Total Overdose - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Total Overdose - recenze

20. 9. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Předávkovali vám otce a tvrdili, že šlo o nehodu. Vy však máte jiný názor. Pomozte hlavnímu hrdinovi odhalit rozsáhlé spiknutí v šílené mexické akci, která se vzhlédla ve filmech jako Desperado. Detaily v první české recenzi!

Autor: Dick
Publikováno: 20.září 2005
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: anglická/review
Doba recenzování: 1 týden

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Hry s drogovou tématikou z latinské Ameriky začínají být docela v kurzu. Nebýt několika odkladů, jasné prvenství si v této kategorii mohl odnést domácí El Matador. Brněnské vývojáře Plastic Reality, kteří svůj projekt odložili až na příští léto, ale předběhli dánští Deadline Games. Ti nám ve spolupráci s SCI (používajícím značku Eidos) servírují zběsilou akční jízdu nazvanou Total Overdose, kterou jsme už dohráli a vynášíme nad ní ortel v první české recenzi.

 Zničili vám rodinu
Příběh hry je zasazen do oblastí u hranic Mexika a Kalifornie a jeho drtivá část se odehrává retrospektivně ve vzpomínkách bratra hlavního hrdiny. Ten narozdíl od svého dvojčete nesedí v kriminále, ale pracuje pro protidrogovou organizaci DEA. Na jedné z jeho minulých akcí se mu však stala nehoda, která jej připoutala na invalidní vozík. To nepotěší, zvláště když byl na stopě velkého spiknutí, jenž má pravděpodobně co dočinění s vraždou jeho otce. Snad právě proto se rozhodl pod podmínkou spolupráce vytáhnout svého nenapravitelného bratra z vězení. Ten má logicky na odhalení vrahů otce také zájem, a proto nabídku práce pro vládu výměnou za svobodu s nadšením přijímá. To však ještě netuší, jaký šílený kolotoč bláznivých honiček jej čeká...

V roli napraveného zlodějíčka Ramira Cruze se tedy snažíte vetřít do přízně místní mafiánské organizace, která by s celou věcí mohla mít něco společného. A také že ano – nepotrvá to dlouho a vy budete postupovat dále z místa na místo při sběru chybějících střípků konspirační mozaiky. Zatímco vy pracujete v terénu, váš bratr vás jistí z kanceláří DEA a sděluje vám všechny důležité informace o aktuálním vývoji situace.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Notnou chvíli to možná potrvá, ale dříve nebo později si uvědomíte, jak velkou zálibu mají autoři hry v béčkových filmech. Kupodivu to nemyslím nijak zle, ale spíše jako kompliment, jelikož tu najdete nejrůznější odkazy na snímky Tarantina, Rodrigueze a mnohých jiných lehce ujetých režisérů. Ostatně právě příchuť Desperada, resp. jeho nízkorozpočtového předchůdce jménem El Mariachi je tu více než znatelná, ale nepředbíhejme.

 Město, kde to žije
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hned v úvodu hry jste seznámeni s městečkem City of Los Toros, které je vaším domovem. První okamžiky tak dají v tomto ohledu vzpomenout na sérii Grand Theft Auto nebo třetího Drivera, i když s těmito hrami má Total Overdose obecně pramálo společného. Po městě se můžete samozřejmě volně pohybovat, přivlastnit si některé z aut anebo páchat jakékoliv jiné nezřízené násilí. Napsané to možná zní zajímavě, ale v reálu je to mnohem horší. Tamější obyvatelé si totiž nechají líbit naprosto vše, policie na vás nikdy nezakročí a třeba poničené části aut se po chvíli vždy samy obnoví. Je mi záhadou, proč k takovým věcem dochází, ale nic se s tím nedá bohužel dělat. Vřele proto doporučuji nechat město městem a vrhnout se spíše na plnění misí, které jsou na tom mnohem lépe.

