Zoo Tycoon: Dinosaur Digs - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Zoo Tycoon: Dinosaur Digs - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

22. 6. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

V datadisku Dinosaur Digs pro komerčně úspěšnou budovatelskou strategii Zoo Tycoon od Microsoftu si vyzkoušíte, jaké je to postavit si svůj vlastní Jurský park s mnohdy nebezpečnými pravěkými zvířaty.

Autor: Mad Max
Publikováno: 22.června 2002


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Někteří z vás jistě narazili na úspěšnou hru jménem Zoo Tycoon (recenze) od Microsoftu z loňského listopadu. V ní jsme si mohli vyzkoušet, jak náročné může být řízení a udržování zoologické zarhady. Dnes se podíváme na zoubek prvnímu datadisku Dinosaur Digs k této hře, jež pro nás opět připravili Blue Fang Games.

 Postavte si svůj Jurský park
Jistě jste viděli známý film Stevena Spielberga Jurský park, kde jsme se za pomoci skvělých efektů mohli obdivovat výborně ztvárněná zvířata, jež se po naší matičce Zemi proháněla o několik desítek miliónů let dříve. A určitě nejeden z fanoušků tohoto filmu po opuštění kina snil, jaké by to bylo postavit si svůj vlastní Jurský park. Jak se zdá, jedním z těchto fandů byl i někdo od Blue Fang Games, a tak díky nim máme možnost postavit si park, v němž se nám budou prohánět (nebo spíše ploužit) gigantičtí apatosauři, draví allosauři, nebezpeční tyranousauři a mnoho dalších zvířat jurského věku i doby ledové.

V novém datadisku najdeme spoustu pravěkých zvířat, jež můžeme v podobě vajec umisťovat do poněkud větších a mnohem dražších výběhů. A protože jsou zvířata velká a některá z nich i nepříjemně agresivní, máme na výběr z pěti nových druhů oplocení. Samozřejmě se objevila i nová fauna, hodící se k tomu či onomu druhu zvířete, obydlí pro zvířata a dvě nové jednotky. To je po stránce inovací v kostce vše a pojďme se na ně podívat více z blízka.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Mazlíčci z pravěku
Blue Fang Games pro nás připravili dvacet různých druhů zvířat od těch nejznámějších, jako jsou tyranosaurus rex, apatosaurus, stegosaurus nebo mamut a šavlozubý tygr, až po ty méně známá jako ankylosaurus, iguanodon a jiná. Noví dinosauři jsou do výběhů, jak už bylo řečeno, umísťováni v podobě vajec. O správný vývin vejce se stará jedna z nových jednotek - vědec (o něm se zmíním později). Za pár chvil se z vejce vylíhne náš toužebně očekávaný několikasetkilový drobeček. Dinosauři jsou stejně jako zvířata v původní hře ztvárněna přibližně ve třech fázích věku. Od malého prťouse, až po plně vyvinutého jedince. Avšak jejich vývin trvá o poznání déle.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Animace nových zvířat je velice zdařilá a pokud jste někdy viděli dokument Cesta s dinosaury, tak oceníte i jejich vcelku věrný pohyb. Ale v duchu původní hry se zde objevují i scény komického rázu jako například narážení nevrlého dinosaura do elektrického plotu anebo pojídání návštěvníků, pokud nějakého dravého jedince vypustíte z jeho ohrady. Avšak bohužel zůstaly zachovány i neduhy původního Zoo Tycoonu v podobě procházení zvířat kameny a nebo jejich klouzaní se po povrchu. Jinak lze ztvárnění nových přírůstků považovat za velice zdařilé.

Ruku v ruce s novými zvířaty jdou i nové stromy a gigantická přístřeší. Stromů najdeme dvacet a přístřešků pět, od nor pro menší druhy, až po obrovské dinosauří jeskyně.

 Speciální jednotka záchranářů
Ovšem dinosauři a stromy k nim nejsou to jediné, co nám datadisk nabídne. Dalším přírůstkem jsou, jak už jsem nadhodil, nové postavy - vědec a Dinosaur Recovery Team. Vědec má za úkol starat se o dinosaury a jejich výběhy, zastává tedy funkci starého zookeepra, avšak může se starat pouze o dinousary a ne o normální zvířata.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další jednotkou je již jmenovaný Dinosaur Recovery Team. Tato jednotka je vybavena helikoptérou a uspávacími puškami - tito maníci jsou nedocenitelní v situacích, kdy se některý z dinosaurů prokouše plotem cestu ven. U dravých jedinců je to o to horší, že jakmile se dostanou ven, okamžitě začnou pojídat návštěvníky a bohužel i váš personál. V tuto chvíli přichází na scénu hoši od DRT. Nasednou do helikoptéry, přiletí k řádícímu dinosaurovi a puškou ho uspí. Pak přijde vědec (pokud už není sežrán :) a spícího tvora zavře do klece, abyste ho mohli pohodlně vrátit do opraveného výběhu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dále přibyly nové obchůdky (Dinosaur Brontoburgers) a atrakce jako kino, golfová jamka vystavěná na hřbetu stegosaura a několik dalších. Asi bych měl ještě dodat, že kromě krámků přibyly věci jako lavičky, louče sloužící jako osvětlení, vyhlídky a mnoho dalších doplňků ke zkrášlení vaší zoo, samozřejmě vše v designu prehistorické doby.

