Blogy z LA: Sony knockoutovala Microsoft
zdroj: tisková zpráva

Blogy z LA: Sony knockoutovala Microsoft

11. 6. 2013 11:40 | Téma | autor: Miloš Bohoněk |

Jack Tretton, šéf americké zábavní divize Sony, si to během tiskovky náramně užíval. PS4 nebude blokovat bazarový prodej – aplaus! PS4 hry budete moci libovolně půjčovat kamarádům – aplaus! PS4 se nebude muset připojovat každých 24 hodin k internetu – aplaus! PS4 bude stát 399 euro – APLAUS!

Obecenstvo jásalo a s Pavlem jsme se v hledišti od srdce hlasitě smáli. Sony vzala do ruky kopu bláta, které kolem sebe rozlil Xbox One se svou nešťastnou komunikací, a Microsoftu ji několik minut intenzivně roztírala po obličeji.

Slovy klasika: In yo face, Xbox One, in yo face… 

Je těžké teď neznít jako extatický fanboy. Microsoftu patří všechna čest, že dodržel slib a svou E3 konferenci věnoval výhradně hrám, navíc bez úporného tlačení dětských titulů pro Kinect. Xbox One se konečně představila coby herní konzole a cenovka 499 euro je, s ohledem na integraci s Kinectem, podle mě adekvátní. Leč palčivé otázky tvůrce Windows nadále neadresoval a Sony toho mistrně využila jako z učebnice efektivního PR boje.

Ze strany japonské společnosti nešlo o diletantské navážení - Sony pouze řekla to, co hráči chtěli slyšet. PlayStation 4 se vyprofiloval jako zařízení, které je v prvé i druhé řadě o hrách, velkých i nezávislých. K tomu vůbec poprvé zazněla přesvědčivá argumentace na adresu Vity (už teď jde o fajn zařízení, zvlášť láká-li vás kolekce starých PS titulů) a Sony potvrdila, že zpětnou kompatibilitu PS3 her bude řešit streamováním přes Gaikai. Kromě jednorázových nákupů očekávám i nějaký měsíční paušál, který by majitelům PS4 rázem zpřístupnil celý katalog PS3 her, byť na to si v Evropě ještě aspoň rok počkáme, ne-li déle.

...

A že teď Sony také zavádí placený multiplayer? Ale jděte, ještě za něj nakonec budete rádi – jedinou podmínkou pro vstup do online bitev je zaplacení si PlayStation Plus, což je fantastická služba, kde za 100 Kč měsíčně získáváte několik her měsíčně zdarma.

Po ohromně úspěšném Xboxu 360 vkráčela Sony do nadcházející konzolové bitvy coby underdog. Xbox One se hecnul, odstartoval parádním demem z Metal Gear Solid V a dodržel slib, že se nyní bude držet a jedině her.

Jenomže všichni milují underdogy a Sony svou roli dobře pochopila i využila. Když to bylo na místě, rýpla si do favorita, a když šlo o hodně, slíbila hráčům to, co hráči chtěli slyšet. PlayStation 4 se stal miláčkem publika, a třebaže éra PS2 se už asi nikdy nezopakuje, Sony je momentálně v sedle. Zvláště za hranicemi USA, kde bude nový Xbox jaksi polovičatý.

Rád se ještě nechám přesvědčit o opaku, ale to by znamenalo, že se Microsoft rozhoupal k nějaké nevídaně silné a hráčsky atraktivní reakci na PS4. Těžko říct, jaké eso by Xbox One musel vytáhnout. Každopádně do té doby mám o své next-gen konzoli jasno.

Nejnovější články