Další PlanetSide bude v březnu 2011, ale pro koho?
zdroj: tisková zpráva

Další PlanetSide bude v březnu 2011, ale pro koho?

10. 12. 2010 14:02 | Téma | autor: Petr Poláček |

Pokud vám název PlanetSide nic neříká, tak je to MMO střílečka z doby, kdy za zkratkou MMO obvykle následovalo RPG a málokdo si uměl představit, že se onlineovky budou hrát v řadě případů zadarmo. Proto je také PlanetSide kultovní záležitost, jakkoli to hra byla nedokonalá, prolezlá bugy a chybami, zahlcená hardcore hráči s odporem k nováčkům a obecně dosti nedodělaná a dnes už pro masové publikum také mrtvá. Pozor ale, hra pořád běží, ale na jednom serveru, což o něčem svědčí, a to něco má dvě části: hra má dostatek vnitřního kouzla, aby pár hráčů přeci jenom udržela a v SOE jsou jedinci, kteří PlanetSide milují natolik, že odmítají odpojit přístroje. A podstatné je to druhé.

Jedním z těch, kteří PlanetSide milují, alespoň na úrovni konceptu, je i John Smedley, prezident SOE. Byl to právě on, kdo na blogu už minulý rok hovořil o přípravách PlanetSide Next, nástupci původní hry. A byl to znovu on, kdo pro Escapist nyní prozradil, že PlanetSide jakkolibudeznítpodtitulek odlaunchuje už v březnu 2011! Uff.

Hra ještě nebyla ani představena a už se hovoří o launchi? Možná ano, možná ne. Smedley nezmínil přímo PlanetSide, jen k onomu březnovému launchi dodal: „Je to FPS frančíza, kterou máme opravdu hodně rádi.“ Na následující dotaz Escapistu, jestli se jedná o PlanetSide, odvětil Smedley už jasněji: "Může být, technicky vzato jsme hru neoznámili. A tohle je nejdál, kam jsem v komunikaci s novináři zašel, aniž by mě lidi z PR oddělení chtěli zastřelit.“

Takže PlanetSide Next (Smedley trvá na tom, že Next je pouze pracovní název) už v příštím březnu. Co bychom mohli od hry očekávat? Na rozdíl od doby, kdy launchovala první PlanetSide, je online stříleček na trhu pěkná halda, řada z nich je zdarma a některé pochází od velkých vydavatelů: jmenovitě EA s Battlefield: Heroes a další.

Co může další PlanetSide nabídnout, co jiné hry nemají: sci-fi prostředí, masivní bitvy s využitím dopravních prostředků a týmové spolupráce, hraní zdarma v základní verzi, hraní v browseru, nostalgickou hodnotu pro hráče původní hry a další. Každý hráč PlanetSide, ať už minulý nebo aktivní, by si dokázal namyslet milion věcí. Ale je otázka, zda mu je SOE může splnit.

Co si budeme povídat, SOE sice patří v oblasti tradičních MMO her k velkým hráčům, ale zejména kvůli počtu titulů, ne kvůli bůhvíjaké kvalitě, reputaci a počtu hráčů. Proto je na místě oprávněná obava, aby PlanetSide nebyla jen pokažená rychlokvaška. Vždyť akční MMO Agency od SOE už je ve vývoji několik let, oznámeno bylo v roce 2007 a nevyjde dříve než za rok. Jak by v SOE zvládli vývoj další PlanetSide hry tak rychle, aniž by tím automaticky ohrožovali kvalitu? Na otázku raději nebudeme odpovídat.

Nejnovější články