E3 blog: letošní nabídka hitů je slabší, firmy však lákají na příští sezónu
zdroj: tisková zpráva

E3 blog: letošní nabídka hitů je slabší, firmy však lákají na příští sezónu

10. 6. 2014 15:30 | Téma | autor: Miloš Bohoněk |

Koupili byste teď si herní konzoli nové generace? Právě o tom vás měla letošní E3 přesvědčit, nepatříte-li mezi fanoušky či hráčem tělem i duší a nějakou novou konzoli už máte. Po absolvování poslední losangeleské konference, která tradičně patřila Sony, si dovolím odpovědět za vás: ne. Zatím ne. E3 2014 je plná milých her, ale mezi letošními tituly z tiskových konferencí jsem nenašel jediný, který by mě nutil instinktivně sahat po kreditce. Stejně jako loni se i letos PlayStation 4 a Xbox One musí obejít bez TÉ exkluzivní hry, která by měla sílu prodat celý kus hardwaru.

Microsoft i Sony za poslední tři čtvrtě rok přemluvily několik milionů zákazníků, kteří se rekrutují z tábora nejzapálenějších herních nadšenců, a jejich účast v souboji next-gen konzolí byla předem jasná. Teď výrobci herních krabiček musí oslovit desítky milionů dalších zákazníků, ale letos jim k tomu chybí řádná munice. Paradoxem budiž skutečnost, že Driveclub, jednu z mála letošních exkluzivit pro PS4, Sony pro jistotu ani neukázala. 

Jak jsme se shodli ve videoblogu, Microsoft bušil jednu hru za druhou a dostál svému slibu. Jenže z rukávu nevytáhl žádné eso. EA a Ubisoft se vytáhnou až příští rok, letos toho prostě moc nemají (Hardline je takový pěkný datadisk). A nakonec tiskovka Sony se u mě, co do atraktivity her, umístila někde na úrovni Microsoftu. Čili dobré, jen s tím rozdílem, že lidé během ní odcházeli a já klimbal. A to jsem, na rozdíl od vás, obdivuhodných nočních držáků, nemusel zůstávat vzhůru do pěti do rána.

Jistě, bylo namístě představit nástupce Jacka Trettona, ale jeho byznysový monolog, na nějž navázalo zdlouhavé povídání o televizním obsahu a mně neznámém komiksu, mé nadšení ze slušné herní show utlumilo. Sony přivezla spoustu zajímavých her, ale na rozdíl od Microsoftu byla příliš ukecaná a mdlá. Na pár minut jsem pak víčka i vysloveně zavřel – to když se Sony rozhodla promítnout příběhový trailer z remasterované edice The Last of Us, který měl vyzradit spoustu důležitých příběhových momentů. Na hru se totiž teprve chystám. 

Vtipné je, že právě předělávka cenami ověnčené akční adventury od Naughty Dog, remake Grim Fandango nebo hezčí verze GTA V pro PS4, XONE a PC mě nadchly více, než plnohodnotné exkluzivní hry. Bloodborne promine.

Jmenovitě mám problém s The Order: 1886. Poslední záběry připomínaly slabší Gears of War, zatímco ty étrojkové obsahovaly zhruba čtyři vteřiny hraní. Tohle v mých očích nezachraňuje ani překrásná grafika, nemluvě o tom, že už jsme se přesunuli do roku 2015. Ano, letos bude co hrát a s PS4 spřátelená Far Cry 4 bude jistě dobrá, ale na ty pravé žně si evidentně musíme počkat až do příštího roku. No Man’s Sky! 

zdroj: Archiv

Nicméně… konec dobrý, všechno dobrý? Jedna věc se totiž Sony vydařila: koncovka s Uncharted 4. Hra je už nějakou dobu potvrzená a všichni čekali záběry z hraní, jenže to se o God of War 4 dalo říct také a proto v konferenčním sále nebyl klid, dobu se na plátně neukázal ždibec z dalšího dobrodružství Nathana Drakea. 

Sál (ne)novinářů začal jásat a davem se ihned začaly šířit spekulace, zda jde o další render, nebo nefalšované záběry ze hry. Poslední dobou jde o citlivé téma a letošní E3 je navíc přecpaná pouhými filmečky namísto přímých záběrů z hraní. Jestli bych však někomu výjimečnou grafickou kvalitu věřil, je to právě studio Naughty Dog, které na PS3 předvádělo věci jako nikdy jiný. Trailer na Uncharted 4 pocházel přímo z enginu a ve výsledku tvůrci slibují plnohodnotné rozlišení 1080p při 60 snímcích za vteřinu. O nejkrásnější videoherní mouše je tak již rozhodnuto. 

zdroj: Archiv

Jen škoda, že dorazí až příští rok. Stejně jako většina nejzajímavějších titulů letošní E3. Do koupě nové konzole bych se letos musel ještě hodně přesvědčovat a E3 2014 mě v tomto ohledu nepřesvědčila. Za rok to už ale bude jiné kafe.

Kompletní zpravodajství z E3 2014 na Games.cz sledujte v tomto E3 speciálu: http://games.tiscali.cz/e3-2014/

Nejnovější články