepřevtělíte se na chvíli do Němců? Instalátor je přibalen v podobě .exe souboru - download (28 MB).

Tím bychom za sebou měli největší ryby, nyní nás čekají menší změny a přídavky:

 Naked patch
Obrázek zdroj: tisková zpráva Klasika mezi modifikacemi pro GTA3 - tato drobná úprava odebere prostitutkám jejich svršky a vy tak můžete potěšit své virtuální oči. Instalace je sice trochu náročnější, ale pokud si přečtete pořádně přiložený textový soubor a umíte základní práci s PC, neměl by to být pro vás žádný problém - download (70 kb).

 Schnee mod
Zajímavá věcička, tenhle sněhový mod. Zdaleka totiž do hry jen nepřidá sníh jako takový, spíše celé Liberty City přetvoří na město permanentně zasažené sněhovou bouří. Tma pokrývá oblohu po většinu dne, a sníh zanechává stopy všude, kam dopadne. Stromy jsou díky tomu pěkně bílé, ostatně jako všechno ostatní - autoři upravili celkem přes 600 textur aby docílili reálného efektu. Sníh na silnici není pro auta nic dobrého a jinak tomu není ani zde, musíte svoje řízení zapadaným silnicím náležitě přizpůsobit. Jako třešnička na dortu je zde upravené menu, které má nyní, jak jinak, sněhový motiv. Mod je zazipovaný, v instalaci postupujte podle pokynů v readme - download (13 MB).

 GPS radar
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Roztomilá srandička. S tímto modem se změní standardní GTA3 radar na zařízení ve stylu GPS, neboli global positioning system. Krom umístění ukazatele do slušivého kroužku a umístění loga GPS mod především změní vzhled mapy samotné, která je nyní více detailní a barevná - download (1,9 MB).

 One shot, one kill mod
Naprostá nutnost k vyzkoušení - s tímto modem zabijete kohokoliv ve hře na jeden jediný výstřel, ať už jde o pouhého chodce, gangstery nebo policii. Obzvláště zábavné je zkusit s tímto modem drive-by shooting, chodci padají doslova jako kuželky - download (1 kb).

 Burger King
Obrázek zdroj: tisková zpráva Název ani tentokrát nelže, a tak budeme opět modifikovat restaurace k familiérnějšímu vzhledu. Fast food Bolt Burgers na Staunton Islandu se rázem změní v Burger King. Se změnou souvisí ještě jedna drobnost, totiž taxikářská mise, kde máte za úkol dojet právě k Bolt Burgers. Pochopitelně se nepojede k nim, ale už k Burger Kingu - download (326 kb) nebo jiná verze zde (360 kb).

 SuperWeapon mod
Změny v této modifikaci rozhodně nebudou cizí žádnému milovníkovi rychlé akce - a upřímně, GTA3 asi moc pacifistů hrát nebude. Nyní můžete skákat s raketometem, plamenomet má vylepšený dostřel, kalašnikov působí větší zranění a je možné střílet za běhu s brokovnicí, kalašnikovem, M16 a plamenometem - download (1 kb).

 Advertisement mod
Obrázek zdroj: tisková zpráva Pokud vás už přestaly bavit standardní reklamy u cesty, máte nyní možnost přidat jim trochu šťávy. Nečekají na nás sice bohužel české billboardy, ale co byste řekli reklamám třeba na Game Cube nebo Windows? (download - 1,3 MB)

 Training Day mod
Pro fanoušky filmu Training Day - hlavní postava dostane skin Denzela Washingtona, přesně takový, jako byl ve filmu. Krom toho přibyla i kopie auta z filmu, totiž Monte Carlo model 1978 - podle předlohy bylo provedeno do posledního detailu, včetně pneumatik a nárazníků - download (905 kb) a obrázek.

 TheMankies modpack
Vlastně jde o kompilaci všech modů z dílny skupiny TheMankies, plus jeden malý dáreček navíc. A co že je všechno v balení (download - 3,5 MB) zahrnuté?

- restaurace Pizza Hut se objeví místo Dinner restaurace na Portlandu a na parkovišti, všechny textury jsou kompletně předělané, a to včetně lamp okolo restaurací a reklamních poutačů.