Mise jsou v Total Overdose dvojího typu – jedny povinné, druhé nepovinné. Zatímco ty první úzce souvisí s příběhem a posouvají jej dále, plněním druhých můžete navyšovat své celkové skóre nebo získat jiné užitečné bonusy. Prozatím to tu nepadlo, ale Total Overdose jakoby si vzal příklad ze starých automatových mlátiček, protože nabízí možnost spojovat jednotlivé útoky do efektních komb. Těch byste však nemohli dosáhnout bez zpomalení času, bullet-timu, chcete-li. Zatímco jinde se jedná o vítané zpestření, zde je na této schopnosti vlastně celá hra založena a nemine přestřelka, kdy byste ji nevyužili.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Díky bullet-time se můžete odrážet od stěn, dělat různé přemety, otočit se kolem své osy za běhu a spousty dalších nevídaných věcí. Jen těžko se to všechno popisuje a pokud si to jednou vyzkoušíte v praxi, už nebudete nikdy chtít jinak. Bullet-time z Maxe Payna pak pro vás bude pouze slabý odvar, který ani nestojí za řeč.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co se týče povinných misí, jejich náplň je hodně rozmanitá. Jednou ničíte gang nepřátelských mafiánů, podruhé kradete drahý sporťák pro svého chlebodárce, jindy zase odvracíte útoky pronásledovatelů zpoza kulometu na korbě auta apod. Možností je skutečně spousta. Nepovinné úkoly jsou koncipovány na zlepšení vašich schopností. Většinou tak dostanete informace o tom, koho a čím máte zabít a případně jaká komba u toho vykonat. Je to prosté, je to hodně zábavné a jako takové malé odlehčení to funguje spolehlivě.

 Hrdina se zpětným chodem
Vedle všeho výše zmíněného umí náš hrdina ještě jednu podstatnou věc – vrátit čas. Něco podobného bylo ve větší míře použito nedávno v závodní hře SCAR, díky čemuž jste mohli napravovat všechny zásadní chyby. A vlastně podobně to funguje i tady. Pokud tedy cítíte, že jde do tuhého a hrdinovi ubývá zdraví rychlostí volného pádu, není nic snazšího, než stisknout tabulátor a zvrátit dění ve hře o několik sekund nazpět. Samozřejmě, že tak nelze činit, kolikrát se vám zachce. Vše závisí na počtu „vracečů“, které v průběhu hry seberete – většinou bývají skryty na těžko přístupných nebo skrytých místech.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Bohatá výzbroj
Zbraňový arzenál je relativně rozsáhlý. Ve výbavě se vám objeví všechny obligátní kousky počínaje pistolí, přes brokovnici, kulomet až po všeberoucí raketomet. Nepřátele na dálku můžete elegantně likvidovat pomocí zápalných lahví nebo granátů. A pokud by i to bylo pro někoho málo, máme tu nekonvenční zbraně jako je lopata, dřevěné prkno nebo baseballová pálka. Postupem času získáte dokonce možnost držet dvě zbraně najednou.

Velice zajímavou alternativou, jak se vypořádat s protivníky, se jeví i v použití nejrůznějších vehiklů. V některých misích tak můžete na hloučky nepřátel pustit rozjeté auto (z něhož o pár okamžiku dříve vyskočíte). Je to jednoduché a současně velmi účinné.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Úplnou lahůdkou jsou ale speciální zbraně, které získáváte za používání zmíněných komb. A to je teprve něco! Rázem se z vás totiž stane stroj na smrt, jehož kulkám neunikne jediný nepřítel. Jeden takový bonus vám přinese na moment přesné střílení, jiný zase dva futrály na kytaru po vzoru filmu Desperado, další zase vám přivolá na pomoc Mexikánce v sombréru. Celkem je takových speciálních zbraní sedm.

