Torrente - recenze
2/10
zdroj: tisková zpráva

Torrente - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

16. 1. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Klon Grand Theft Auto zasazený do atraktivního prostředí Španělska v hlavní roli s obtloustlým chlapíkem, který srší vtipem. Možná si teď říkáte, že to nezní jako úplně špatný nápad, ale dopadlo to trošku jinak...

Autor: ABE
Publikováno: 16.ledna 2005
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/česká
Doba recenzování: 1 týden


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když se objeví nějaká povedená hra, je téměř jisté, že se dříve či později vyrojí kupa jejích kopií nevalné kvality, které se snaží přiživit na cizím úspěchu a vybrat z kapes důvěřivých zákazníků nějaký ten tučný peníz. Na stejném scénáři staví tvůrci akční hry Torrente, která se inspirovala stejnojmennými filmovými komediemi. Odehrává se sice ve Španělsku, ale jinak je na první pohled zřejmé, že se tak trochu naivně snaží napodobit bestseller Grand Theft Auto od Rockstar Games.

 Jaké je to být soukromým očkem
Hlavním hrdinou hry je bývalý policista Torrente, obtloustlý chlapík, který má rád krásné ženy a alkohol, a který si samozřejmě myslí, že ho od policie vyhodili neprávem. Však on jim ještě ukáže, ale do té doby se musí živit na vlastní pěst jako soukromé očko. Torrente, který zezadu vypadá jako Pepa Smolík z maďarského seriálu Smolíkovi, má vychování z ulice a klidně vás umlátí kusem prkna, pokud z toho něco získá. V koutku duše je ale stále policistou, takže svoji agresivitu si vybíjí převážně na kriminálních živlech, a že jich této hře potkáte požehnaně.

Princip je tedy klasický - hráč ovládá postavičku, pobíhá po městě, zabíjí lidi a plní zadané úkoly. Torrente je však mnohem jednodušší než GTA. Celá hra je rozdělena na 13 misí (původně jich bylo slibováno 60), které slepuje jakýs takýs příběh, plus několik bonusových levelů. Jejich náplň se snaží tvářit rozličně, ale téměř vždy jde jen o to někam dojít, nenechat se při tom zabít a pokud možno při tom pokosit co nejvíce nepřátel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jsou zde sice pokusy o variabilní náplň misí (např. ochrana modelek na cestě městem, časově limitované mise), ale nepřátelé jsou pořád stejní, okolní město vypadá stále identicky a hra se rychle stane stereotypní. Menší oživení představují bonusové levely, ve kterých se Torrente Zvětšit zdroj: tisková zpráva řítí autem ulicemi a střílí po okolo jedoucích gangsterech. Tyto mise jsou ale natolik kratičké, že skoro nemá smysl je zmiňovat.

 Jak střílet a utíkat před kulkami
Tvůrci také na oficiální stránce proklamují přítomnost čtyřiceti různých zbraní. Přiznám se, že jsem je nepočítal, ale silně pochybuji, že jich ve hře je více jak 10. Základ tvoří pěsti, dále lze najít klacek nebo nůž. Nechybí obligátní pistole, raketomet, sniperka nebo brokovnice. Do střelných zbraní musíte sbírat náboje, ale s přebíjením si hlavu dělat nemusíte. Menším plusem je fakt, že nepřátele mají minimálně dvě zásahové zóny. Zásah do hlavy se rovná okamžité smrti. Pokud střílíte do těla, budete potřebovat více úspěšných zásahů.

Inteligence samotných protivníků není nijak veliká nebo spíš není žádná. Dokud se k nim dostatečně nepřiblížíte, tak jen zmateně stojí na místě. Ve chvíli, kdy vás zmerčí, se k vám vydají nejkratší možnou cestou. O nějaké spoluprácí mezi sebou nemůže být ani řeč. Nízkou inteligenci se autoři snažili vyvážit obtížností, která je místy přehnaná. Torrente není žádný atlet a kromě chůze zvládá už jen dřep, takže nějaký efektivní útěk většinou není možný a nepřátelé vám s klidem střílejí do zad. K obtížnosti přispívá také nemožnost uložit si hru během mise.

 Jak se na do celé dívat
Představu o slabém grafickém vzhledu v komiksovém nádechu si snadno můžete udělat z okolních screenshotů. Jen dodám, že vybrat si lze ze tří rozlišení (640x480, 800x600 a 1024x768) a že jedním z mála kladů je hardwarová nenáročnost. Autoři uvádějí jako minimum počítač s procesorem 500 MHz, 128 MB RAM a 700 MB místem na harddisku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Engine umožňuje vybrat si, v jakém pohledu budete hrát. Standardně je nastaven pohled třetí osoby, ale není problém nastavit pohled z vlastních očí. U některých zbraní funguje i zoomování, což je asi jediný případ, kdy pohled z vlastních oči využijete. Tedy kromě řízení vozidla. To je ovšem možné jen v několika bonusových levelech, v normálních misích do auta z nepochopitelných důvodů nasednout nelze.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nikoho asi ani nepřekvapí, že hra neobsahuje multiplayer. Navíc bych chtěl vidět někoho, kdo by byl ochoten něco takového vůbec v multiplayeru hrát. Ale zpět ke hře jednoho hráče. Jednou z mála věcí, které mě na hře alespoň trošku potěšily, je dabing. Torrentemu jeho hlas opravdu sedne a krásně si pod ním představíte onoho tlustého a zkaženého človíčka. Zvláště jeho výlevy jako smích a podobné zvuky stojí opravdu za to.

Stáhněte si: Cheaty...

Související články: Novinky

ABE
autorovi je 21 let, studuje obor aplikovaná informatika na univerzitě v Hradci Králové, specializuje se na akční hry, RPG a strategie (všechny články autora)


 
 
ABE

Verdikt:

Nepovedený klon Grand Theft Auto s mizernou hratelností a vysokou obtížností. Hru typu Torrente v ceně 20 dolarů rozhodně nebrat.

Nejnovější články