Obrázek - továrna na Shoreside Vale poblíž letiště je má nyní předělaný design na výrobní komplex Coca Cola.

- budovy na Shoreside Vale jsou nyní designované podle Quelle (známá zásilková služba původem z Německa, nabízí oblečení a domácí potřeby).

- jedna z restaurací na Staunton Islandu je nyní předělána na Nordsee restaurant - opět se mohou zapojit germanologové :)

- banky na Portlandu mají nový design podle německých bank Sparkasse.

A jaký že je ten malý dárek na konec? Jde o soupravu 5 nových designů na baseballové pálky v ostře barevných stylech á la americká vlajka.

 StuntCars 2 Gold
Jednoduchý mod, přidávající do hry možnost otočit se bez okamžité destrukce na střechu i s velmi rychlými vozy Cheetah (dostat je během hraní do rukou je takový malý zázrak) a Infernus. Gold v názvu značí, že se jedná o přídavek k již hotové verzi, akrobacii tedy můžete provádět i s dalšími rychlými auty - download (762 kb).

 JB Helipack
Obrázek zdroj: tisková zpráva Toto balení do hry přidává další 3 helikoptéry, které jsou kvalitou shodné s tou na letišti v Shoreside Vale. Jde o dva policejní modely (jeden z nich je na letišti, další se objeví na začátku vašeho účinkování na Shoreside Vale) a ADAC (německá automobilová asociace) model Christoph XX. Přibyla i jedna další, která poletuje nad městem s reklamou na Coca Colu - download (101 kb).

 Heat Actionpack
Mod inspirovaný slavným filmem s Al Pacinem a Robertem de Niro. Primárně jde o vylepšení zvuků ve hře, které nyní znějí mnohem reálněji a ve výsledku i drsněji než v originální verzi. Zvuky v menu jsou rovněž upravené. Kompletní výčet změněných zvuků je dlouhý až až, takže jen výtah toho nejzajímavějšího: zvuk boxování je stejný jako údery baseballovou pálkou, vylepšený zvuk raketometu, plamenometu a většiny dalších zbraní, nový zvuk rotoru helikoptér, explozí, telefonu, pageru a zásahu nábojem. Autor neopomněl ani trochu humoru, takže nyní při doplňování zdraví za pomocí lehkých děv nyní prostitutka i křičí vzrušením ;) Při prvním spuštění se mod nahrává poměrně dlouhou dobu, poté už to je OK - download (3,5 MB).

 Fullwinged Dodo
Obrázek zdroj: tisková zpráva Také jste měli problémy s ovládáním Doda, letadla bez křídel? Kdo by neměl, vždyť i pouhé vzlétnutí byl dost obtížný počin. Tento mod Dodo "vyléčí" a my si můžeme bez nástrah vychutnávat let. Oproti minulé verzi je zahrnuté podstatné vylepšení, totiž opravené textury i na dlouhou vzdálenost - Dodo má tedy křídla i když se na něj díváme z dálky - download (430 kb).

Tak, a to bychom měli pro dnešek ke GTA3 všechno. Opět připomínám, že se jedná pouze o výběr toho relativně nejzajímavějšího, co je z obrovské haldy různých modifikací k dispozici. Pokud se chcete do hledání a zkoušení dalších modů pustit sami, mohu vřele doporučit následující stránky - http://gta3-modstack.actionrealm.com/, http://www.gtaskins.com/ (pouze skiny, ale zatraceně velké množství) a http://www.gta3.net/ (bohužel pouze v němčině).

Stáhněte si: Oficiální trailer (5 MB), Trailer (4 MB), Tři videa (11-13 MB, všechny jsou z původní verze hry pro PlayStation 2), Screenshoty, Cheaty, Patch na menu pod Windows XP (3 MB), Patch v1.1 (1,1 MB)

Související články: Recenze, 1. část návodu, 2. část návodu, 3.část návodu, Tipy na zrychlení hry tady a tady

 
Paperboy
připravil: jd


 
 

Nejnovější články