 Horkokrevní nepřátelé
Říká se, že jižanské národy mají horkou krev. A v Total Overdose to poznáte na vlastní kůži. Vašimi nepřáteli tu budou jak obyčejní přisluhovači mafie, tak trénovaní elitní vojáci významných narkobaronů. I přes tyto hierarchické rozdíly mi jejich chování přišlo relativně stejné. Inteligence je obecně spíše průměrná a nepřátelé vás nijak moc nepřekvapí. Ovšem kde chybí kvalita, nastupuje kvantita – počty protivníků jsou někdy až neskutečné, ale o to víc jsou souboje zábavnější. Stránkou samou pro sebe jsou extra odolní bossové, při jejich ničení se mnohdy pořádně zapotíte. To je v podstatě další z odkazů na staré dobré mlátičky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Total Overdose v příběhové linii obsahuje rovnou dvacítku misí, jejichž dokončení vám zabere něco mezi 10 – 15 hodinami. Vyšších čísel dozajista dosáhnete, pokud se budete koncentrovat i na vedlejší úkoly a nebudete plnit pouze ty povinné. Hra má každopádně dobrý spád, protože není nijak uměle natahována a při hraní se doslova budete těšit na to, co bude následovat vzápětí.

Obtížnost není přehnaně vysoká, což je kompenzováno nemožností hru svévolně ukládat, kdy se vám zachce. Savepointy jsou naštěstí rozmístěny vhodně na klíčových místech a řešeny formou modrého sloupu světla, přes který stačí přejít.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Zpracování a hudba
Nemá cenu si asi nic namlouvat, ale grafická stránka hry je na dnešní dobu lehce zastaralá. Jednotlivé postavy a objekty ani v nejmenším nehýří množstvím polygonů, stejně jako je spousta textur málo detailních. Naštěstí to vylepšují pěkné grafické efekty a fakt, že tuto skutečnost si při hraní budete uvědomovat minimálně, jelikož nenajdete mnoho času na zkoumání každého patníku.

Total Overdose nevyžaduje nijak nabušený stroj, abyste hru rozběhli se všemi detaily, což potěší zejména majitele starších sestav. Nicméně v konečném součtu jsou mé pocity z grafiky víceméně pozitivní, protože jedna zajímavá lokace střídá druhou – žijící město, benzinová stanice na periferii, téměř vylidněná korida, farma na pěstování koky, jatka a tak dále a tak dále. Právě díky tomu se ani na vteřinku nebudete nudit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Zvětšit zdroj: tisková zpráva 12 dalších vytípaných obrázků z hraní jsme přidali do sekcescreenshotů

Co ale na Total Overdose naprosto exceluje, je hudba. Nevím, kolik vám toho řeknou jména jako Molotov, Delinquent Habits nebo třeba Control Machete, avšak v latinské Americe jsou tyto skupiny hodně známé a hraje je například místní MTV. Hru pak doprovází nářezový výběr jejich skladeb, které jsou někde na pomezí rocku a ska. Nejvíce ze všeho však potěší zjištění, že písniček je několik desítek a jen tak se neoposlouchají. V podstatě každá další lokace přinese nový hudební motiv, což je vážně skvělé. Za povedenou muzikou nezaostávají ani další aspekty jako jsou, zvuky nebo dabing.

 Trefa do černého
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jste-li milovníky zběsilé akce, béčkových filmů a našlápnuté muziky, Total Overdose vás jednoznačně dostane. Ani v nejmenším se sice nejedná o kdovíjak revoluční hru, avšak několik zajímavých a neotřelých prvků tu najdete. Škoda jen průměrné grafiky, která všechno zbytečně strhává kousek níž. Nicméně pokud jste ochotni tolerovat lehce překonanou vizáž, dozajista na vás čeká kvalitní zábava, která se může měřit i s GTA: San Andreas.

Stáhněte si: Trailery, Cheaty...

Související články: Novinky

 
Dick
autorovi je 25 let a již od útlého dětství se zajímá o hry, hudbu a vše krásné; vedle dlouhých hodin před monitorem rád jezdí na horském kole a ulítává na gumových medvídcích






 
 
Dick

Verdikt:

Nalijte si tequilu, na hlavu narazte sombréro a hurá pro tuhle hru! Total Overdose je perfektní akce s výborným spádem a několika zajímavými nápady.

Nejnovější články