Americké letectvo vytvořilo superpočítač z PS3
zdroj: tisková zpráva

Americké letectvo vytvořilo superpočítač z PS3

2. 12. 2010 14:10 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Propojení konzolí pro větší výpočetní výkon už vědci zkusili, univerzita v Illionois takto propojila 70 PS2.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nyní se ovšem výzkumné centrum amerického letectva praštilo přes kapsu a spojilo celých 1760 PS3 do jednoho gigantického počítače. Condor Cluster, jak byl stroj nazván je prý počítačem s nejrychlejší výpočetní kapacitou v celé oblasti ministerstva obrany. Ostatně USAF s touto problematikou nepracuje poprvé, už dříve zkoušeli propojit několik set PS3, ale výsledek nebyl tak ohromující jako v tomto případě. 

Toto monstrum je schopné výkonu 500 TFLOPS a bude využíváno primárně pro výzkum tohoto oddělení letectva. Mezi úkoly tak bude patřit zpracování satelitních snímků s ultravysokým rozlišením, výzkum umělé inteligence a vylepšování radarových systémů. Říkal tu někdo Skynet?

Každopádně letectvo ve výsledku ušetřilo. Celá hračka je vyšla na dva miliony dolarů, což je prý pět až deset procent částky, jíž by stál tradiční počítač s obdobným výpočetním výkonem. Navíc Condor Cluster konzumuje jen desetinu energie, jíž by se napájel jeho teoretický konkurent.

Mimochodem všechny PS3 jsou staré modely, protože nové slim verze neumožňují instalaci Linuxu a dalších programů. Tak jen aby někdo nespustil update přes PSN.

Nejnovější články