Epic Games se veřejně staví proti SOPA
zdroj: tisková zpráva

Epic Games se veřejně staví proti SOPA

5. 1. 2012 15:36 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Pokud nevíte, co je to SOPA, alias Stop Online Piracy Act, doporučuji vám přečíst si danou sekci na anglické Wikipedii a nebo skvělé shrnutí v české podobě na Tyinternety.

Ve zkratce jde o ambiciozní akci, která by mohla mít v rámci boje s internetovým pirátstvím všeho druhu naprosto absurdní následky jak v oblasti lidských práv, tak i v rámci prostor internetu, které zdánlivě s touto problematikou nemají nic společného. Na začátku byla jistě dobrá myšlenka, bohužel, její zpracování je v této podobě poněkud extrémní. 


A i díky tomu nás nemůže uklidňovat, že jde o akci v rámci USA, protože následné internetové vlny by byly globální. Pro někoho nepříjemným překvapením tak bylo i přidání se herní lobbystické organizace ESA (Entertainment Software Association) – o tom si přečtěte v našem včerejším článku, mnohé vám osvětlí. Jenže jak se zdá, ESA rozhodně není v tomto postoji jednotná a jako první člen této organizace proti SOPA vystoupili Epic Games. A to celkem jednoznačně a bez servítek.

Na oficiálním fóru Epic Games se tedy objevilo vlákno s tímto prohlášením z klávesnice Dany Cowley:

„Někteří z vás se nás ptali, jak se Epic staví k Stop Online Piracy Act (SOPA). Tenhle příspěvek by vám měl poskytnout odpovědi.
Epic Games podporují snahu o omezení zahraničních stránek, které profitují z pirátství na našich hrách. Ale musíme tak činit způsobem, který je kompatibilní se svobodou slova a práva.
A proto nepodporujeme současnou verzi SOPA.
Jsme členy Entertainment Software Association (ESA), obchodní společnosti, která pracuje s legislativci na přepracování znění.“

Jak je vidět, současné znění SOPA prostě nebudí mnoho pozitivních reakcí a mohutná mediální a hlavně negativní odezva by mohla uvedení zákona v účinnost zastavit. Tohle je ovšem věčný problém boje s pirátstvím. Ačkoliv na začátku stojí dobrá myšlenka a snad i solidní koncept, díky zkratkovitému a spíše destruktivnímu stylu řešení delikátních problémů a generalizaci se nakonec vytváří konstrukty, které jsou v moderní společnosti prostě neakceptovatelné.

Nejnovější články