 Náplň scénářů
S novými zvířaty a s novými jednotkami bylo potřeba též upravit výzkum. V datadisku budeme vyvíjet nové druhy zvířat, výukové programy pro vědce, nové atrakce, ploty a jiné věci, jež ze začátku nebudete hned vlastnit.

Scénářů přibylo šest a scenérií pět, pokud nepočítám upravený tutorial, což není nijak závratné číslo. Očekával bych alespoň jednou tolik. O scenériích se zmiňovat nebudu a přejdu rovnou k jednotlivým scénářům. Úkoly v nich zadané se absolutně nezměnily od starých známých scénářů původního Zoo Tycoonu. V prvním scénáři dostanete kus země v Grónsku, a jako úspěšný podnikatel v oblasti zoo dostanete za úkol koupit postavy čtyř zvířat, jež se vyskytovala v době ledové.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V dalším scénáři objevila skupinka vědců zem, jako stvořenou pro dinosaury jurského věku. Vaším úkolem je zbudovat výběhy pro sedm určených druhů zvířat a přibližně ve stejném duchu se odehrávají i zbylé čtyři scénáře.

 Stará známá grafika
Na grafice se nezměnilo naprosto nic, což by asi ani nebylo fér očekávat od datadisku, ale jak jsem se již zmiňoval, zůstaly i neduhy v podobě procházení například kameny. Nebo další příklad chyby - když vědec doléčí dinosaura, zavře svou aktovku a odchází, samozřejmě skrz dinosaura.

Ovšem přibyly nové animace a to nejen u dinosaurů, o kterých jsem již mluvil. Pokud postavíte elektrický plot těsně vedle cesty, stačí jen chvíli počkat a uvidíte človíčka, který dostane ránu a přeletí celou cestu. Nebo pozorování DRT týmu také stojí za to.

 Mutace zvířat
Zvuky zůstaly stejné, přibylo pouze řvaní dinosaurů, jež je ovšem natolik věrné, že jsem občas nadskočil na židli poté, co jsem si pohodlně stavěl a z ničeho nic mi do sluchátek zařval nervózní allosaurus. Ale platí to, co bylo řečeno u původního Zoo Tycoonu - ozvučení je na vysoké úrovni.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Autoři nám naštěstí neupřeli možnost kombinace předmětů a zvířat z původní hry s datadiskem. Což znamená, že budeme-li chtít, můžeme vytvořit velice zajímavý kontrast mezi zvířaty současnými a těmi prehistorickými. Samozřejmě se bez určité kombinace ani neobejdeme, protože je potřeba si čas od času vzít kámen z původní hry, nebo stánky a jídelní stoly atd.

 Závěrem
Zvětšit zdroj: tisková zpráva A nyní je na čase vše podtrhnout, sečíst a říct, zda-li se vyplatí datadisk Dinosaur Digs koupit, či ne. Pakliže jste fandové dinosaurů a nebo už vás prostě starý Zoo Tycoon nebaví a rádi byste do něj něco nového, jistě po tomto datadisku sáhnete všema deseti. Avšak záleží též na ceně, jakou český Microsoft zvolí. A když si vezmeme, že produkty Microsoftu jsou vždy o něco dražší než ostatní hry, tak můžeme klidně očekávat i cenu okolo 1000 Kč. A za tyhle peníze se nový datadisk koupit nevyplatí. Pokud však bude stát kolem pěti stovek, tak nevidím problém, proč je neinvestovat do oživení tak skvělé hry jakou je Zoo Tycoon.

Stáhněte si: Demo (27 MB), Video (1 MB), Patch (750 kb), Cheaty
Související články: Zoo Tycoon recenze (3/2002), Novinky

 
Mad Max
připravil: jd




 
 
MadMax

Verdikt:

Vcelku dobrý přídavek do skvělé hry. Bohužel nových objektů je příliš málo a tak si budeme muset počkat na cenu, za kterou se u nás bude Dinosaur Digs prodávat.

Nejnovější články